Mergi la conţinutul principal

Contorizarea energiei termice, obligatorie pentru toti locatarii

Proprietarii apartamentelor racordate la sistemul centralizat de termoficare a orasului au obligativitatea de a finaliza pina la finele lunii iulie a.c. aplicarea masurilor optime de masurare a consumurilor de energie termica pentru incalzire si pentru apa calda de consum la nivel de apartament. Aceasta obligatie isi are izvorul in HG. nr. 933/2004, privind contorizarea consumatorilor racordati la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie termica. Cu alte cuvinte, pina la 31 iulie 2007, toti consumatorii racordati la sistem trebuie sa se contorizeze si au la dispozitie doua variante: pastrarea sistemului de distributie pe verticala si montarea de repartitoare de costuri, ori schimbarea sistemului de distributie si adoptarea variantei pe orizontala, solutie care permite montarea de contoare de energie termica. Desi mai sint doar citeva luni pina la termenul limita, la acest moment, mai putin de 5% din totalul apartamentelor ce au mai ramas racordate sistemului centralizat de termoficare sint contorizate. Date statistice prezentate de catre operatorul de termoficare demonstreaza ca aproximativ 572 de apartamente sint contorizate individual privind consumul de energie termica pe solutia trecerii la sistemul de distributie pe orizontala, in timp ce inca alte circa 520 au montate repartitoare de costuri. De aici rezulta ca mai putin de 1.100 de proprietari indeplinesc obligatia ceruta de hotarirea de guvern. "Procentul de contorizare este foarte mic si sint sceptic ca, pina la termenul limita, se vor contoriza toate cele circa 26.000 de apartamente racordate sistemului centralizat. Asta din cauza interesului scazut al proprietarilor raportat la veniturile pe familie realizate", ne-a declarat viceprimarul Lucian Tilea cel care are in competenta asociatiile de proprietari.

HG nr. 933/2004 nu prevede amenzi pentru proprietarii de apartamente care nu-si realizeaza contorizarea pina la 31 iulie 2007

Viceprimarul Tilea a explicat ca municipalitatea a indicat ca solutie optima si a consiliat in acest sens proprietarii, varianta contorizarii la nivel de apartament pe solutia propusa de SC "CET" constind in schimbarea sistemului de distributie de la cel de tip "pe verticala" la cel "pe orizontala" in paralel cu montarea de gigacalorimetre la fiecare apartament. "In mod clar aceasta este solutia cea mai buna care presupune un raport calitate/pret favorabil proprietarilor de apartamente, dar atita vreme cit nu exista un interes vizibil din partea proprietarilor, nu avem cum sa-i silim. De altfel, texul HG nr. 993/2004 nu prevede sanctiuni pentru proprietarii care nu indeplinesc obligatia prevazuta in acest act normativ, pentru ca din studiul acestuia reiese doar contraventia in sarcina operatorului care nu realizeaza contorizarea la nivel de imobil, la limita de proprietate cu asociatia de proprietari. Cum sa se aplice sanctiunea si mai ales cui sa i se aplice atita vreme cit operatorul nu este dezavantajat de situatie, iar proprietarul apartamentului isi plateste la timp intretinerea?", se intreaba oficialul municipal. De altfel si Mircea Nicu Toader, ministru secretar de stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, a subliniat ca reglementarile HG nr. 933/2004 nu prevad amenzi pentru proprietarii de apartamente (din sistemele de incalzire centrala) care nu isi realizeaza contorizarea pina la 31 iulie 2007. "HG 933/2004 prevede amenzi pentru primariile care nu au facut programe de contorizare, nu pentru apartamente. Proprietarii de apartamente nu pot fi amendati daca nu si-au montat repartitoare", a declarat presei centrale Toader.
Viceprimarul Tilea sustine ca municipalitatea si-a indeplinit obligatiile ce-i revin prin prisma prevederilor HG. nr. 933/2004 in sensul ca a realizat cu titlu gratuit tuturor proprietarilor interesati proiectia virtuala a intregii instalatii precum si realizarea unui deviz de costuri aferente contorizarii pe solutia pe care o promoveaza. Mai mult, el a explicat ca in colaborare cu operatorul de termoficare a realizat contorizari individuale la o serie de apartamente unde proprietarii aveau venituri mici sau unde au fost situatii asociate cazurilor sociale. "Cit priveste obligativitatea realizarii contorizarii la nivel de bransament, care era in sarcina operatorului de termoficare, campania in acest sens a fost incheiata inca din anul trecut chiar inainte de termenul limita stabilit de aceeasi hotarire de guvern", a mai spus Tilea.

Montarea repartitoarelor de costuri - 200 euro la un apartament cu doua camere

Repartitoarele electronice de costuri pentru energia termica rezolva, potrivit firmelor care le comercializeaza, problema distribuirii corecte a consumurilor de energie termica pentru apartamentele dintr-un imobil racordat la un sistem de incalzire centralizat care are montat pe bransamentul de alimentare cu agent termic un contor de energie termica, adica gigacalorimetru. Odata cu repartitorul trebuie montat si un robinet termostatat, cu ajutorul caruia se regleaza debitul de agent termic, evitindu-se astfel risipa de caldura in camerele nelocuite sau in zilele mai calde din timpul iernii. Aceeasi operatori explica in ceea ce priveste cantitatea de caldura consumata, aceasta se poate gestiona in functie de confortul termic dorit, iar in final plata se va face proportional cu consumul. Trebuie mentionat faptul ca un astfel de repartitor de costuri si costurile legate de montarea acestuia se ridica, in functie de ofertele din piata la circa 35 de euro fara TVA pentru fiecare calorifer. In functie de numarul repartitoarelor care se monteaza si al marimii caloriferelor, pretul mediu al unui sistem de repartitoare de costuri cu citire prin transmisie radio este in jur de 200 de euro cu TVA pentru un apartament de doua camere. Pentru a beneficia de avantajele repartitoarelor de costuri specialistii recomanda ca 80 la suta dintre proprietari sa fie de acord sa si le monteze, iar la nivelul asociatiilor de proprietari trebuie sa fie montate contoare generale.
Trebuie cunoscut faptul ca in cazul repartitoarelor de costuri ca exista o serie de reguli de utilizare:
• Perdelele lungi care acopera caloriferele determina repartitoarele sa inregistreze un consum mai mare decit in realitate
• Robinetele trebuie inchise cu o jumatate de ora inainte de aerisirea camerelor, care nu trebuie sa dureze mai mult de 10 minute
• Instalatiile vechi din blocuri si locuinte duc la o masurare eronata a consumului de energie termica
• Rufele puse la uscat pe calorifere pot genera consumuri mai mari de caldura
• Apropierea de aragazuri poate influenta inregistrarea de consum
• Consumul depinde si de materialul din care este confectionat caloriferul, tipul acestuia, amplasarea lui, amplasarea locuintei in bloc

Contorizarea promovata de municipalitate se ridica la circa 6.000 de euro/apartament

In ceea ce priveste contorizarea pe solutia promovata de municipalitate, costurile se ridica la circa 6.000 de euro in functie de numarul apartamentelor contorizate in acest sistem. De mentionat este ca printre avantajele utilizarii acestui sistem se numara, pe linga faptul ca se elimina toate dereglarile de citire a consumului inregistrate in cazul utilizarii repartitoarelor de costuri, proprietarul plateste exact cit consuma, se realizeaza si reabilitarea termica a instalatiilor de termoficare din bloc fapt ce reduce cu peste 20% pierderile de caldura si nu in ultimul rind sistemul permite debransarea punctuala a apartamentelor contorizate in cazul in care proprietarii nu-si platesc facturile la energia termica. Solutia contorizarii pe aceasta formula a fost pusa la punct de catre "CET" SA Braila in urma cu aproape 2 ani de zile si a fost preluata de catre Executiv ca si concept pentru aplicare la nivel national. Pina in prezent, aproape 600 de apartamente din municipiu sint contorizate pe acest sistem, iar SC "CET" are deja multe comenzi de realizare a unor astfel de contorizari. De mentionat este ca fostul director general al "CET", Vasile Muntenita, a precizat ca in cazul mai multor orase ce au preluat solutia de contorizare individuala fenomenul a depasit cu mult nivelul de contorizare pentru Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu