Constructia de aeromodele - o pasiune mai putin cunoscuta | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Constructia de aeromodele - o pasiune mai putin cunoscuta

In perioada 5-8 iunie, elevii cercului de aeromodele de la Palatul Copiilor, coordonat de maistrul instructor Daniel Vartolomei, au participat la a 32-a editie a Concursului International "Memorial Henri Coanda" de la Pucioasa, judetul Dimbovita. Acolo au obtinut mai multe premii: la sectiune F4B machete: locul I - Adrian Pirvu, locul II - Florin Marcu si Stefan Anton si locul II la echipe, iar la sectiunea F1Max: locul I - Stefan Anton, locul II - Adrian Pirvu, locul V - Florin Marcu, locul II la seniori - Daniel Vartolomei si locul I la echipe.
Instructorul maistru Daniel Vartolomei ne-a oferit mai multe infomatii despre aeromodele si activitatea din cadrul cercului: "O macheta este o copie fidela a unui avion adevarat, trebuie sa intruneasca toate calitatile unui original, chiar si sa zboare la fel. De exemplu, macheta unui avion de razboi trebuie sa zboare identic unui avion de razboi". Construirea unei machete necesita timp indelungat, de la aproximativ sase luni pentru cele mai simple, pina la trei, patru ani la cele mai complicate, pentru grupele de performanta.
In cadrul cercului, elevilor li se predau notiuni introductive de aeronautica, de fizica si matematica aplicate in domeniul aeronauticii. Pentru unii elevi aceasta pasiune devine baza pentru viitoarea lor meserie, asa cum s-a intimplat cu Stefan Anton, care este acum student in anul I la Facultatea de Aeronave din Bucuresti. La antrenamente, elevii invata sa-si faca modelele sa zboare, incepind cu notiunile de baza si pina la notiunile acrobatice.
Frecventarea cursurilor este gratuita si cu toate ca este un hobby costisitor, materialele avind preturi de la cinci, sase lei la opt, noua mii de lei, in cadrul Palatului Elevilor li se ofera gratuit cele necesare construirii machetelor. Elevii pot incepe cam din clasa a III-a, cind au mai multa rabdare, putere si-si pot asambla singuri modelele, cei mai consecventi raminind pina la inceperea facultatii, chiar si dupa.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro