• CJ a angajat o firmă tocmai din Maramureş care va curăţa acostamentele, contra sumei totale de 6,5 miliarde lei vechi • conducerea CJ vrea ca până la prima ninsoare acostamentele să fie curate, ca să nu se mai adune zăpadă pe carosabil • din păcate, anul acesta nu a fost astupată nicio groapă, fiindcă licitaţiile pentru atribuirea lucrărilor de asfaltare şi plombare abia acum sunt pe cale să fie finalizate • preşedintele Francisk Chiriac este totuşi optimist, spunând că, potrivit prognozelor meteo, se vor putea face asfaltări măcar în noiembrie
Dacă tot nu a reuşit nici până la această dată din calendar să pună nicio plombă asfaltică pe şoselele pe care le are în administrare, Consiliul Judeţean vrea să rezolve măcar problema vegetaţiei de pe acostament. De ceva vreme, buruienile de pe marginea drumurilor judeţene sunt cosite de utilajele unei firme din Maramureş cu care s-a încheiat un contract în valoare de circa 650.000 lei (6,5 miliarde de lei vechi). Firma se numeşte “Tom Trust Holz SRL” şi are misiunea de a curăţa, până la prima ninsoare, tot ce înseamnă drum judeţean, după cum a anunţat preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută joi, 12 octombrie. “Au termen 45 - 50 de zile pentru a finaliza lucrarea pe toate drumurile din administrarea Consiliului Judeţean. Îndepărtarea vegetaţiei îmbunătăţeşte aspectul drumurilor, dar cel mai important este că va uşura acţiunile de deszăpezire de pe timpul iernii”, a explicat Chiriac. Acesta a mai spus că, de anul viitor, când Consiliu Judeţean va avea propriile utilaje pentru întreţinerea drumurilor, cosirea ierbii se va face de două ori pe an, odată primăvara şi odată toamna, la costuri mult mai mici. Totodată, va fi achiziţionat şi un utilaj pentru trasarea şoselelor, operaţiune care nu s-a mai făcut de circa 10 ani, conform lui Francisk Chiriac.
Cât priveşte lucrările de reparaţii prin plombări sau covoare asfaltice a drumurilor judeţene, acestea nu s-au derulat până în prezent deoarece încă nu s-au finalizat procedurile de atribuire a contractelor. Vestea bună ar fi că, în sfârşit, după numeroase contestaţii şi prelungiri, licitaţiile s-au finalizat şi se ştiu deja firmele câştigătoare. “Se cunosc firmele care au câştigat. Urmează să fie parcurse ultimele proceduri, de semnare efectivă a contractelor. Imediat cum le avem semnate, dăm drumul la lucrări. Prognozele meteo arată că vremea nu se va strica până în decembrie, deci se vor putea face asfaltări inclusiv în noiembrie”, a mai spus Francisk Chiriac.
Consiliul Judeţean a alocat pentru anul în curs un buget de circa 10 milioane de lei pentru turnarea de covoare asfaltice pe o lungime totală de 35 kilometri şi de plombe asfaltice, pe o suprafaţă totală de 40.000 metri pătraţi, însă din cauza derulării la nesfârşit a licitaţiilor nici banii nu s-au cheltuit dar nici gropile de pe drumurile judeţene nu au fost astupate.