Contractul lui Dumitriu face valuri în politica brăileană | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Contractul lui Dumitriu face valuri în politica brăileană

Constantin Dumitriu, liderul filialei locale a democrat liberalilor brăileni, a făcut recent o propunere extrem de interesantă către cetăţenii Brăilei. Acesta a propus ideea unui contract cu cetăţenii pentru candidatura sa la şefia Consiliului Judeţean Brăila. Mai exact, Dumitriu spune că va face un document în care va prezenta viitoarele sale obiective, iar în cazul în care va fi ales şi nu le va îndeplini, cetăţenii îi vor putea cere demisia chiar în timpul mandatului. Întrebaţi despre acest lucru, cei mai mulţi politicieni din Brăila au declarat că este vorba despre un gest strict electoral şi că nu ar fi nevoie cu adevărat de un asemenea document. "Ideea ca principiu este una bună, dar nu ştiu dacă e nevoie de un contract. Dacă politicienii ar avea onoare şi ar şti ce e aia morală, nu ar fi nevoie de nimic. Nu faci faţă, te-ai retras! N-ar fi nevoie de un contract scris. Oricum, nu se poate face un contract scris, e vorba de o idee, după cum am spus, lăudabilă. Dar ştim cu toţii că e o abureală pe principiul «facem orice», «promitem orice», «semnăm orice dacă e nevoie», ca să câştigăm alegerile. După aceea, legal vorbind, oricum nu poate să le facă nimeni nimic, aşa că...", ne-a declarat Cătălin Boboc, preşedintele PNL Brăila. Acesta consideră bună ideea plecării din funcţie a unui politician, în condiţiile în care nu şi-a respectat promisiunile, însă spune că nu pe asta trebuie să se bazeze o campanie electorală. "Contractul, dacă vorbim în termeni juridici, nu reprezintă neapărat o înţelegere a părţilor într-o formă anume. Poate fi doar un angajament al unui om de onoare: am venit, am spus că fac aia, n-am făcut, am plecat şi la revedere, simplu. Nu există aşa ceva, sunt poveşti. Mie nu-mi plac chestiile astea aruncate aşa, praf în ochii oamenilor. Şi dacă face cineva contractul ăsta şi nu-l respectă, ce se întâmplă? Conform cărei legi din ţara asta îl poţi obliga să plece de acolo? Nu există aşa ceva", a mai adăugat aceeaşi sursă.

21CONTR2 Gheorghe Bunea Stancu (PSD): "Eu cred că cetăţenii trebuie să ne judece pe fiecare după ceea ce am făcut pentru comunitate" Varianta PSD: "Fiecare cu campania lui"

Cam asta a fost reacţia liderilor filialei PSD Brăila atunci când au fost întrebaţi despre acest subiect. "Nu vreau să comentez eu ideile nimănui, fiecare face ce vrea, dar eu cred că cetăţenii trebuie să ne judece pe fiecare după ceea ce am făcut pentru comunitate, eu cred că aşa ar trebui să fim judecaţi. Asta e ideea, fiecare are dreptul să-şi organizeze activitatea asta legată de candidatură şi partea electorală cum doreşte. De ce să-i comentez eu deciziile dumnealui, probabil e un mod bun de a intra în dialog cu cetăţenii", ne-a declarat telefonic Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele CJ Brăila. Cam pe aceeaşi linie a mers şi primarul Aurel Simionescu, care a subliniat faptul că "tot un fel de contract" înseamnă şi promisiunea clasică din campaniile electorale. "Eu cred că fiecare dintre noi are un mod de abordare a campaniei electorale şi probabil că aceasta este opţiunea dumnealui. Cred însă în ceea ce facem noi şi ceea ce propunem oamenilor din oferta electorală, pentru că fiecare dintre participanţii la campanie, fie partide fie oameni, persoane, vor face o astfel de ofertă electorală. Până la urmă, este un contract chiar dacă nu se cheamă aşa. Este o promisiune, o formă în care fiecare dintre noi ne obligăm să facem ceea ce am spus acolo, pentru Brăila sau pentru România, dacă discutăm la nivel naţional. Povestea este că în momentul în care facem aceste promisiuni, ele trebuie să fie unele în care să credem şi noi, să fie fezabile, realizabile şi nu să ne apucăm să facem promisiuni care nu-şi au acoperire în niciun fel", a spus Simionescu. Încercând să explice ce ar trebui să presupună un astfel de contract cu cetăţeanul, edilul-şef a spus că atunci când vine vorba de angajamente politice acestea sunt unele de voinţă politică, care se transformă în cele din urmă în politici publice. "Noi ne manifestăm voinţa politică de a investi, de a aduce investiţii, de a face proiecte europene, de a le susţine, asta înseamnă că trebuie să facem programe, proiecte, să le materializăm şi să le transformăm în nişte obiective. Până la urmă îmi este greu să spun ce a gândit sau cum gândeşte domnul Dumitriu să materializeze acest proiect politic pe care dumnealui îl are, dar în principiu ar trebui să fie unul care să vizeze voinţa politică, politicile publice şi angajamentele concrete pe care doreşte cineva să le ia pe parte electorală", a mai completat acesta.

21CONTR3 Florin Drăgan (Noua Republică): "Ideea e generoasă, dar cam atâta tot. E aproape imposibil de pus în practică şi imposibil de formulat în termeni juridici un astfel de contract" Diacomatu: "Un contract e bun dacă are fundamente şi baze reale, nu utopii"

Întrebate despre cele menţionate mai sus şi alte figuri cunoscute ale scenei politice brăilene şi-au expus punctul de vedere. Printre acestea s-a numărat şi Sergiu Diacomatu, preşedintele Fundaţiei "Fiii Brăilei". "Gestul lui Constantin Dumitriu este de o demagogie şi un populism fără margini. Într-adevăr, ideea de contract cu cetăţeanul poate fi bună atâta timp cât ar avea un fundament serios în spate. Dar, deocamdată, domnul Dumitriu nu este sigur de candidatura lui pentru că probabil PDL va face parte dintr-o alianţă care va susţine candidaţi comuni", a comentat acesta. Printre altele, liderul fundaţiei amintite a spus şi faptul că un astfel de contract trebui să aibă fundamente, baze reale şi nu doar principii. "Un contract cu cetăţeanul trebuie să respecte fidel promisiunile de campanie, transpuse în cifre şi baze reale. «Voi face acest lucru într-un an şi jumătate folosindu-mă de atâtea resurse», că nu putem să propunem un principiu general care ne-ar putea afecta de exemplu pe 5 ani de zile bugetul instituţiei pe care o conducem. Dacă am propune ceva ar trebui să propunem cu termene clare şi cu fundamentare bugetară în spate, nu utopii", a mai adăugat Diacomatu. Pe de altă parte, Florin Drăgan, reprezentantul "Noua Republică" la Brăila, a spus că un astfel de contract nu poate fi realizat. "Ideea e generoasă, dar cam atâta tot. E aproape imposibil de pus în practică şi imposibil de formulat în termeni juridici un astfel de contract. Fără forţă juridică nu înseamnă absolut nimic şi e aproape imposibil de formulat aşa ceva. Nu există în materia civilă de la noi şi în materia contractelor aşa ceva. Nu există şi nu se poate face. Este doar o declaraţie politică, electorală, ceea ce spune domnul Dumitriu", a declarat Drăgan. O părere asemănătoare a avut şi liderul PPDD Brăila, Mihai Dănuţ, care pe lângă faptul că priveşte gestul democrat liberalului ca fiind unul cu scopuri electorale, consideră de asemenea că este nerealizabil. "Din punctul meu de vedere este o mare gogoriţă şi cu chestii de genul ăsta nu or să poată să înşele pe nimeni. Ce au avut de arătat au arătat. Sunt persoane vizavi de care poporul îşi arată 80%, 90%, 95% dorinţa de a renunţa la putere şi ei nu vor. Un astfel de contract nu poate să existe. Cine îl girează? Orice contract trebuie girat. Cine ar putea să gireze un astfel de contract? Aici nu poate să funcţioneze decât sistemul de gentlemen agreement, îmi dau cuvântul şi mă ţin de cuvânt. Contracte ca astea sunt vrăjeli de doi lei", a declarat convins Mihai Dănuţ.

21contr4 Constantin Cibu (UNPR): "Mi se pare de bun augur o asemenea îndrăzneală din partea unui politician, care are curajul să se angajeze în faţa cetăţenilor că va rezolva problemele" Constantin Cibu îşi apreciază contracandidatul

Legat de ideea lansată de Constantin Dumitriu, preşedintele filialei UNPR Brăila, Constantin Cibu ne-a spus că este într-adevăr o un gest lăudabil, dar şi-a manifestat totodată şi scepticismul legat de câteva aspecte. "Este o iniţiativă interesantă, care s-ar putea să aibă şi urmări bune, aş zice eu. Dar mi-e tare greu să cred că va renunţa la funcţia respectivă dacă nu îşi rezolvă nu ştiu câte puncte din contractul pe care l-a stabilit cu cetăţeanul. Mie mi se pare de bun augur o asemenea îndrăzneală din partea unui politician, care are curajul să se angajeze în faţa cetăţenilor că va rezolva problemele, dar nu ştiu ce probleme va rezolva", a declarat senatorul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro