Mergi la conţinutul principal
Epopeea finanțării celui mai mare proiect de apă și canalizare din Brăila

Conducta cu miliarde

• extinderea rețelelor de apă și canalizare pe toate străzile din municipiu și în toate satele din județ a primit o finanțare de 1,38 miliarde de lei, din care 932 milioane reprezintă contribuția Uniunii Europene • finanțarea s-a făcut prin Programul Operațional Infrastructură Mare, care a avut perioada de implementare între anii 2014 și 2020 • deci, teroretic, lucrările ar fi trebuit să fie gata până în 2020, însă în toamna acelui an abia s-a reușit semnarea contractului de finanțare • s-a acordat o perioadă de grație de încă trei ani pentru executarea lucrărilor, dar în decembrie 2023 șantierele erau departe de a fi finalizate • din fericire, lucrurile nu se opresc aici, fiindcă finanțarea a fost transferată pe un alt program european: Programul Dezvoltare Durabilă, cu perioadă de implementare 2021 - 2027 • responsabilii brăileni spun că întârzierile nu au fost cauzate de factorii locali ci de procedurile birocratice stufoase, în condițiile în care zeci de alți operatori de apă-canal din România au solicitat la rândul lor finanțare pentru investiții similare • Brăila ar sta chiar bine față de alte județe, unde nici până la ora actuală nu ar fi început lucrările propriu-zise • CUP ”Dunărea” ne-a pus la dispoziție o amplă informare despre stadiul la zi al lucrărilor din județul nostru • de precizat că, pentru acest amplu proiect, Brăila trebuie să participe cu cofinanțări de sute de milioane de lei, acesta fiind motivul invocat de autorități pentru mărirea tarifului la apă și canalizare din ultima perioadă

 

Despre proiectul ambițios al autorităților brăilene de a extinde rețelele de apă și canalizare în absolut toate cartierele din municipiu, precum și toate satele din mediul rural se vorbește de vreo 10 ani. Fiind prins în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), cu perioadă de implementare între anii 2014 și 2020, ar fi trebuit, teoretic, să fie deja gata de vreo patru ani. Numai că, în 2020, abia s-a semnat contractul de finanțare cu Uniunea Europeană, fiind acordată o perioadă de grație de încă trei ani, cu termen de finalizare a lucrărilor până pe 31 decembrie 2023. Până la sfârșitul anului trecut, însă, s-a reușit doar finalizarea etapelor de proiectare a majorității contractelor de investiții, începându-se totodată și lucrările, care au ajuns în stadii de execuție de până la cel mult 57% în cele mai fericite cazuri. Concret, din valoarea totală de 1,38 miliarde de lei, la cât se ridică investiția totală pe întregul județ, până în decembrie 2023 s-a reușit cheltuirea a doar 122 de milioane de lei. Din fericire, lucrurile nu se opresc aici. Autoritățile brăilene au solicitat la Bruxelles, și li s-a aprobat cererea, de continuare a finanțării, dar nu prin POIM, care s-a încheiat în 2020, ci prin Programul de Dezvoltare Durabilă, a cărui perioadă de implementare este din 2021 până în 2027. Asta și datorită faptului că întârzierile în implementarea marelui proiect nu ar avea cauze imputabile părții brăilene, fiind provocate în primul rând de procedurile birocratice de acordare a acestor finanțări, după cum precizează Silviu Mangiurea, directorul Companiei de Utilități Publice (CUP) ”Dunărea” Brăila. ”Sunt 42 de operatori în domeniul apă-canal în întreaga țară și majoritatea vor să facă genul acesta de investiții cu finanțare europeană. Dintre aceștia 18 au reușit să semneze contractul cu Uniunea Europeană pe POIM, iar din cei 18 doar 12 - printre care ne numărăm și noi - au și început efectiv lucrările. Finanțarea se acordă în baza unor studii de fezabilitate, iar Brăila s-a prezentat foarte bine cu aceste studii. În toamna anului 2020, când s-a semnat contractul, ne-a fost aprobată toată suma solicitată în baza studiilor de fezabilitate. Unor operatori din alte județe li s-a dat mai puțin decât au cerut. Din octombrie 2020, după ce s-a semnat contractul de finanțare, au început efectiv etapele de proiectare pentru diversele lucrări prevăzute în proiectul mare. Ulterior, pe măsură ce s-a finalizat proiectarea, au intrat efectiv în lucru și contractele de investiții, care au ajuns la diferite stadii de execuție. Din decembrie 2023, când s-a oprit finanțarea pe POIM, au apărut întârzieri la plata constructorilor, însă după ce s-a semnat, fără obiecțiuni, contractul pe noul program de finanțare, am revenit cu plata la zi a constructorilor, începând din luna mai. Acum putem spune că lucrările se derulează în ritm normal, iar proiectul integral, pe tot județul, va fi finalizat înainte de 2027”, ne-a declarat directorul Mangiurea.

La solicitarea cotidianului nostru, CUP ”Dunărea” ne-a pus la dispoziție o amplă informare referitoare la situația finanțării și stadiul la zi al lucrărilor din cadrul Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din județul Brăila. De precizat că din cauza cofinanțărilor de sute de milioane de lei pe care CUP ”Dunărea” trebuie să le facă din propriul buget, s-a mărit prețul apei la Brăila, după cum conducerea companiei dar și autoritățile municipale și județene au motivat în repetate rânduri.

”Proiectul cu fonduri europene - Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din județul Brăila reprezintă a doua cea mai mare investiție derulată în ultimii ani la Brăila (după podul peste Dunăre - n.n.). Acesta s-a desfășurat inițial în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, până la data de 31.12.2023 (Etapa I), având o valoare de 1.385.022.604,06 lei, din care 932.088.758,06 lei contribuția Uniunii Europene.

Ca urmare a finalizării perioadei de eligibilitate a cheltuielilor aferente programului POIM 2014-2020, la data de 31.12.2023, se impunea etapizarea Proiectului Regional, urmând ca a doua etapă să fie finanțată prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027, cu respectarea condițiilor de eligibilitate aferente.

Din valoarea totală a proiectului, pentru etapa I – POIM s-au cheltuit 122.060.741,63 lei, din care 97.695.355,40 lei contribuția Uniunii Europene, iar pentru a doua etapă beneficiază de fonduri în valoare de 1.240.377.201 lei, din care 834.383.617,76 lei contribuția Uniunii Europene.

La solicitarea S.C. CUP Dunărea Brăila S.A., în calitate de beneficiar, Autoritatea de Management a acordat o prefinanțare de 98.000.000 lei, după semnarea contractului de finanțare, pentru etapa a doua de continuare a proiectului prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027, iar în acest mod să fie disponibile sume pentru plata facturilor emise de antreprenori”, a precizat CUP ”Dunărea” Brăila.

Concret, prin acest program finanțat cu fonduri europene se urmărește realizarea infrastructurii de apă și canalizare în multe dintre localitățile județului Brăila. Investițiile în infrastructura de apă se referă la extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă din județul Brăila, pentru un număr de 66 localități din 24 UAT-uri, care în prezent nu beneficiază de sisteme de alimentare cu apă sau au acoperire parțială.

Principalii indicatori fizici sunt:

- 147,54 km rețea de distribuție apă potabilă nou construită;

- 130,19 km rețea de distribuție apă potabilă reabilitată;

- 333,89 km aducțiune apă potabilă nou construită;

- 44,97 km aducțiune apă potabilă reabilitată;

- 12 rezervoare noi de înmagazinare apă potabilă;

- 1 stație nouă de tratare apă potabilă la Mărașu pentru locuitorii din Insula Mare a Brăilei.

Investițiile în infrastructura de canalizare se referă la extinderea și reabilitarea sistemelor de apă uzată din județul Brăila, pentru un număr de 21 localități din 18 UAT-uri, care în prezent nu beneficiază de sisteme de canalizare sau au acoperire parțială.

Principalii indicatori fizici sunt:

- 299,86 km rețea de canalizare nou construită;

- 30,47 km rețea de canalizare reabilitată;

- 110,53 km colectoare apă uzată;

- 85 stații noi de pompare apă uzată;

- 1 instalație de uscare, neutralizare si valorificare termică a nămolului, care va prelua nămolurile de la toate Stațiile de Epurare Ape Uzate (SEAU) și Stațiile de Tratare Apă Potabila (STAP) gestionate de CUP Dunărea Brăila;

- Introducere treaptă terțiară la Stația de Epurare Ape Uzate Brăila.

Până în prezent s-au executat următoarele lucrări în Municipiul Brăila și în județ, prin contractele de lucrări semnate în cadrul Proiectului Regional:

 

Municipiul Brăila

CL1 - Proiectare și execuție lucrări rețele de alimentare cu apă și canalizare Municipiul Brăila - Lot 1 Proiectare și execuție lucrări rețele de alimentare cu apă și canalizare Municipiul Brăila (zona Nord) – UAT Brăila

Stadiu fizic: 30%

Etapa de proiectare s-a finalizat. Contractul se află în etapa de execuție în care s-au încheiat lucrările de înființare canalizare pe următoarele străzi: Furnicii, Frasinului, Arțarului, Paltinului, Garoafelor, Vișinului, Soveja, Bujorului, Fagului, Dudului, Muncii, Uranus, Panciu, Decebal, Adjud, Siriu, Zimbrului. De asemenea, se lucrează pe următoarele străzi: Independenței, Șoseaua Râmnicu Sărat, Piața Carpați, Olimpului. S-a finalizat reabilitarea rețelei de apă potabilă pe strada Zimbrului și pe strada Vadul Catagaței. S-au montat SPAU 1 pe strada Paltinului, SPAU 2 pe strada Zimbrului, SPAU 3 pe strada Decebal. Se reabilitează rețeaua de canalizare pe următoarele străzi: Costache Negruzzi, Ulmului, Odobești, Transilvaniei, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Mașinilor.

CL1 - Proiectare și execuție lucrări rețele de alimentare cu apă și canalizare Municipiul Brăila - Lot 2 Proiectare și execuție lucrări rețele de alimentare cu apă și canalizare Municipiul Brăila (zona Sud) – UAT Brăila

Stadiu fizic: 15%

Etapa de proiectare s-a finalizat. Contractul se află în etapa de execuție în care se realizează lucrări de curățare și inspecție CCTV pe rețelele de canalizare. S-au reabilitat următoarele străzi: Ion Bancilă, Rubinelor, Aleea Culturii. Se lucrează pe Bulevardul Alexandru Ioan Cuza și pe strada Milcov. S-a obținut aviz pentru începere lucrări pe străzile Grigore Alexandrescu și Rândunicii pentru reabilitarea conductelor existente de apă potabilă.

CL2 - Proiectare și execuție aducțiuni apă potabilă, rețea evacuare ape uzate convențional curate din STAP Chiscani și aducțiune apă brută de la Captare la STAP Chiscani – UAT Brăila - Lot 1 Aducțiuni

Stadiu fizic: 56,78%

Etapa de proiectare s-a finalizat. Contractul se află în etapa de execuție, în care s-a realizat aducțiunea STAP Chiscani - Gospodaria de Apă Radu Negru, utilizându-se o conductă de aducțiune cu diametrul De1000, în lungime de 6.950 m.l.

CL2 - Proiectare și execuție aducțiuni apă potabilă, rețea evacuare ape uzate convențional curate din STAP Chiscani și aducțiune apă brută de la Captare la STAP Chiscani – UAT Brăila - Lot 2 Lucrări în STAP Chiscani, GA Brăila, Complex înmagazinare Radu Negru și aducțiune STAP Chiscani - STAP Gropeni

Stadiu fizic: 2,29%

Etapa de proiectare s-a finalizat. Contractul se află în etapa de execuție. A început execuția aducțiunii STAP Chiscani – STAP Gropeni, utilizându-se o conductă cu diametrul De 315, în lungime de 7.825 m.l.

CL3 - Proiectare și execuție extindere SEAU Brăila – Introducere treapa tertiară și SEAU Brăila – Instalație de uscare, neutralizare și valorificare termică a nămolului Brăila

Contractul se află în etapa de proiectare este în fază de proiectare.

 

Județul Brăila

CL4 - Proiectare și execuție Stație de tratare apă și rețele alimentare cu apă Insula Mare a Brăilei – UAT Mărașu si UAT Frecăței, Instalația de producere hipoclorit din GA Ianca și front captare în STAP Victoria

Stadiu fizic: 19%

Etapa de proiectare s-a finalizat. S-a realizat organizarea de șantier în Insula Mare a Brăilei. Urmează racordarea la utilități. Contractul se află în etapa de execuție. În Insula Mare a Brăilei s-au executat 28.200 m.l. din conducta de aducțiune Mărașu – Băndoiu – Țăcău și conducta de aducțiune Mărașu – Salcia. Au fost montate 16 cămine.    

CL5 - Execuție Lucrări Rețele de Alimentare cu Apă - UAT Vădeni, UAT Siliștea, UAT Măxineni, UAT Salcia Tudor și UAT Romanu, Conducta de Aducțiune GA Apollo - Muchea - Latinu – Gulianca și Canalizare – UAT Vădeni - Lot 1 Conducta de aducțiune GA Apollo-Muchea-Latinu-Gulianca și GA, Aducțiuni secundare și rețele distribuție în sistemul zonal Brăila.

Stadiu fizic: 44,41%

Contractul se află în etapa de execuție și s-au realizat următoarele lucrări:

- aducțiune Apollo ÷ G.A. Muchea ÷ Latinu ÷ Gulianca 43.429 m.l. (Dn 160, Dn 225)

- aducțiune G.A. Gulianca ÷ Cuza Vodă 4.013 m (Dn 160) și 8.990 m.l. (Dn 200)

- aducțiune G.A. Gulianca ÷ Olăneasca 2.039 m.l. (Dn 110)

- aducțiune Muchea ÷ Cotu Lung 6.258 m.l. (Dn 140)

- aducțiune Oancea ÷ Romanu 5.037m.l. (Dn 160)

- aducțiune Corbu Nou ÷ Corbu Vechi 8.201 m.l. (Dn 200)

- aducțiune Latinu ÷ Oancea 3.725 m.l. (Dn 125)

- reabilitare rețea distribuție în localitatea Cuza Vodă 9.327 m.l. (Dn 63)

- reabilitare rețea distribuție în localitatea Corbu Nou 9.294 m.l. (Dn 63, Dn110)

- extindere rețea distribuție în localitatea Cuza Vodă 696 m.l. (Dn 63)

- execuție 176 branșamente pe rețeaua de distribuție din Corbu Nou

-execuție 214 branșamente conformare în localitatea Oancea

-execuție 315 branșamente conformare în localitatea Salcia Tudor

CL5 - Execuție Lucrări Rețele de Alimentare cu Apă - UAT Vădeni, UAT Siliștea, UAT Măxineni, UAT Salcia Tudor și UAT Romanu, Conducta de Aducțiune GA Apollo - Muchea - Latinu – Gulianca și Canalizare – UAT Vădeni - Lot 2 - Aducțiuni secundare și rețele distribuție sistemul zonal Brăila și canalizare UAT Vădeni.

Stadiu fizic: 41,20%

Contractul se află în etapa de execuție și s-au realizat lucrări în localitatea Vădeni, astfel:

- conducta de aducțiune Baldovinești - Vădeni = 5.028 m.l. (finalizată)

- conducta de aducțiune cu diametrul de 110 = 102 m.l. (finalizată)

- colector Vădeni - SEAU Brăila = 7.294 m.l.

- conducta de refulare de 90 = 800 m.l.

- conducta de canalizare gravitațională în localitatea Vădeni = 1.896 m.l.

- s-au realizat racorduri la canalizare = 85 buc

- s-a reabilitat conducta de apă în localitatea Vădeni în lungime de 2.664 m.l.

- s-au realizat branșamente apă potabilă = 122 bucăți

CL6 - Execuție lucrări rețele de alimentare cu apă - UAT Movila Miresii și canalizare - UAT Șuțești, UAT Movila Miresii, UAT Cazasu, SPAU-uri și racorduri electrice.

Stadiu fizic: 34,52%

Contractul se află în etapa de execuție și s-au realizat lucrări în următoarele localități:

Localitatea Șuțești:

- conductă canalizare 6.500 m.l. 

- conductă de refulare 1.106 m.l.

- cămine racord: 299 bucăți

- cămine vizitare: 94 bucăți

Localitatea Movila Miresii:

- conductă rețea distribuție – 4.565 m.l.

- branșamente apă: 701 bucăți

- conductă de refulare – 1.745 m.l.

- conductă canalizare – 12.200 m.l.

- cămine racord - 550 bucăți

- cămine vizitare – 172 bucăți

Localitatea Cazasu:

- conductă rețea – 3.400 m.l.

- conductă de refulare - 639 m.l.

- cămine racord – 192 buc

Aducțiune apă potabilă Movila Miresii - Gemenele – 9.317 m.l.

Colector ape uzate Șuțești - Movila Miresii - Tudor Vladimirescu - 45.000 m.l.

CL7 - Execuție lucrări rețele de alimentare cu apă –UAT Făurei, UAT Mircea Vodă, UAT Jirlău, UAT Galbenu, UAT Vișani și canalizare UAT Ianca, UAT Făurei, UAT Mircea Vodă, UAT Jirlău, UAT Surdila Găiseanca - Lot 1 Execuție lucrări rețele de alimentare cu apă – UAT Făurei, UAT Mircea Vodă, UAT Galbenu, UAT Vișani și rețele de canalizare UAT Mircea Vodă

Stadiu fizic: 1%

Contractul se află în etapa de execuție și s-au realizat următoarele lucrări în localitatea Mircea Vodă:

 organizare de șantier Mircea Vodă

- conductă distribuție: 1.226 m.l. 

- conductă canalizare: 224 m.l.

- cămine vizitare: 6 bucăți

CL7 - Execuție lucrări rețele de alimentare cu apă –UAT Făurei, UAT Mircea Vodă, UAT Jirlău, UAT Galbenu, UAT Vișani și canalizare UAT Ianca, UAT Făurei, UAT Mircea Vodă, UAT Jirlău, UAT Surdila Găiseanca - Lot 2 Execuție lucrări rețele de canalizare UAT Ianca, UAT Făurei, UAT Jirlău, UAT Surdila Găiseanca și rețele de apă UAT Jirlău.

Stadiu fizic: 3,57%

Contractul se află în etapa de execuție și s-au derulat următoarele lucrări: 

Localitatea Jirlău:

- organizare de șantier în Jirlău

- conductă distribuție: 3.199 m.l. 

- branșamente: 253 buc

- conductă vacuumatică: 3.801 m.l.

- cămine colectare vacuum: 53 buc

- conducte racord: 577 buc

- cămine racord: 46 buc

Localitatea Ianca - Perișoru:

- conductă refulare: 900 m.l.

Localitatea Ianca - Plopu:

- conductă canalizare: 140 m.l.

CL8 - Execuție lucrări rețele de alimentare cu apă – UAT Tichilești, UAT Gropeni, UAT Stăncuța, UAT Berteștii de Jos, UAT Chiscani și canalizare UAT Tichilești, UAT Gropeni, UAT Chiscani - Lot 1 Execuție lucrări rețele de alimentare cu apă – UAT Stăncuța, UAT Berteștii de Jos, UAT Chiscani.

Stadiu fizic: 49,37%

Contractul se află în etapa de execuție și s-au realizat următoarele aducțiuni:

- Gropeni - intersecție Stăncuța/Cuza Vodă -21.226 m.l. și 21 cămine

- intersecție Stăncuța/Cuza Vodă - Cuza Vodă – 4.977 m.l. și 5 cămine

- intersecție Stăncuța/Cuza Vodă - Gospodăria de Apă Stăncuța - GA Berteștii de Jos – 14.926 m.l. și 21 cămine

- conductă de aducțiune GA Chiscani - Chiscani - 753 m.l.

- conductă de aducțiune stațiune Lacu Sărat – sat Lacu Sărat – 1.032 m.l.

CL8 – Execuție lucrări rețele de alimentare cu apă – UAT Tichilești, UAT Gropeni, UAT Stăncuța, UAT Berteștii de Jos, UAT Chiscani și canalizare UAT Tichilești, UAT Gropeni, UAT Chiscani – Lot 2 Execuție lucrări rețele de alimentare cu apă – UAT Tichilești, UAT Gropeni și canalizare UAT Tichilești, UAT Gropeni, UAT Chiscani.

Stadiu fizic: 6,64%

Contractul se află în etapa de execuție și s-au derulat lucrări la rețelele de canalizare:

Localitatea Chiscani – localitatea Vărsatura strada Turcului Lâ 655,50 m.l.; 23 cămine vizitare; 23 cămine racord

Localitatea Chiscani – localitatea Vărsatura strada Rozelor Lâ 145,68 m.l.; 5 cămine vizitare

Localitatea Gropeni – localitatea Gropeni strada Brăilei Lâ 214,00 m.l.; 17 cămine vizitare; 29 cămine racord

Localitatea Chiscani – localitatea Lacu Sărat strada Piersicului Lâ 329,00 m.l.; 9 cămine vizitare

Localitatea Chiscani – localitatea Lacu Sărat strada Prunului Lâ 336,50 m.l.; 10 cămine vizitare

CL9 - Executie lucrări rețele de alimentare cu apă – UAT Ianca, UAT Cireșu, UAT Zăvoaia, UAT Ulmu, UAT Ciocile, UAT Dudești

Stadiu fizic: 70,06%

Etapa execuție 

Aducțiune Ianca – Batogu -16.460 m.l.

Aducțiune Tătaru – Colțea – Ciocile – 19.740 m.l.

Aducțiune Batogu – Dudescu –Tătaru – 20.770 m.l.

Aducțiune Batogu – Cireșu – Jugureanu – 18.880 m.l.

Aducțiune Ciocile – Odăieni – 6.310 m.l.

Aducțiune Batogu – 2.765 m.l.

Aducțiune Cireșu – Scărlătești – Vultureni – 3.507 m.l.

Aducțiune Dudescu – Zăvoaia – 4.264 m.l.

Aducțiune Chichinețu – Chioibășești – 1.810 m.l.

CL10 - Execuție lucrări rețele de canalizare – UAT Ulmu, UAT Zăvoaia, UAT Însurăței, UAT Bărăganul

Stadiu fizic: 65,71%

Etapa execuție 

Localitatea Bărăganul

 - conductă de canalizare, inclusiv conducta de refulare – 28.502 m.l.

Localitatea Însurăței

- conductă de canalizare, inclusiv conducta de refulare – 9.438 m.l.

Localitatea Zăvoaia

- conductă de canalizare, inclusiv conducta de refulare – 11.236 m.l.

Localitatea Ulmu

- conductă de canalizare, inclusiv conducta de refulare – 10.361 m.l.

Colector Ulmu – Zăvoaia – 11.024 m.l.

Colector Zăvoaia – Însurăței 11.987 m.l.

Colector  Bărăganul – Însurăței –13.618 m.l.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro