Mergi la conţinutul principal

Controale şi nu prea, pe străzile Brăilei

• ieri după-amiază, Poliţia, Jandarmeria şi Armata au făcut o amplă verificare în trafic, pe bulevardul Dorobanţilor • au fost trase pe dreapta zeci de maşini, şoferii fiind controlaţi dacă au la ei documentele de deplasare prevăzute de Ordonanţa Militară intrată în vigoare pe 25 martie • acţiunea a avut şi un caracter demonstrativ, presa fiind invitată să ia imagini de la faţa locului • mulţi brăileni spun, însă, că numărul controalelor făcute pe străzi este prea mic, iar acţiunile oamenilor legii prea lipsite de vlagă, aşa încât există destui inconştienţi care îşi permit să sfideze regulile impuse de autorităţi • conform datelor oficiale, în primele 24 de ore de la intrarea în vigoare a Ordonanţei Militare s-au dat, totuşi, 137 de amenzi, în valoare totală de 160.000 lei

 

Autorităţile brăilene au organizat, ieri, în jurul orei 14.30, un amplu control în trafic, la care au participat poliţişti, jandarmi şi chiar militari, pentru a verifica dacă şoferii au asupra lor adeverinţele de la angajator sau declaraţiile pe proprie răspundere, documente devenite obligatorii pentru orice deplasare, în conformitate cu ordonanţa militară intrată în vigoare pe data de 25 martie. Verificările s-au făcut pe bulevardul Dorobanţilor, aproape de intersecţia cu Calea Galaţi, iar acţiunea a avut şi un caracter demonstrativ, fiind invitată şi presa să asiste şi să ia imagini de la faţa locului. Au fost trase pe dreapta zeci de maşini, însă rezultatul concret al acţiunii, mai exact numărul amenzilor aplicate, ar urma să fie făcut public în cursul zilei de astăzi. Cei care au făcut controalele efectiv au fost doar poliţiştii şi jandarmii, rolul militarilor sosiţi la acţiune într-un impunător Humvee din dotarea unităţii de artilerie din Garnizoana Brăila fiind, deocamdată, doar unul decorativ.

În ciuda acestei acţiuni de amploare, care până ieri după-amiază părea cam singulară, restricţiile intrate în vigoare de miercuri, 25 martie, nu au fost luate în serios de unii brăileni, în special vârstnici care au continuat să iasă din casă şi în afara intervalului orar 11.00 - 13.00. Cititorii noştri ne-au semnalat inclusiv prezenţa unui grup de indivizi dubioşi care jucau barbut, pe trotuarul de la Piaţa Halelor, înghesuiţi unul în altul, fără a ţine cont de niciuna dintre regulile impuse în această perioadă şi, mai grav, fără a fi luaţi “la întrebări” de nicio autoritate a statului. De altfel, prezenţa foarte timidă pe străzi a echipajelor de poliţie sau jandarmerie a fost remarcată şi de cei care ne-au trimis sesizări la redacţie. “Eu am mers spre serviciu, joi dimineaţă, în jurul orei 9.00, având la mine adeverinţa eliberată de la firmă. Am ieşit din casă pentru că n-am avut încotro, deoarece încă avem activitate la firmă. Am văzut, în schimb, multe persoane vârstnice, la ora 9.00, deci înainte de intervalul orar  (11.00 - 13.00 n.n.) în care acestea au permisiunea de a ieşi din casă. Nu au măşti pe faţă, nu au mănuşi în mâini şi stau şi aproape unii de alţii. Pe trecerea de pietoni, aproape că s-au înghesuit în mine doi astfel de vârstici, care se pare că nu prea înţeleg ce înseamnă distanţa de siguranţă pe străzi. Şi culmea e că nu am văzut niciun poliţist pe stradă care să îi întrebe ce caută acolo la ora aceea. Miercuri seară, când mergeam spre casă, la Piaţa Mare, un grup de indivizi stăteau «ciotcă» unul în altul şi jucau barbut. Pe ăştia chiar nu-i vede nimeni?! Unde e Poliţia, unde e Jandarmeria, unde e Armata? Ce fel de reguli sunt astea?! Le respectă doar cine vrea, iar cine nu vrea face ce-l taie capul...”, ne-a spus brăileanca Georgeta N.

Alţi brăileni reclamă faptul că “şmecherii” se plimbă prin oraş, cu maşinile lor scumpe, după cum vor “muşchii” lor, pentru că Poliţia nu îndrăzneşte să le spună nimic. “Poliţia care face filtre de ce nu îi întreabă şi pe «bombardieri» de ce se plimbă toată ziua prin oraş?!! Am trecut pe lângă filtrele lor de multe ori azi (miercuri n.n.), eram la serviciu, şi nu am văzut să oprească şi maşini scumpe!!! Opresc ca şi înainte doar pe oamenii de rând, în rest ăla e y, ăsta e x etc... Nesimţire pe faţă!”, ne-a transmis brăileanul Cristi C.

Un alt cititor ne-a povestit că a fost să facă cumpărături în Piaţa Mare şi a văzut două echipaje de Poliţie, respectiv Jandarmerie, patrulând printre tarabe, fără a întreba, însă, pe nimeni dacă are declaraţie pe proprie răspundere asupra sa, asta deşi în piaţă se aflau destul de mulţi oameni, inclusiv persoane în vârstă. “Nu era controlat nimeni, poliţiştii şi jandarmii dădeau impresia că sunt mai degrabă la cumpărături decât în misiune. La un rând erau vreo 6 - 7 persoane care stăteau destul de aproape una de alta, fără a păstra distanţa de siguranţă de minim un metru, şi nici măcar lor nu li s-a atras atenţia de către respectivii oameni ai legii că trebuie să respecte regulile”, ne-a spus cititorul nostru.

 

Prefectul Boboc: “E imposibil să punem paznic la fiecare imobil sau cetăţean!”

 

În faţa opiniei generale că autorităţile nu se implică suficient de mult pentru impunerea regulilor stabilite prin ordonanţe militare, reporterii “Obiectiv” au solicitat un punct de vedere din partea prefectului Cătălin Boboc, în cadrul teleconferinţei de presă susţinute ieri de acesta. „Posibil ca în anumite momente, pe anumite artere să fie vânzoleală, cum spuneţi dumneavoastră. Oamenii încă au posibilitatea de a ieşi din casă, bineînţeles cu documentele prevăzute de ordonanţa militară, mai sunt şi excepţiile de la restricţia de circulaţie. Sunt patrule în permanenţă în municipiu şi în judeţ. Dar cred că toată lumea e conştientă că e imposibil să punem paznic la fiecare imobil sau cetăţean. Vom verifica în permanenţă şi, acolo unde sunt descoperite încălcări ale ordonanţei, vom sancţiona, nu vom sta pe gânduri. În acest moment este foarte important să controlăm modul cum interacţionăm social, pentru a nu ajunge să ne infectăm la scară largă”, a declarat prefectul Boboc.

De altfel, reprezentanţii Prefecturii Brăila ne-au transmis că poliţiştii au efectuat, în primele 24 de ore de la intrarea în vigoare a restricţiilor de circulaţie - deci fără a fi luată în calcul şi ampla acţiune de ieri, de pe bulevardul Dorobanţilor -  peste 100 de controale şi au dat amenzi de 160.000 lei.

“Poliţiştii brăileni continuă să acţioneze în sistem integrat, alături de celelalte structuri din dispozitivul de ordine şi siguranţă publică. Astfel, în ultimele 24 de ore au fost executate peste 100 de misiuni specifice, în contextul prevenirii şi combaterii răspândirii Covid 19. S-a verificat modul de respectare a măsurii de izolare sau carantină în cazul a 1.173 de persoane, în 616 locaţii, şi au fost supuse controalelor 300 de societăţi comerciale, pentru a se asigura suspendarea activităţii. În urma activităţilor efectuate, au fost aplicate 137 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 136 pentru nerespectarea măsurii privind restricţionarea circulaţiei, în conformitate cu Ordonanţa Militară nr. 3 din 2020, în valoare totală de aproximativ 160.000 lei”, se arată într-un comunicat al Prefecturii.

În total, de la debutul epidemiei, poliţiştii au aplicat 182 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 329.000 lei, din care 15.000 lei amenzi, pentru încălcarea Ordonanţei Militare nr. 2 din 2020, privind nerespectarea  izolării la domiciliu de către 3 persoane, care au fost conduse ulterior într-un centru de carantină, unde vor rămâne 14 zile. Controalele continuă, aşa că brăilenii trebuie să aibă mare grijă.

În comunicatul transmis de Prefectura Brăila, singura instituţie abilitată să ofere informaţii legate de gestionarea pandemiei de coronavirus la nivelul judeţului nostru, se precizează că, potrivit raportării Direcţiei de Sănătate Publică, la data de 26 martie, în izolare voluntară la domiciliu erau 2.884 de persoane, 157 de persoane se aflau în carantină, iar 233 de persoane au ieşit din autoizolare, la încheierea celor 14 zile. De asemenea, în cursul zilei de 26 martie, dar şi miercuri, 25 martie, au primit avize epidemiologice de a ieşi din carantină instituţionalizată 25 de persoane.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro