Mergi la conţinutul principal

Consiliul Local Civic începe să atace problemele Brăilei

Aglomeraţia de maşini de pe strada Ana Aslan, unde trotuarele sunt practic sufocate de autoturismele parcate de angajaţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului, a atras atenţia Consiliului Local Civic (CLC), care intenţionează să lanseze o campanie pentru rezolvarea acestei probleme. "Noi, voluntarii din Consiliul Local Civic, ne-am propus un proiect pilot din a reinstaura regulile în Brăila, începând cu strada Ana Aslan", se menţionează într-un mesaj postat pe o reţea de socializare.
După cum v-am mai informat, CLC este o structură pe care iniţiatorii au gândit-o ca o alternativă cetăţenească la Consiliul Local Municipal. Practic, CLC se vrea a fi un fel de portavoce a opiniei publice, care să identifice problemele comunităţii şi să se implice în rezolvarea lor, stimulând prin diverse mijloace intervenţia eficientă a autorităţilor locale. Din acest consiliu local alternativ fac parte foşti candidaţi la fotoliul de primar al municipiului, cum ar fi Lucian Căprariu sau Ion Marian, dar şi foşti membri ai comitetului de iniţiativă care s-a ocupat de campania "Brăila - Capitală Culturală Europeană": Constantin Teodorescu, fost ministru secretar de stat, sau Cristian Nicolae, om de afaceri. Toţi aceştia, împreună cu alţi colegi implicaţi sau nu în politică, spun că vor să aducă o schimbare în oraşul nostru, reprezentând o punte de legătură între cetăţenii simpli şi politicienii cu putere de decizie.
Eliberarea trotuarelor de pe Str. Ana Aslan şi repunerea acestora la dispoziţia pietonilor este doar unul dintre proiectele avute în vedere de membrii CLC. Reuşita sa este, însă, esenţială, în contextul în care proiectul se vrea a fi unul "pilot", adică un punct de plecare ce va trasa pe viitor felul cum vor fi organizate acţiunile de acest gen. Ca un prim pas, voluntarii CLC au fotografiat mai multe autoturisme parcate de atât de multă vreme pe trotuarul respectiv încât se poate considera că au fost abandonate pe domeniul public. "Din cele şapte autovehicule identificate de noi, trei nici măcar nu figurează ca având RCA-ul plătit, deci este clar că au fost abandonate de proprietari", ne-a spus Cristian Nicolae.
În cazul maşinilor abandonate, proprietarii ar trebui somaţi de Poliţia Locală, pentru a elibera domeniul public, iar dacă aceştia nu se conformează, tot Poliţia Locală ar trebui să se implice în ridicarea şi transportarea lor într-un depozit special. Cei de la CLC spun, însă, că până să se ajungă aici, ei se vor implica într-o acţiune de comunicare, astfel încât proprietarii în cauză să fie informaţi asupra faptului că nu au voie să îşi abandoneze vehiculele pe domeniul public şi că acestea le pot fi ridicate de autorităţile locale. "În primă fază, trebuie conştientizarea problemei, de către toţi cei implicaţi. Dacă această etapă nu are efectul scontat, contăm pe sprijinul Poliţiei Locale, pentru luarea măsurilor legale", spune Cristian Nicolae.

Discuţii cu comandanţii Poliţiei, petiţie către Primărie

În ceea ce priveşte autoturismele parcate de angajaţii Inspectoratului de Poliţie, reprezentanţii CLC afirmă că intenţionează să aibă o întrevedere cu conducerea acestei instituţii, în speranţa că se va găsi sprijin în rezolvarea problemei. "Nu e normal ca trotuarele destinate pietonilor să fie indisponibile chiar în faţa sediului Poliţiei", este mesajul pe care reprezentanţii CLC vor să îl transmită conducerii IPJ.
Iar pentru că, finalmente, singura instituţie care poate tranşa această problemă este Primăria, cei de la CLC pregătesc o petiţie prin care să informeze oficial autorităţile locale despre situaţia existentă pe Str. Ana Aslan şi să ceară rezolvarea ei. În petiţia respectivă nu vor fi formulate doar cereri ci se vor oferi şi posibile soluţii. Astfel, este dat exemplul unui oraş din România unde autorităţile locale au impus taxe speciale pentru parcarea maşinilor în zona centrală. Cine parchează fără să achite taxa este drastic amendat. Ca soluţie practică, reprezentanţii CLC spun că poliţiştii ar trebui să îşi lase maşinile în parcarea situată la intersecţia străzii Mihail Sebastian cu Str. Mihai Eminescu.
Pe lângă eliberarea trotuarelor de pe Str. Ana Aslan, în preocupările imediate ale CLC intră şi alte aspecte ce ţin de buna gospodărire a municipiului. Mesajele postate pe reţelele de socializare, însoţite de fotografii concludente reprezintă un bun instrument pentru a atrage atenţia în privinţa unor aspecte de care Primăria ar trebui să ţină cont. De exemplu, referitor la acţiunea de îndepărtare a vegetaţiei crescute sălbatic şi de ecologizare a taluzului falezei brăilene reprezentanţii CLC au ţinut să atragă atenţia Primăriei că încă mai este sunt multe de făcut pentru ca treaba să fie dusă până la capăt. Este vorba despre "eliminarea copacilor crescuţi de zeci de ani printre trepte, betoane şi alte pietre, şubrezind astfel structura taluzului falezei şi dând zonei un aspect ce lasă de dorit".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro