Prima care s-a pronuntat impotriva proiectului a fost consilierul democrat Mihaela Picu: "Nu ma impiedica nimeni sa ma duc si sa fiu observator la o comisie de licitatii, insa nu toti putem constata pe moment diferite aspecte care au viciat rezultatul licitatiei, pentru ca nu sintem de meserie. De unde stiu eu daca a existat vreun aspect care sa vicieze acest rezultat, cind pregatirea mea nu-mi permite sa fiu sigura de situatie? Avem noi aparatul de specialitate, care trebuie sa sesizeze neregulile din timpul licitatiilor. De aceea, noi, democratii, ne vom abtine de la acest proiect de hotarire, pentru ca nu avem pregatirea necesara pentru a surprinde pe loc, la momentul respectiv, anumite aspecte. Sint nereguli pe care le-as putea sesiza: de exemplu, plic inchis sau plic deschis, dar si altele, pe care eu, una, nu le pot sesiza, datorita lipsei de cunostinte in domeniu ".
Liberalul Vasile Varga a fost de parere ca nu este nimic rau in a mobiliza consilierii, la observarea modului in care decurg licitatiile si concursurile, mai ales in contextul in care, in trecut, li s-a cerut sa valideze, in plen, rezultatele unor concursuri la care nu participase nici unul dintre ei, ca observator, si despre care nu aveau nici o garantie ca se desfasurasera perfect legal: "Noi nu trebuie sa validam aceste examene, ci sa luam act de acele rezultate, ale examenelor. Nu este normal sa fim pusi in fata faptului implinit, la sedintele de Consiliu Local, si de a decide ceea ce noi nu stim. Consilierii, prin rotatie, pot sa aiba statut de observator in acele comisii si sa faca o informare cu privire la faptul ca examenul a decurs asa, ca ofertele au fost sigilate etc. Este o diferenta intre a vota ceva in calitate de consilier, sau a lua act de ceva. In acest context, probabil, colegii nostri au initiat acest proiect de hotarire si nu stiu ce ne impiedica, prin rotatie, sa participam la licitatiile sau examenele respective".
Consilierul Grigore Potec a fost de parere ca, in toata aceasta discutie, adevarata problema este alta: anuntarea datei si a locului unde se fac licitatiile sau concursurile, pentru ca orice consilier interesat sa se poata duce: "Eu am mai spus-o: sa fie anuntate toate licitatiile care se tin in cadrul Primariei, la care noi sa putem verifica si modul de intocmire a caietului de sarcini, precum si alte documente, dupa care fiecare consilier care este interesat sa participe la o anumita licitatie, sa o poata face. Nu vad necesar sa fim nominalizati, sau sa participam prin rotatie"
"Nu pot sa oblig un consilier sa participe la nu stiu ce licitatie".
Primarul Constantin Cibu a fost si el de parere ca nu are rost si nici nu este legal sa se impuna obligativitatea participarii consilierilor la licitatii: "Conform legii, nu este obligatorie participarea consilierilor la comisiile de licitatie. Dar pentru transparenta si pentru a elimina orice comentarii si speculatii dupa licitatie, este bine ca, fara a exista vreo obligativitate, consilierii care sint curiosi, sa participe. Eu nu pot insa sa oblig un consilier ca, fie si prin rotatie, sa participe la nu stiu ce licitatie".
La rindul sau, viceprimarul Daniela Vasioiu a precizat: "Consilierii, potrivit legii, pot participa la orice licitatie doresc, ba, mai mult decit atit, pot solicita orice document secretarului municipiului si-i va fi pus la dispozitie intr-un termen rezonabil. Nu exista competenta, consilierul nu are calitatea sa participe la o asemenea comisie si sa faca rapoarte. Asta inseamna cumva a excede competentele consiliului!".
Acelasi punct de vedere a fost sustinut si de directorul juridic al Primariei, Sorina Bosoanca: "Si pina acum au fost situatii cind au venit la licitatii si unii consilieri, si ne-am bucurat de prezenta lor, li s-au pus la dispozitie toate documentele. Nu asta este problema, altceva trebuie noi sa facem: eu propun ca executivul, pe linga publicitatea in presa si publicitatea pe internet, sa faca o adresa catre CLM, pe care sa o lasam la camera consilierilor si sa notam data si locul tinerii licitatiilor, precum si dispozitia primarului privind numirea membrilor comisiei".
Initiatorii au acceptat sa se renunte la prevederea privind obligativitatea participarii consilierilor la licitatii, precum si la obligativitatea prezentarii unui raport cu neregulile sesizate, pe considerentul ca, daca vor fi observate aspecte nelegale, ele oricum vor fi aduse la cunostinta primarului si a plenului CLM, in scris. In plus, consilierul Doru Damian a propus ca, de la anul, dat fiind ca toti consilierii municipali vor avea laptop, sa li se trimita pe e-mail toate aceste licitatii si concursuri, inclusiv caietele de sarcini.