Mergi la conţinutul principal

Condamnat pentru că era să-şi omoare fratele

• Gheorghe Asan, brăilean cu probleme psihice, a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru tentativă de omor asupra unui membru de familie • Tribunalul Brăila îl obligă să efectueze 90 de zile de muncă în folosul comunităţii • procurorii au declarat apel • anul trecut, Asan şi-a lovit fratele cu bâta-n cap, după ce s-a îmbătat cu vin primit de pomană  

 

Sentinţă în dosarul lui Gheorghe Asan, de 44 de ani, brăileanul trimis în judecată în primăvara acestui an, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor asupra unui membru de familie.

Astfel, magistraţii Tribunalului Brăila l-au condamnat pe Asan la 3 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere (termen de supraveghere 4 ani) obligându-l, totodată, să presteze 90 de ore muncă neremunerată în folosul comunităţii. Asta în cazul în care sentinţa judecătorească rămâne definitivă, pentru că, între timp, procurorii au declarat apel. Autorul tentativei de omor (care va rămâne în continuare sub control judiciar) trebuie să plătească despăgubiri Servicului de Ambulanţă Judeţean Brăila, Spitalulului Judeţean de Urgenţă Brăila şi Spitalului Clinic de Urgenţe “Prof. Dr. Bagdasar Arseni” Bucureşti, care i-au acordat victimei servicii de asistenţă medicală.

În mai 2015, autorul tentativei de omor şi-a lovit fratele cu o bâtă-n cap, fracturându-i maxilarul şi cutia craniană. Victima a avut nevoie de 80 de zile de îngrijiri medicale. Potrivit anchetatorilor, Gheorghe Asan prezintă tulburări de comportament şi are discernământul scăzut în raport cu fapta penală comisă.

 

A vrut să-şi omoare fratele la beţie

În ziua de 21 mai 2015, precizează procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Florentin Asan – care locuieşte pe strada Barbu Ştefănescu – Delavrancea împreună cu mama sa, Maria, şi cu fratele, Gheorghe – venise la cerşit în Cimitirul “Sfântul Constantin”. Fiind zi de sărbătoare, credincioşii i-au dat de pomană pachete cu alimente, după obicei, precum şi băuturi alcoolice.

Procurorul de caz precizează: “Întrucât persoana vătămată se deplasează cu dificultate, în jurul orei 11:00, inculpatul a mers la cimitir şi i-a luat pachetele deja primite, pe care le-a transportat apoi la domiciliu. În cursul zilei, inculpatul a consumat alcool (în parte din pomeni), astfel că seara era în stare de ebrietate. În jurul orei 20:00, persoana vătămată (Florentin Asan - n.r.), aflată şi ea sub influenţa alcoolului, s-a întors acasă, iar la scurt timp între părţi a izbucnit un conflict verbal”.

La un moment dat, Florentin s-a aşezat pe un fotoliu, aproape de uşa de aces în locuinţă, iar Gheorghe, tulburat din pricina alcoolului, a ieşit nervos în curte. El a mers direct la grămada de lemne depozitate în curtea locuinţei, a pus mâna pe un băţ lung de jumătate de metru (cu diametrul de 6-7 centimetri), după care a intrat în casă şi s-a oprit, furios, în faţa fotoliului în care stătea Florentin.

Fără să-i spună niciun cuvânt, Gheorghe şi-a lovit fratele, de trei ori, cu băţul în cap, povocându-i fracturi şi răni grave. Prima lovitură aplicată de autorul tentativei de omor a vizat maxilarul victimei, iar următoarele două au nimerit-o în cap. Luat prin surpindere, Florentin Asan a încercat să pareze una dintre lovituri, însă a fost lovit puternic peste mâna stângă. Maria, mama celor doi fraţi, a intervenit şi a luat apărarea victimei, cerându-i, totodată, agresorului să înceteze. Îmediat, Gheorghe Asan a părăsit locuinţa, a ascuns băţul cu care-l lovise pe Florentin într-o magazie, după care a plecat de acasă.

 

Asan ar putea fi internat la Psihiatrie

Gheorghe Asan a fost ridicat de poliţişti a doua zi, când a revenit la domiciliu. La audieri, autorul tentativei de omor de pe Barbu Ştefănescu – Delavrancea le-a povestit poliţiştilor despre conflictul avut cu fratele său şi le-a indicat acestora locul unde acunsese bâta. Între timp, Florentin a ajuns la un spital din capitală.

“După agresiune, persoana vătămată a fost transportată cu un echipaj SMURD la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, iar mai apoi, cu o ambulanţă, la Spitalul Clinic de Urgenţe «Prof. Dr. Bagdasar Arseni» Bucureşti, unde a rămas internată în intervalul 22-25 mai 2015. Din raportul de primă expertiză medico-legală (...) rezultă că persoana vătămată a suferit un traumatism cranio-cerebral minor grad I, fractură biparietală şi parieto-temporală stângă, fractură perete lateral sinus maxilar stâng, fractură arcadă zigomatică stângă, hematom periorbitar stâng (...) leziuni ce au necesitat 75-80 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare”, precizează procurorul ciminalist                       

Pus în faţa probelor de necontestat, inculpatul Gheorghe Asan a recunoscut fapta reprobabilă comisă şi a colaborat au autorităţile judiciare. În primăvara acestui an, el a fost supus unei expertize medico-legale psihiatrice. Potrivit specialiştilor, Asan prezintă tulburare organică de personalitate pe fond posttraumatic şi toxic, “cu tulburări de comportament de tip heteroagresiv familial”. Totodată, a mai precizat Serviciul de Medicină Legală Judeţean Brăila, în raport cu fapta comisă în mai 2015 împotriva fratelui său Florentin, Gheorghe Asan a avut discernământul scăzut.

Ţinând seama de problemele psihice ale inculpatului, comisia de expertiză medico-legală psihiatrică a recomandat, potrvit legii, “aplicarea măsurii de siguranţă a obligării la tratament medical”.

În ziua de 20 ianuarie 2016, procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila l-a pus pe Gheorghe Asan sub control judiciar.     

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro