Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Contribuabilii pot ceda o parte din impozit bisericilor

Contribuabilii vor putea sa cedeze bisericilor o parte din impozitul pe venit, incepind de anul viitor. Potrivit noului Cod Fiscal, oricine poate opta ca 2% din acest impozit sa ajunga la lacasele de cult. Banii respectivi ar putea fi folositi pentru sprijinirea persoanelor defavorizate sau pentru restaurarea bisericilor.
Pina la completarea declaratiilor de venit, preotii vor trebui sa-i convinga pe credinciosi sa cedeze bisericilor o parte din impozitul anual. Misiunea nu e tocmai usoara, mai ales ca biserica are concurenti seriosi: fundatii, asociatii de proprietari sau partide politice.
Cine se hotaraste sa contribuie cu 2% din impozitul pe venit la bugetul bisericilor trebuie sa completeze rubrica speciala din formularul declaratiei pe venit.
Exista doua modalitati, din punct de vedere al documentatiei ce trebuie intocmita, prin care se poate face sponsorizarea de catre persoanele fizice. O prima modalitate consta in completarea si depunerea unei Cereri privind destinatia sumei reprezentind pina la 2% din impozitul anual. Cererea respectiva se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care au realizat venituri din salarii. Cererea va fi insotita de copii ale fiselor fiscale.
A doua modalitate de sponsorizare consta in completarea si depunerea unei Declaratii speciale privind veniturile realizate, in cazul persoanelor fizice care au realizat, pe linga salarii, si alte venituri: din activitati independente (comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuala), din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole impuse in sistem real, din cistiguri realizate din transferul titlurilor de valoare.
In situatia in care contribuabilul nu cunoaste suma ce poate fi virata, atunci nu completeaza, in formular, rubrica referitoare la suma, aceasta operatiune urmind sa fie facuta de catre unitatea fiscala, care va calcula si va vira suma admisa, conform legii, entitatii nonprofit mentionata de contribuabilul respectiv.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii