Intrebat, marti, de presa daca dupa lansarea pilonului II de pensii vor aparea modificari legislative de organizare in sistem, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca exista in prezent, la nivelul Ministerului Muncii, doua proiecte legislative in lucru care sa completeze cadrul legislativ privind fondurile private de pensii.
"De exemplu, una dintre prevederi ar fi problema eliminarii platii acestor contributii de catre ANAF si ar urma ca platile sa fie facute direct de catre cei care contribuie la fondul de pensii private", a spus Tariceanu.
Presedintele ANAF, Daniel Chitoiu, sustinea, la inceputul lunii iulie, ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala trebuie sa elaboreze o procedura speciala pentru colectarea contributiilor aferente fondurilor de pensii obligatorii administrate privat, intrucit aceasta nu este prevazuta in normele actuale.
"Noi ii ajutam, colectam sumele si le repartizam. Nu intra in atributiile ANAF. Codul de procedura fiscala prevede obligatia de colectare doar pentru buget, nu pentru fondurile private de pensii. Va trebui elaborata o procedura speciala pentru a ne delega aceste atributii", a spus atunci Chitoiu.
Fondurile de pensii obligatorii administrate privat vor fi finantate cu o parte a sumelor platite de angajati in contul contributiilor de pensii. Astfel, din suma totala, o parte va fi directionata catre fondurile private, iar cea mai mare parte va fi destinata, in continuare, sistemului public.Introducerea fondurilor de pensii administrate privat consta in transferul a 2% din contributia salariatului la asigurarilor sociale, de 9,5% din salariul brut.
Potrivit legislatiei, ANAF si Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) au rolul de colecta contributiile de la angajator si de a le vira in conturile administratorilor de fonduri de pensii obligatorii administrate privat.
CNPAS detine evidenta persoanelor asigurate conform codului numeric personal si lista cu contributiile la asigurarile sociale de stat, partea angajatorului si cea a angajatului.
Chitoiu a mentionat ca, pina la sfirsitul lunii octombrie, Agentia va finaliza baza de date pentru sistemul de pensii.
Reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private au afirmat, in repetate rinduri, ca sistemele informatice ale CNPAS si ale ANAF nu sint compatibile, dar au dat asigurari ca problema va fi rezolvata pina la finele anului 2007.