CONFLICTUL din Nagorno-Karabah, reaprins. Cele mai grave ciocniri din ultimele decenii. Rusia cere încetarea imediată a focului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

CONFLICTUL din Nagorno-Karabah, reaprins. Cele mai grave ciocniri din ultimele decenii. Rusia cere încetarea imediată a focului

Cel puţin 32 de persoane, militari şi civili, şi-au pierdut viaţa, în ultimele 24 de ore, după reluarea luptelor în Nagorno-Karabah, regiunea separatistă azeră locuită de etnici armeni, informează BBC.

Un nou conflict armat s-a înregistrat în noaptea de sâmbătă spre duminică între trupele din Azerbaidjan şi Armenia, în regiunea Caucazului disputată Nagorno-Karabah. Cel puţin 30 de soldaţi şi doi civili şi-au pierdut viaţa, în luptele de sâmbătă, relatează BBC.

Potrivit oficialilor din Azerbaijan, armata a pierdut 12 militari, un tanc şi un elicopter. Pe de altă parte, Armenia a anunţat că 18 soldaţi au fost ucişi, dar fără să detalieze dacă erau militari ai armatei naţionale sau ai forţelor separatiste susţinute de Erevan.

Ministerele apărării din Azerbaidjan şi din regiunea separatisto Nagorno-Karabah au transmis că situaţia a rămas tensionată. Azerii acuză soldaţii armeni că au bombardat poziţiile forţelor armate cu arme de artilerie

În replică, Armenia susţine că Azerbaidjanul este responsabil pentru reaprinderea conflictului, utilizând în luptă rachete şi artilerie grea.

Rusia, care şi-a vândut arme ambelor părţi, a cerut încetarea imediată a focului.

Cel mai vechi conflict îngheţat de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice a izbucnit chiar înainte ca URSS să se prăbuşească, în Nagorno-Karabah. Administrată de Azerbaidjan, dar dominată etnic de armeni. Regiunea din sudul Caucazului a devenit în 1988 teatrul unui sângeros conflict interetnic, bilanţul celor şase ani de război fiind de aproximativ 30.000 de morţi şi aproape un milion de refugiaţi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro