Mergi la conţinutul principal

Consilierii judeţeni PDL şi-au mărit averile discret, dar constant

A trecut mai bine de jumătate din mandatul celor aleşi în 2008 să reprezinte interesele brăilenilor în Consiliul Judeţean, la Primăria municipiului şi în Consiliul Local Municipal. Dacă despre ce au făcut sau ar fi trebuit să facă pentru brăileni, în calitate de conducători de judeţ sau municipiu sau de simpli consilieri judeţeni sau municipali, am tot scris în paginile cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei", de această dată am fost curioşi să vedem ce au fost în stare să facă pentru ei în aceşti doi ani. Mai clar, să vedem cum anume stau averile acestora, cel puţin la nivel declarativ, la jumătate de mandat.

Continuăm astăzi cu reprezentanţii partidului de guvernământ în cadrul CJ Brăila. În afară de încă vicepreşedintele Giana Pătraşcu şi de consilierii Silviu Radu şi Cristian Boală, ale căror averi vi le-am prezentat în numerele anterioare, PDL Brăila mai are în CJ încă 6 consilieri.

Săracul consilier bogat

Primul în ordine alfabetică şi, de asemenea, printre cei mai avuţi PDL-işti brăileni - dar se pare că şi singurul care, cel puţin în scripte, a mai sărăcit pe timp de criză - Ionel Adetu. Acesta şi-a început mandatul de consilier în 2008, declarând că deţine un teren intravilan la Vatra Dornei, în suprafaţă de 500 mp, un apartament cumpărat în 2002 în Brăila, nicio maşină, în schimb deţinea părţi sociale la 4 societăţi comerciale (printre care şi binecunoscuta firmă "Valmet"), a căror valoare totală, declarată, era de 3.850.000 de euro. Adetu declara că are şi datorii, un credit în valoare de 268.000 de lei, contractat în 2007 şi scadent în 2027. În 2008 declara că în urmă cu un an, împreună cu soţia şi fiica, de la diverse societăţi comerciale la care erau fie administratori, fie directori, a câştigat 534.282 lei. În 2009, Adetu îşi mărise averea cu încă două terenuri, unul intravilan şi altul extravilan, ambele la Tudor Vladimirescu, moştenite, dar şi cu o casă, în acelaşi loc, obţinută în acelaşi mod. La capitolul active financiare, consilierul declara că stă mai prost decât cu un an în urmă, deoarece valoarea părţilor sociale pe care le deţine la diverse firme scăzuse la 2,1 milioane de euro. La datorii apărea acelaşi credit, însă, uimitor, conform propriei declaraţii, cu un an în urmă, deci în 2008, câştigase, împreună cu familia, doar 37.013 lei. În declaraţia făcută anul acesta apar din nou modificări importante. Mai precis, Adetu declară că nu mai deţine decât un teren intravilan la Tudor Vladimirescu şi un apartament în Brăila. În schimb, la capitolul datorii apare un împrumut făcut în 2006 şi scadent în 2031, de care şi-a adus aminte în 2010, în valoare de 340.000 de lei. La capitolul venituri, Adetu declară că în 2009 a obţinut, numai împreună cu soţia de astă dată, din salariile de directori la diverse SC-uri, din dividente, din indemnizaţia de consilier judeţean şi din închirierea unor spaţii, 303.303 lei.

Următorul consilier PDL din CJ, Dănuţ Lungu, declara la începutul mandatului că nu deţine nici terenuri, nici locuinţe, doar două autoturisme marca Volkswagen şi bijuterii în valoare de 30.000 de euro. Tot atunci spunea că, împreună cu soţia, el în calitate de director la o firmă, ea în calitate de contabil la aceeaşi firmă şi la încă o altă societate, a câştigat în anul fiscal precedent suma de 33.600 de lei. În 2010, declaraţia consilierului Lungu e aproape neschimbată, cu menţiunea că a dispărut unul dintre VW. În 2009 a câştigat împreună cu soţia - 39.765 lei.

Fostul prefect o duce foarte bine la Măcin

Fostul prefect al judeţului Brăila, Nicolae Mitroi, declara în 2008 că deţine un teren agricol şi două intravilane în judeţul Tulcea, toate moştenite, un apartament în Brăila, o casă în comuna Nicolae Bălcescu din Tulcea şi o casă de vacanţă la Măcin, ultimele două moştenite. Mai declara că deţine un autoturism Toyota Avensis luat în leasing şi că a donat un teren în valoare de aproape 100.000 de lei cu un an înainte. Mai declara în 2008 că deţine prin bănci, în diverse formule, 36.000 de lei şi 2.500 de euro şi că, în 2007, din indemnizaţia de prefect, de membru în Colegiul Camerei de Comerţ, din pensia lui şi a soţiei, a câştigat suma de 90.400 de lei.

În 2010 dispar din declaraţia de avere unul dintre terenurile intravilane din Tulcea dar şi casa de la Nicolae Bălcescu, însă mai apare o Dacia Duster. Depozitele bancare se ridică acum la 52.500 de lei şi 2.500 de euro. În 2009 a câştigat, împreună cu soţia, din pensii, din indemnizaţia de la Uniunea Arhitecţilor din România şi cea de consilier judeţean, suma de 131.400 lei.

Averile majorităţii consilierilor PDL înregistează creşteri constante

Următorul consilier de pe listă, Marian Sîrbu, declara în 2008 că deţine un apartament, un Ford şi un autoturism Daewoo şi că are datorii în valoare de 19.608 ... nu a scris însă şi moneda în care are datoriile, însă, oricum, sunt scadente în 2012. În 2008 mai declara că, în calitate de profesor de legislaţie rutieră şi de şef birou la o instituţie bucureşteană a cărei titulatură nu se înţelege, dar şi din activităţile soţiei de economist la SC "ECO" SA Brăila şi inspector DGFP Brăila, a câştigat suma totală de 36.127 lei.

În 2010 mai apare un Hyundai şi declară că în 2009, în calitate de consilier juridic la două firme, de la ADS Bucureşti, de la CJ Brăila, ca membru ATOP, din salariul de inspector al soţiei şi alocaţia copilului, Marian Sârbu a câştigat suma de 63.525 lei.

Sorin Sârbu declara în 2009 că deţine un apartament, şi că, în urmă cu un an, câştigase ca salariat la Consiliul Local Ianca suma de 1.200 de lei. Tot atunci, Sârbu trecea misterios în declaraţie că soţia a câştigat în 2007 - "conform fişei fiscale". La fel de misterios rămâne şi în 2010, când, în calitate de consilier judeţean a câştigat - "conform fişei fiscale", soţia - tot aşa, şi ca PFA încă 1.492 lei.

În fine, ultimul consilier judeţean PDL, Ion Ştefan, declara în 2008 că deţine 2 terenuri agricole şi două intravilane în Chiscani, o casă tot acolo, un sediu comercial în Chiscani şi un apartament în Brăila. De asemenea, mai declara atunci un autoturism Peugeot şi că, în 2007, împreună cu soţia şi fiica, a câştigat 117.144 lei - el ca manager al unei companii agricole şi consilier judeţean, soţia ca educator, iar fiica de la o firmă de asigurări. În 2007 veniturile familiei Ion, însumate, erau de 150.108 lei. În 2010, îşi măreşte averea cu încă 2 terenuri agricole, unul la Chiscani şi unul la Gropeni. În 2009 a câştigat împreună cu familia suma de 164.794 lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro