Skip to main content

Confederatiile sindicale ameninta cu greva

Reprezentantii confederatiilor sindicale au anuntat ca vor organiza, in perioada urmatoare, ample miscari de protest in toata tara, nemultumite fiind legate de oferta pe care Guvernul a facut-o in ceea ce priveste salariul minim pe economie in 2008. Asa cum a explicat vicepresedintele Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR), Nicolae Cretu, discutiile privind acest indicator deosebit de important pentru salariati au fost initiate in cadrul negocierilor la nivel national privind noul Contract Colectiv de Munca la care participa sindicatele, reprezentantii patronatelor si ai Guvernului. Concret, in conditiile in care sindicatele au cerut pentru 2008 un salariu minim pe economie de 700 lei pentru muncitorii necalificati, oferta Guvernului a fost de 450 lei, in timp ce a patronatelor a fost de 460 lei. Acest lucru i-a nemultumit pe sindicalisti care in cursul zilei de ieri au anuntat intr-o conferinta de presa ca organizatiile confederale sindicale vor organiza ample actiuni de protest atit in Bucuresti, cit si in toate orasele din tara. "Asa cum s-a angajat anul trecut in cadrul negocierilor privind CCM national, Guvernul ar fi trebuit sa aduca acest salariu minim la aproximativ 654 lei pentru necalificati, ori propunerea actuala este de doar 450 lei. De mentionat este ca oferta este valabila atit pentru sectorul salariatilor bugetari, cit si pentru cei din sistemul privat. Daca pentru bugetari este o crestere cu 60 lei de la 390, pentru privat majorarea este de 10 lei, cu mult sub asteptari, si total nejustificata, in opinia noastra. Sindicatele au propus 700 de lei insa in ideea ca vom ajunge in jurul valorii de 654, asa cum a promis Guvernul, iar propunerea de 460 lei venita din partea patronatului este la fel nefondata si de neacceptat. Chiar acum (miercuri, 17 octombrie - n.r.) conducerile celor 4 confederatii sindicale am organizat o conferinta de presa in care am expus punctul nostru de vedere si am anuntat ca vom trece la masuri de protest daca se continua pe aceeasi linie negocierile", ne-a declarat imediat dupa conferinta de presa Nicolae Cretu din partea CSDR. De asemenea, sursa citata a mai adaugat ca inca nu s-au stabilit detaliile privind actiunile de protest, dar aceste amanunte vor fi puse la punct cit de curind. De mentionat este ca in cursul acestei zile, confederatiile sindicale au fost chemate la discutii pe tema salariului minim pe economie atit de Ministerul Muncii, cit si cel al Finantelor.
Potrivit Contractului Colectiv de Munca la nivel national in vigoare, categoriilor salariale superioare muncitorilor necalificati le corespund o serie de indici de ierarhizare dupa cum urmeaza: pentru personalul administrativ cu studii liceale indicele de ierarhizare este de 1,2, la fel ca la muncitorii calificati, pentru cei cu studii postliceale 1,25, pentru cei cu scoala de maistri 1,3, pentru personal de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este studii superioare de scurta durata indicele este de 1,5, iar pentru cei cu studii superioare indicele este 2.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

winmediaLeaderboard

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu