Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Controale la primarii, privind modul de cheltuire a banilor publici

Controale facute privind modul de cheltuire a sumelor acordate pe baza de Hotariri de Guvern, din fondul de rezerva bugetara, pe destinatii clare. Asta ii asteapta pe primarii din judet, in urmatoarele citeva saptamini, in urma unei decizii guvernamentale, in conditiile in care Executivul doreste sa stie clar daca sumele alocate de la buget, pe diferite proiecte de interes comunitar, au fost cheltuite asa cum trebuia, pentru a stabili cine merita sa primeasca bani in acest an, cu destinatii similare. Maria Oprica, seful Trezoreriei din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice, a anuntat in cadrul unei sedinte cu primarii ca, la solicitarea Ministerului de resort, s-au format echipe de specialisti din cadrul Directiei Finantelor Publice, care vor desfasura, pe o perioada de aproximativ o luna de zile, astfel de verificari.
"Anul care s-a incheiat a fost unul mai deosebit, in sensul ca aceste fonduri au fost alocate in ultima parte a anului si a existat posibilitatea ca, in cazul in care nu s-a reusit cheltuirea lor integrala, sumele ramase sa fie virate in fondul de rulment, urmind ca ele sa fie utilizate in acest an cu destinatia initiala. In consecinta, echipele vor urmari in primul rind daca modul de utilizare a fondului de rulment sint in concordanta cu aceste reglementari legale si mai cu seama Guvernul urmareste sa realizeze o exprimare a efortului propriu, concretizat in indicatori fizici, adica: s-a construit asta, s-a consolidat asta, s-au pietruit atitea drumuri etc. Nimeni dintre dvs., primarii, nu a indicat in documente pe ce anume a cheltuit banii, decit la modul general, adica "cheltuieli curente" si "cheltuieli de capital", fara sa spuna concret ce anume s-a facut. In plus, vrem sa ne asiguram ca banii care sint in fondul de rulment vor fi utilizati cu destinatia specificata in acte. In final, va fi intocmit un raport la nivel de judet, in care se va sintetiza toate constatarile facute", a spus Oprica.
Ea a mai precizat ca in circulara primita de la Ministerul Finantelor se arata ca raportul respectiv trebuie sa contina "informatii complete materializate in lucrari executate, exprimate in indicatori fizici si valorici care sa poata fi inclusi in informarea pe care Ministerul Finantelor urmeaza sa o prezinte guvernului si in functie de care sa se faca alocarea bugetara pe 2007 de la bugetul de stat. In situatia in care nu au fost utilizate pentru destinatia precizata in actul normativ respectiv, sa se mentioneze aceste cazuri in raportul dumneavoastra".
Primariile vor fi avertizate cu o zi inainte de sosirea echipei de control, pentru a se putea pregati cu actele necesare.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii