Skip to main content

Consilierii locali nu sint interesati de problemele sarmanilor Brailei

La Grupul Scolar "Ana Aslan" a avut loc, ieri, seminarul "Dezvoltarea de servicii pentru persoanele adulte cu dizabilitati", la care au participat reprezentanti ai tuturor institutiilor brailene a caror activitate este legata de oferirea de servicii adultilor cu handicap. Au fost invitati si cinci consilieri municipali, cite unul de la fiecare partid reprezentat in CLM, insa a venit numai Stelian Barbu de la PRM.
La seminar au participat: Doru Capbun, director adjunct al Directiei pentru Protectia Copilului, cel care se ocupa de problematica persoanelor adulte cu dizabilitati, Liliana Tataru de la Fundatia "Lumina", Mariana Nesteriuc, psiholog la Fundatia Euro 21, Iulia Tintea de la Directia de Asistenta Sociala a Primariei, Anisoara Banuta de la Directia de Munca si Protectie Sociala, psihologul Eduard Bucuresteanu din partea Spitalului de Psihiatrie "Sf. Spiridon" si reprezentanti ai Organizatiei "Trebuie!" in frunte cu presedintele Teodora Ilie.
Presedintele "Trebuie!", Teodora Ilie, a spus ca in timp a luptat pentru rezolvarea problemei educatiei copiilor cu handicap si acestea acum sint in mare parte rezolvate, dar au ramas problemele adultilor. Autoritatile nu vor sa se angreneze in aceasta problema pentru ca este vorba de mai multe persoane, deci de mai multi bani, insa nu tin cont de lege si nu respecta drepturile persoanelor. "Primaria spune mereu ca sint prea multi asistenti personali, dar acestia sint atitia citi trebuie sa fie. Primaria trebuie sa respecte drepturile persoanei. Eu am invitat cite un consilier municipal de la fiecare partid pentru ca voiam sa le propun sa sustina in Consiliul Local aplicarea Legii 350/2005, prin care Primaria ofera finantare nerambursabila unor proiecte sociale. Se poate organiza o licitatie, la fel ca la proiectele europene. Noi am propus primarului, printr-o scrisoare, sa se acorde pentru anul viitor 2,5 miliarde lei vechi. Nu cred ca ar impovara Primaria foarte tare iar noi, organizatiile neguvernamentale, am putea sa asiguram cu acesti bani un pachet de servicii minimale. Adultii cu dizabilitati au nevoie de consiliere, informare, socializare", a explicat Teodora Ilie. Scrisoarea catre primarul Constantin Cibu va fi depusa astazi la registratura Primariei, in speranta ca va gasi ecou intre consilieri si acestia vor sustine acordarea unei sume din bugetul local pentru proiecte sociale.
Singurul consilier care a raspuns invitatiei, Stelian Barbu, a spus ca nu poate promite aprobarea propunerii, dar o va sustine in Consiliul Local pentru ca o considera foarte buna.
Aceasta intilnire cu prilejul seminarului s-a dovedit fructuoasa pentru ca la nivelul municipiului s-au putut inventaria serviciile oferite de administratie si de organizatiile nonguvernamentale si s-au facut schimburi de idei si experiente. Concluzia a fost ca la nivelul judetului exista un deficit acut de forta de munca specializata in problemele adultilor cu dizabilitati. Reprezentanta Fundatiei "Euro21", Mariana Nesteriuc a vorbit despre infiintarea Centrului de formare in profesii cu profil social, unde s-a ajuns deja la a III-a serie, toti absolventii fiind plasati.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

winmediaLeaderboard

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu