Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Consiliul local din Basra cere retragerea trupelor daneze

Consiliul Guvernoratului din Basra a cerut, marti, retragerea trupelor daneze din provincie pina cind Guvernul de la Copenhaga va prezenta scuze pentru publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed, relateaza AFP.
Consiliul a cerut "retragerea trupelor daneze din regiunea Basra pina cind Guvernul danez va prezenta scuze tuturor musulmanilor", potrivit unui comunicat.
Responsabilul pentru informatii, Nazem Jaber, a declarat ca membrii Consiliului, reuniti luni seara, "au decis boicotarea trupelor britanice si daneze desfasurate in regiune", adaugind ca masura "este aplicabila cu efect imediat si va ramine in vigoare pina la noi ordine".
"Toate organismele publice sint chemate sa aplice decizia si sa nu trateze cu trupele britanice si daneze", a mai spus el, adaugind ca "cine nu va respecta acest lucru va fi sanctionat si revocat" din functie.
"Boicotarea trupelor britanice, deja partial aplicata de la 26 ianuarie" in urma arestarii unor politisti la Basra, este intensificata, potrivit textului. Comunicatul explica decizia prin faptul ca "britanicii nu au raspuns favorabil cererilor Consiliului de a renunta la arestari si de a elibera detinutii, precum si din cauza imaginilor cu abuzuri comise asupra unor civili".
Un purtator de cuvint militar britanic a refuzat sa faca orice comentariu.
Circa 530 de militari danezi sint desfasurati in Irak, dintre care 500 la Basra, sub comandament britanic.
Marti dupa-amiaza, mii de persoane au manifestat in fata sediului consulatelor britanic si american din Basra, pentru a cere eliberarea unui ofiter de informatii arestat de britanici, comandantul Jassem al-Darraji.
Cinci politisti irakieni se afla in custodia trupelor britanice de la 25 februarie, in sudul Irakului, in urma unei anchete asupra coruptiei din cadrul politiei din Basra.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii