Consens de principiu intre sindicate si Minister pentru Legea invatamintului preuniversitar | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Consens de principiu intre sindicate si Minister pentru Legea invatamintului preuniversitar

Din punctul de vedere al sindicatelor, cel mai mare cistig al noii legi va fi trecerea finantarii la bugetul central si alocarea banilor, in functie de numarul de elevi, direct unitatilor scolare. "Pina acum, acesti bani veneau prin Primarii. Noi nu ne-am plins, dar de multe ori ne loveam de imixtiuni in problemele financiare ale scolilor. Noi vrem sa mentinem relatii amiabile cu primariile din judet, pentru ca scoala exista in comunitate, iar aceasta solutie va duce la detensionarea situatiilor", a explicat presedintele Sindicatului Invatamint Braila, Valeriu Partene.
Un alt punct asupra carora sindicatele au cazut de acord cu ministerul a fost noua structura a sistemului de invatamint. In proiect se prevede ca in crese, unde vin copii de la 0 la 3 ani, sa se faca si educatie, nu numai supraveghere, invatamintul prescolar, de la 3 la 6 ani sa fie obligatoriu, atunci cind va fi disponibila infrastructura necesara, invatamintul primar sa aiba cinci ani, in plus fiind clasa pregatitoare, iar invatamintul gimnazial sa includa si clasa a IX-a. Invatamintul primar si gimnazial este obligatoriu. Invatamintul liceal va dura trei ani in cazul celui teoretic si patru ani in cazul celui tehnologic. Se desfiinteaza astfel scolile de arte si meserii. Dupa liceu ramine invatamintul postliceal, care, in functie de specializare, va dura intre 1 si 3 ani. Liceul nu va fi obligatoriu, insa accesul va fi generalizat si gratuit.
"Noi ne-am dat acordul pentru aceasta structura, dar nu stim daca ea va ramine. Proiectul urmeaza sa fie discutat concret - cit costa si ce baza materiala presupune realizarea lui - in comisiile de invatamint ale Parlamentului, impreuna cu specialisti. Aceasta lege va intra in vigoare din anul scolar 2008 - 2009, insa unele elemente, ar putea intra in vigoare chiar din acest an. Din negocieri am ajuns la concluzia ca ministerul doreste sa aiba in invatamint numai cadre didactice cu studii superioare. Probabil ca, asa cum s-a intimplat in cazul maistrilor instructori, li se va da tuturor o perioada in care sa-si poata completa studiile. Maistrii instructori au avut initial cinci ani pentru completarea studiilor, apoi, li s-au mai acordat trei ani pasuire. Maistri care nu au studii superioare vor fi dati afara din invatamint incepind cu acest an", a precizat presedintele SIB Valeriu Partene.
In ceea ce priveste Inspectoratele Scolare, acestea isi vor schimba doar denumirea, ele raminind tot in subordinea Ministerului Educatiei, a mai spus Valeriu Partene.
Din discutiile privind Statutul Personalului Didactic, sindicatele au cistigat pastrarea titularizarii in sistem, insa intimpina greutati in largirea categoriilor de personal care sa beneficieze de prevederile Statutului. Aceste aspecte vor fi reluate saptamina viitoare. Intr-un comunicat de presa al Ministerului Educatiei, ministrul Cristian Adomnitei precizeaza ca: "Noua lege a invatamintului preuniversitar aduce schimbari majore in ceea ce priveste calitatea educatiei si descentralizarea sistemului de invatamint. Dorim sa se realizeze apropierea scolii de comunitatea locala si sa creasca responsabilitatea unitatii de invatamint".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro