Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Consilierii PSD evalueaza corpul B al teatrului la maximum 350.000 euro

Consilierii municipali PSD sint nemultumiti de faptul ca au fost transformati in tinta vie de catre primarul Constantin Cibu si de presa locala si ca sint trasi la raspundere pentru votul lor in CLM, pe tema cumpararii corpului de cladire in care functioneaza Teatrul "Maria Filotti". Ei se considera invinovatiti pe nedrept, ba chiar considera deplasate acuzatiile cum ca "mor de grija banului public" tocmai acum, inaintea alegerilor, astfel incit au tinut sa explice inca o data decizia de a se abtine la votul asupra achizitionarii corpului respectiv, in schimbul sumei de 525.000 de euro.
In primul rind, consilierii au declarat ca nu au incredere in asa-zisa negociere de care s-a ocupat viceprimarul Tilea, dat fiind ca, in opinia lor, nu a fost o negociere adevarata, ci o discutie de genul "nu-i asa ca imi dati atitia euro?", "Da". Chiar daca, de fapt, negocierea s-a purtat de catre o comisie, nu de catre Tilea, de unul singur, consilierii PSD au sugerat, mai mult prin invaluire - neavind curajul de a face acuzatii clare - ca Tilea ar fi avut anumite interese in stabilirea unui pret mare. "Domnul primar a fost de acord cu ceea ce a propus domnul Tilea, respectiv plata unei sume imense, din punctul nostru de vedere, pentru un corp de cladire. De ce nu s-a gindit acea comisie sa adune spatiile care sint ale teatrului, dar sint inchiriate la ora actuala unor firme, care puteau foarte bine sa fie acordate in compensare cu acel spatiu? Sau daca acele spatii nu puteau fi date, putea foarte bine sa propuna o alta cladire, tot din zona centrala, care sa fie data la schimb", a spus Sorin Bosneag.
La rindul sau, consilierul Doru Damian a explicat ca un lucru care i-a facut sa fie circumspecti a fost lipsa unui raport de specialitate al Directiei economice din Primarie, pentru acest proiect de hotarire. Un alt amanunt a fost legat de faptul ca in comisia care a negociat nu s-a aflat nici un reprezentant al Directiei economice, iar al treilea lucru care i-a retinut de la votul favorabil a fost, potrivit consilierului Damian, faptul ca imobilul care urmeaza sa fie achizitionat s-ar afla in litigiu. Si consilierul a continuat: "Chiar crede cineva ca ne jigneste inteligenta cu treaba asta sau vrea sa dam vreun bonus domnului viceprimar Tilea, bonus de sfirsit de mandat pentru activitatea deosebita pe care a desfasurat-o in sprijinul municipalitatii brailene? Acesta este corolarul intregii sale activitati desfasurate la Primaria municipiului Braila, aceasta tranzactie deosebit de interesanta?". Intrebat daca vrea sa sugereze ca viceprimarul Tilea ar lua vreun comision de pe urma viitoarei tranzactii, Damian a negat: "Nu, bonusul ar fi unul pur spiritual, moral. Nu sintem pregatiti sa-i acordam acest pasaport in alb (probabil Damian se referea la un cec in alb - n.r.) domnului Tilea, pentru ca eu am citit cele doua procese-verbale de negociere, in care domnul Berechet spunea: “nu-i asa ca sinteti de acord cu suma de 800.000 de euro?” la care domnul Tilea spunea “da, sintem de acord”. Iar a doua oara, domnul Berechet spunea: “nu-i asa ca sinteti de acord cu suma de 525.000 de euro?”, “Da, sintem de acord”. Pai, asta e negociere?!".

"Exista aceasta teama a colegilor mei sa nu dea cu subsemnatul, pentru ca au avut necazul, intr-un mandat trecut"

Damian a mai comentat ca se exagereaza mult cind cei din Primarie vorbesc despre faptul ca se poate ajunge imediat la executare silita si a declarat ca este sigur ca nu se va intimpla asa ceva, iar actorii isi vor putea desfasura activitatea normal. Certitudinile sale au fost insa contrazise de realitate, dovada ca ieri, Primaria a primit adresa prin care proprietarul cere evacuarea spatiilor in cinci zile.
La comentariile ziaristilor privind faptul ca acel corp de cladire care ar urma sa fie cumparat nu se afla in litigiu, consilierul Damian, jurist de meserie, a dat din colt in colt, admitind ca, de fapt, nu stie exact care este situatia: "Domnule, eu nu stiu, eu nu m-am uitat in procesul dintre cele doua familii. Domnul primar spune ca sint doar 75 de metri in litigiu. Pai, oameni buni, sa se hotarasca! Avem sau n-avem litigiu acolo? Vom vedea ce stabileste instanta de judecata, care corp de cladire este in litigiu. Exista un litigiu care este inscris la cartea funciara si pina cind nu se rezolva acea problema, persoana nu va putea sa vinda si noi nu vom putea sa cumparam. Si mai spun ceva: nu este vorba despre teama de a ne asuma o raspundere, pentru votul nostru". "Ba este si asta, domnule Damian, deoarece pentru hotarirea CLM cu piata, in care era vorba despre o suma de 1,2 miliarde lei vechi, am fost chemati in instanta doi ani de zile!", l-a contrazis colegul sau, consilierul Bosneag.
Acesta din urma a mai spus ca daca proprietarul ar mai lasa din pret, la o suma rezonabila, consilierii PSD ar vota imediat tranzactia: "Daca cumva se va reveni si proprietarul va solicita o suma rezonabila, cuprinsa intre 300 si 350 de mii de euro, noi vom vota imediat plata acestei sume catre dumnealor"."Nu, nu vom vota, vom studia posibilitatea de a vota!", l-a contrazis Doru Damian.
Candidatul PSD la Primarie, Viorel Balcan, a opinat ca este dreptul consilierilor de a se proteja impotriva unui eventual proces: "Parerea mea este ca pretul este extraordinar de mare si exista aceasta teama a colegilor mei sa nu dea cu subsemnatul, pentru ca au avut necazul, intr-un mandat trecut, cind au fost chemati in instanta, la Curtea de Conturi". Balcan a reprosat presei ca a fost foarte vehementa cu colegii sai de partid, care s-au abtinut blocind astfel tranzactia, dar ziaristii nu i-au acuzat si pe consilierii care au lipsit de la sedinta si care, in opinia sa, sint la fel de vinovati, pentru ca daca ar fi fost prezenti si ar fi votat pentru, proiectul de hotarire ar fi trecut. Mai mult, Balcan a sugerat ca absenta consilierilor liberali de la sedinta nu ar fi fost o intimplare, ci o chestiune voita, pentru ca acestia nu au vrut sa-si asume raspunderea pentru un eventual vot favorabil, motiv pentru care ar trebui infierati de catre ziaristi: "Din ce motiv au lipsit cinci consilieri din sase, de la liberali? Dati-mi si mie un raspuns aici, e corect ce se intimpla? “Votati voi, fraierilor, ca noi lipsim, ca avem treaba!”. Ei, de data asta nu au votat si le-au facut o surpriza! Noi sintem oameni politici si stim cum se intimpla. Eu nu dau nume, dar au lipsit consilieri PNL care au fugit de raspundere".
Damian a mai precizat, pe final, ca se incearca o manipulare a actorilor privind faptul ca pe PSD-isti nu i-ar interesa soarta teatrului, ceea ce este complet fals.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii