Mergi la conţinutul principal

Consilierii încă mai analizează unde să amplaseze Taurul de pe fostul abator

* în cadrul primei ședințe ordinare din acest an a CLM Brăila, aleșii au aprobat o nouă componență a Comisiei care urmează să stabilească locația pentru amplasarea statuii ”Taur” ce trona cândva pe fostul Abator  * este vorba despre o donație a societății Dekaem Crewing SRL

 

Statuia ”Taur” care se afla pe vremuri deasupra intrării fostului abator din Brăila încă nu are un loc unde să fie amplasată. Deși municipalitatea a început încă din 2018 demersurile pentru a lua în primire taurul din fontă de la Rotary Club, prin societatea Dekaem Crewing SRL, statuia încă nu a fost expusă în oraș. Chiar și așa, actuala administrație a decis să mai facă o încercare în acest sens. Vineri, în cadrul primei ședințe ordinare a CLM Brăila din acest an, consilierii au aprobat o modificare la hotărârea mai veche care viza tocmai acordul de principiu pentru acceptarea donației de la ”Dekaem Crewing”. Această hotărâre datează din aprilie 2019 și a mai fost modificată și în iunie în acel an. Consilierii au stabilit de fiecare dată o componență nouă pentru Comisia care trebuie să stabilească unde anume să fie amplasată respectiva lucrare ce datează din 1907. Şi de această dată, aleșii au stabilit același lucru, prin vot secret.

Astfel, social-democratul Sorin Boșneag a primit 20 voturi ”pentru” și 4 ”împotrivă”, liberalul Mihai Pascale a obținut 16 voturi ”pentru” și 8 ”împotrivă”, iar PMP-istul Sarafolean Coman a avut 18 voturi ”pentru” și 6 ”împotrivă”. Toți trei au fost desemnați ca reprezentanți ai CLM Brăila în această Comisie.

Potrivit documentației proiectului de hotărâre, statuia are dimensiunile 273x200 (180 fără soclu) x 90cm. Opera de artă este o replică executată industrial după sculptura “Taur” de Isidore Bonheur.

În 2020 s-a încercat o restaurare a lucrării. Inițial, pentru această etapă, Primăria Municipiului Brăila alocase în buget suma de 50.000 lei, însă în urma unei expertize realizate de un specialist, s-a stabilit că ar fi nevoie de aproximativ 92.000 lei. Lucrurile au rămas, până la urmă, în stadiu de intenție, statuia așteptând și la ora actuală promisa restaurare. În 2020, reprezentanții Primăriei ne spuneau că intenționează să expună statuia deasupra intrării în Hala Mare, ca un omagiu adus breslei măcelarilor din Brăila.

Reamintim că discuțiile legate de Taurul de fontă au fost făcute inițial de către fostul consilier municipal PND, Simona Drăghincescu. Aceasta a vorbit prima dată despre intențiile Clubului Rotary de a dona respectiva lucrare. Deși municipalitatea și-a arătat toată deschiderea privind luarea în primire a statuii, de-a lungul anilor, din varii motive, componența Comisiei care trebuie să stabilească locația unde va fi expus ”Taurul” a avut parte de tot felul de schimbări și lucrurile au trenat. Subiectul privind scoaterea la lumină a acestei statui a stârnit interesul internauților la vremea apariției sale. În acest context, o fotografie cu intrarea în fostul abator, deasupra căruia trona statuia taurului, a fost postată pe rețelele de socializare de colecționarul brăilean Valerică Butoi.

Proiectul privind noua componență a Comisiei a fost aprobat cu unanimitate de voturi în ședința de vineri, 28 ianuarie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro