"In contextul crizei mondiale, trebuie sa lansam o dezbatere publica despre sectoarele care sunt afectate si cum le vom salva. Dezvoltatorii imobiliari, firmele de constructii si toate domeniile in care exista un grad ridicat de indatorare", a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru.
El a aratat ca Guvernul ar trebui sa caute solutii pentru a sprijini aceste sectoare si nu sa se gindeasca sa adopte masuri de sprijinire a bursei: "In loc de solutii pentru aceste sectoare, avem reactii aiurite, de sprijin a bursei, in conditiile in care piata de capital este o solutie marginala in Romania".
In opinia sa, dezvoltatorii imobiliari se confrunta cu mai multe probleme, printre care cele mai grave fiind scumpirea materiilor prime, a costului cu forta de munca si, mai nou, a creditelor.
"Sunt dezvoltatori care au finantare proprie de 20%, au intirzieri la vinzarea locuintelor si alearga acum dupa bani din banca in banca. Sigur vor fi cistigatoare proiectele care sunt amplasate in zone bune, celelalte nu", a mai spus Pogonaru, adaugind ca alte sectoare afectate de criza de lichiditati de la nivel mondial sunt textilele si, in general, sectoarele care lucreaza cu marja de profit redusa.
La rindul sau, Monica Tatoiu, membru al AOAR si directorul general al "Oriflame" Rominia, a aratat ca pe linga dezvoltatori si constructori, toate firmele conexe acestor activitati au probleme cu afacerile. "Firmele de materiale de constructii, de amenajari interioare si toate cele care activeaza in sectoare de interfata in constructii au inregistrat scaderea cifrei de afaceri", a spus Tatoiu.
Reducerea activitatii in domeniul constructiilor ar putea sa afecteze cresterea economica, acest sector fiind unul dintre motoarele avansului PIB.
"Nu ne putem limita doar la declaratii optimiste in ceea ce priveste cresterea economica, care probabil va ajunge la 9% in acest an. Aceasta crestere ascunde o serie de capcane care daca nu vor fi sesizate la timp vor crea probleme. Daca ne uitam la sectoarele care contribuie la PIB vom vedea ca cele mai importante sunt, in ordine, serviciile, industria, constructiile si agricultura. Ultimele sunt inconstante, constructiile sunt pindite de descrestere sau chiar de criza, iar agricultura depinde de multi factori", a spus Constantin Bostina, vicepresedintele AOAR.
In opinia sa, evolutia domeniului constructiilor si a agriculturii vor "lovi in cresterea economica".
"Aparent economia romineasca merge. Merge insa ca o masina cu patru roti, dintre care una merge foarte repede - PIB-ul, o alta roata se tine dupa prima - investitiile, iar celelalte doua nu functioneaza, dar trag in jos performantele economice - datoria externa si deficitul de cont curent", a mai adaugat Bostina.
El a precizat ca Romania are nevoie de o crestere economica anuala cu 4 puncte procentuale peste media Uniunii Europene pentru a fi competitiva pe piata unica.
Pe de alta parte, reprezentantii AOAR au mentionat ca impactul crizei financiare internationale va fi atenuat de companiile multinationale care deja au inceput sa-si vinda produsele catre Rusia, China, India sau Brazilia.
"Amortizarea socului crizei asupra economiei romanesti poate veni de la multinationale care s-au adaptat situatiei si s-au orientat spre piete care inca merg. Problema vine insa de la firmele mici si mijlocii care nu au bani de promovare pe aceste piete", a mai spus Pogonaru.