Mergi la conţinutul principal

Contraamiralul Cornel Rogozan, comandantul Flotilei Fluviale Brăila, a trecut în rezervă

* după mai bine de 40 de ani de carieră militară, contraamiralul de flotilă Cornel Rogozan a predat comanda Flotilei Fluviale * noul comandant al Flotilei Fluviale "Mihail Kogălniceanu" este comandorul Marcel Neculae * ceremonialul militar a avut loc în Portul Militar Brăila, în prezența șefului Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait * în altă ordine de idei, de la 1 august a.c., colonelul Sorin Călin, comandantul Brigăzii 10 Geniu "Dunărea de Jos", este noul comandant al Garnizoanei Brăila

 

Contraamiralul de flotilă Cornel Rogozan a predat comanda Flotilei Fluviale "Mihail Kogălniceanu", după 21 de ani în care a condus această structură importantă a Armatei României.  

Născut în Păunești, Vrancea, la 30 sept. 1964, contraamiralul de flotilă Cornel Rogozan a absolvit cursurile Liceului Militar de Marină "Alexandru Ioan Cuza" din Constanța în anul 1983 și ale Facultății de Navigație a Institutului de Marină "Mircea cel Bătrân", Secția Militară, în anul 1987, fiind repartizat pe funcția de comandant Serviciu de Luptă Comunicații și Radiotehnică la bordul Vedetei Torpiloare 201 din Divizionul 93 Vedete Torpiloare Mari/Brigada de Vedete, Garnizoana Mangalia.

În perioada 1988-1993, a activat în cadrul Divizionului 174 Dragoare de Radă și a Divizionului 50 Vânătoare de Submarine și Dragoare de Radă/ Brigada 27 Fluvial-Maritimă, îndeplinind succesiv funcții de comandant Serviciu de Luptă II-III, ofițer secund pe dragor de radă, ofițer secund pe vânător de submarine, în Garnizoanele Sulina și Tulcea.

În perioada 1993-2001, Cornel Rogozan a îndeplinit, succesiv, funcțiile de ofițer secund, comandant de navă, ofițer în statul major al unității în cadrul Divizionului 73 Vedete Dragoare Galați/Brigada 24 Fluvială. Totodată, în perioada 2001-2003 a fost ofițer student al Facultății Interarme din cadrul Academiei de Înalte Studii Militare București. La absolvire, a fost numit șef Structură de Securitate și apoi șef Birou Operații în cadrul Flotilei Fluviale "Mihail Kogălniceanu" Brăila, funcție pe care a îndeplinit-o timp de un an.

Între anii 2004-2009, a activat ca ofițer specialist, apoi șef de Birou în cadrul structurii de operații a Statului Major al Forțelor Navale. În perioada ianuarie-iulie 2010, a îndeplinit funcția de șef de Stat Major la Divizionul 67 Nave Purtătoare de Artilerie, iar în luna iulie 2010 a fost numit comandant al Divizionului 88 Vedete Fluviale.

În luna decembrie 2011, a fost numit șef al Serviciului Fluvial, iar după restructurarea Serviciului Fluvial și transformarea lui în Flotilă Fluvială (la începutul lunii nov. 2015), comandorul Cornel Rogozan a fost numit comandantul Comandamentului Flotilei Fluviale. La scurt timp, la data de 15 august 2016, a fost avansat la gradul de contraamiral de flotilă.

"În semn de apreciere pentru profesionalismul dovedit și pentru rezultatele remarcabile obținute de-a lungul carierei, contraamiralului de flotilă Cornel Rogozan i-au fost conferite următoarele ordine și medalii: Ordinul "Virtutea Maritimă" în grad de Cavaler, Ordinul "Virtutea Maritimă" în grad de Ofițer, Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Forțelor Navale, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, Semnul onorific "În Serviciul Patriei" pentru 15 de ani de activitate, Semnul onorific "În Serviciul Patriei" pentru 20 de ani de activitate, Semnul onorific "În Serviciul Patriei" pentru 25 de ani de activitate", se mai precizează în comunicatul Forțelor Navale Române.

În altă ordine de idei, începând cu data de 1 august a.c., colonelul Sorin Călin, comandantul Brigăzii 10 Geniu "Dunărea de Jos", îndeplinește atribuțiile funcției de comandant al Garnizoanei Brăila.

 

Comandorul Marcel Neculae, noul comandant al Flotilei Fluviale "Mihail Kogălniceanu"

Comanda Flotilei Fluviale "Mihail Kogălniceanu" a fost predată comandorului Marcel Neculae, în cadrul unei ceremonii militare care a avut loc vineri, 29 iulie a.c., în Portul Militar Brăila, în prezența șefului Statului Major a Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait.

La festivitatea de predare-primire a comenzii a fost citit Decretul prezidențial de trecere în rezervă a contraamiralului Rogozan, prilej cu care i-a fost conferită Emblema de Merit în Serviciul Armatei Române clasa I, din partea Ministrului Apărării Naționale, pentru întreaga activitate desfășurată în slujba țării, în cei 43 de ani de carieră militară. Festivitatea a continuat cu prezentarea Ordinul Ministrului Apărării Naționale prin care comandorul Marcel Neculae, locțiitorul comandantului Comandamentului Componentei Navale, a fost împuternicit la conducerea Flotilei Fluviale, preluând Drapelul de Luptă al comandamentului de la predecesorul său.

"Ceremonia militară s-a desfășurat în prezența membrilor Clubului Amiralilor, a comandanților de mari unități din Forțele Navale Române și din alte categorii de forțe, a comandanților unităților militare din Garnizoana Brăila, precum și a oficialităților locale și familiei contraamiralului de flotilă Cornel Rogozan", precizează surse din cadrul Forțelor Navale Române.

În altă ordine de idei, de la 1 august a.c., colonelul Sorin Călin, comandantul Brigăzii 10 Geniu "Dunărea de Jos", este noul comandant al Garnizoanei Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro