Consilierul Căprariu, către primarul Dragomir, pe tema gropilor din muncipiu: „Cred că sunteţi înjurat, zi de zi, de la începutul zilei până la sfârşitul ei!” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Consilierul Căprariu, către primarul Dragomir, pe tema gropilor din muncipiu: „Cred că sunteţi înjurat, zi de zi, de la începutul zilei până la sfârşitul ei!”

• conştient că şi el, în calitate de consilier municipal, îşi ia aceleaşi înjurături, Căprariu şi-a exprimat, în ultima şedinţă CLM, stupefacţia că Primăria nu reuşeşte, prin intermediul serviciilor specializate, să pună la punct firmele care fac săpături în carosabil pentru diverse intervenţii, apoi uită să astupe gropile • „S-au luat măsuri pentru rezolvarea acestor situaţii şi urmează să mai luăm, inclusiv prin modificarea regulamentelor existente!”, a replicat primarul • în ciuda insistenţelor sale, Căprariu nu a putut primi, totuşi, un răspuns concret referitor la cine supraveghează efectuarea la termen a reparaţiilor şi calitatea acestora • ca să încheie discuţia într-un ton optimist, primarul Dragomir a anunţat că procedura de înfiinţare a echipei de intervenţii a Primăriei, pentru reparaţii stradale, se află într-un stadiu destul de avansat • „S-au primit ofertele pentru utilaje, iar dacă nu o să avem obişnuitele contestaţii, le vom achiziţiona în curând”, a spus Dragomir

 

Gropile rămase pe partea carosabilă şi pe trotuarele străzilor brăilene după efectuarea unor reparaţii făcute de diverse firme au început să îi irite inclusiv pe unii consilieri locali municipali. Consilierul independent Lucian Căprariu a ridicat această problemă în şedinţa CLM de joi, 31 august, declarându-se contrariat de faptul că Primăria nu reuşeşte să pună la punct firmele care sapă gropi pentru diferite lucrări, apoi uită să le mai astupe corespunzător. „Domnule primar, zi de zi cred că sunteţi înjurat, de la începutul zilei până la sfârşitul ei. La fel şi noi, consilierii! E o situaţie pe care nu pot să mi-o explic şi mă refer la intervenţiile în carosabil, la subtraversări sau la intervenţiile pentru utilităţi în general, pe care nimeni nu le repară. Eu ştiam că există un Serviciu în cadrul Primăriei care răspunde de drumuri. Avem şi noi o situaţie exactă, să ştim ce lucrări încep astăzi, ce lucrări se încheie? Cineva care să vadă dacă s-a revenit la starea iniţială a străzii, cineva care să verifice după o anumită perioadă lucrarea, să vadă dacă s-a făcut bine? Zi de zi, luăm la întâmplare nişte străzi şi vedem că sunt tăieturi în asfalt neastupate, unele sunt de foarte mult timp şi nimeni nu urmăreşte chestiunea asta, chiar dacă avem un Serviciu. Pe cine întrebăm noi ce lucrări încep astăzi în carosabil? Mă refer la aceste intervenţii mici, subtraversări, intervenţii la utilităţi etc. Ce lucrări au fost verificate astăzi şi care ar trebui verificate şi după 2 - 6 luni să vedem dacă s-a făcut bine lucrarea?”, l-a „bombardat” Căprariu cu întrebări pe primarul Marian Dragomir. Edilul-şef a răspuns că a încercat încă de când a preluat funcţia să ia măsuri pentru evitarea acestor situaţii şi că urmează să adauge la regulamentele existente prevederi mult mai drastice pentru firmele neglijente. „Sunt conştient că primim «felicitări» şi atunci când e vina noastră şi atunci când nu este. La Primăria municipiului Brăila există Direcţia Tehnică. Când am venit primar am solicitat să avem un tabel permanent cu toate intervenţiile pe utilităţi şi cu termenul legal, pentru a se urmări cele 30 de zile în care ei trebuie să aducă la starea iniţială carosabilul. Am avut situaţii în care nu au adus în termenul legal, le-am făcut notificări şi am trimis adrese către instituţiile abilitate. Cei care nu au făcut intervenţii în termenul legal, nu au mai primit dreptul de a efectua alte branşamente la utilităţi, până când nu şi-au remediat restanţele. În paralel, vom veni cu o modificare la regulament, este pusă deja în dezbatere publică în momentul de faţă, astfel încât cei care afectează reţeaua stradală pe o suprafaţă de peste 30% la un total de 100 metri să nu mai repare doar acel şanţ, ci să asfalteze în totalitate acea suprafaţă. Ca să nu mai avem străzi în municipiul Brăila brăzdate de şanţuri - cazul Roşiori”, a explicat Dragomir.

Independentul Căprariu a replicat, totuşi, că termenul de 30 de zile pentru refacerea asfaltului afectat de lucrări de intervenţie i se pare exagerat de mare. „Ar trebui ca intervenţiile să fie în maxim 48 de ore, aşa cum avem exemple în alte oraşe din ţară”, a spus acesta. Primarul i-a răspuns, însă, că, din punct de vedere tehnic, la Brăila acest lucru nu prea este posibil: „Eu nu sunt de specialitate inginer de drumuri, dar am constatat, atunci când eram consilier ca şi dumneavoastră, următoarea speţă: se spune că strada respectivă trebuie să se taseze în timp. Nu este cea mai bună soluţie şi nu este nici soluţia anului 2017, dar în momentul acela în care se vine cu vibrocompactorul, având în vedere situaţia imobilelor din Municipiul Brăila, ies locatarii din casă şi se plâng, pentru că nu au fundaţii ca să suporte aşa ceva”.

Cum Lucian Căprariu nu prea s-a lăsat convins de aceste explicaţii, insistând să afle dacă Primăria are o evidenţă cu lucrările de reparaţii derulate pe străzile Brăilei, a intervenit în discuţia din cadrul şedinţe CLM directorul Direcţiei Tehnice, Marius Termegan. „Avem evidenţa lucrărilor solicitate către Primărie, avem şi evidenţa celor terminate, le recepţionăm printr-o comisie a noastră”, a spus acesta, adăugând că identificarea firmelor care fac lucrări fără autorizaţie pe raza municipiului intră în sarcina Poliţiei Locale. „Le-aţi recepţionat prost!”, i-a replicat sec consilierul Căprariu, dând ca exemple câteva situaţii existente pe strada Griviţei, pe bulevardul Cuza sau chiar în parcarea blocului său, unde o groapă a stat ani de zile neastupată.

Ca să pună punct discuţiei, primarul Marian Dragomir i-a cerut directorului Termegan să îi pună la dispoziţie lui Căprariu un tabel cu situaţia străzilor. Lucian Căprariu a propus, totuşi, ca Primăria să înceapă să folosească aplicaţii informatice prin care să se vadă clar lucrările din oraş şi stadiul lor, astfel încât toţi cetăţenii interesaţi să poată urmări starea străzilor din municipiu.

 

Departamentul de reparaţii stradale al Primăriei prinde contur

Pentru ca subiectul să se închidă într-o notă mai optimistă, primarul Dragomir a anunţat în şedinţa CLM că s-au făcut paşi importanţi în înfiinţarea departamentului din cadrul Primăriei care se va ocupa efectiv cu reparaţiile stradale, urmând să rezolve inclusiv problema unor gropi rămase în urma intervenţiilor din carosabil. 

„Am să vin acum cu un lucru pozitiv, pe care nu l-am anunţat până în momentul de faţă. Ştiţi că am aprobat finanţarea cumpărării utilajelor proprii la Primăria Municipiului Brăila. Săptămâna trecută, vineri, a fost termenul limită de depunere a ofertelor. Din totalul celor 10 utilaje s-au depus oferte pentru 7. Au mai rămas de depus oferte pentru basculantă, miniîncărcător frontal şi buldoexcavator. În această perioadă, Comisia este în evaluarea ofertelor pentru cele 7 utilaje. Sunt între una şi două oferte la fiecare utilaj. Urmează, bineînţeles, ca peste tot, contestaţiile pentru că nu avem cum să scăpăm noi de contestaţii. Dar, după parcurgerea tuturor etapelor, vom putea face achiziţiile, astfel încât vom avea propriile utilaje ale Primăriei Brăila şi vom putea, în sfârşit, să terminăm cu toate acele grop restante din oraş„, a anunţat primarul.

Reamintim că Dragomir a început demersuri, la scurt timp după ce a preluat şefia Primăriei, pentru înfiinţarea unui departament de reparaţii stradale care să activeze în cadrul Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locale. Acesta urmează să fie dotat cu utilajele necesare, astfel încât să poată face reparaţiile prin plombări asfaltice pe străzile cu probleme din municipiu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro