Mergi la conţinutul principal

Concurs de idei pentru stabilirea destinației fostului Consulat Italian

* reabilitarea frumoasei clădiri care ajunsese o ruină în pragul colapsului a ajuns în fazele finale * actualul proprietar, Sorin Costin, patronul ”Hercules” SA, spune că imobilul nu va fi nici locuință privată și nici restaurant * în fapt, încă nu s-a luat o decizie legată de destinația acestuia, motiv pentru care proprietarul vrea să organizeze un concurs de idei în acest sens

 

 

Dintr-o ruină care s-ar fi putut prăbuși la primul cutremur mai serios, fostul Consulat Italian, situat la intersecția Bulevardului Cuza cu Str. Campiniu, a început să arate din nou ca în prima sa ”tinerețe” de la sfârșitul secolului XIX, atunci când a fost construit. Reabilitarea clădirii, începută în urmă cu circa un an, a ajuns în faza finală. Structura de rezistență a fost finalizată, interioarele au ajuns la stadiul de tencuială, iar fațadei exterioare i se dă ultimul strat de var. ”Preconizăm ca în maxim două luni să fie gata partea de exterior. După culoarea finală mai avem de montat tâmplăria ferestrelor, care urmează să fie livrată în perioada următoare. La interior s-a finalizat partea de consolidare. Structura de rezistență a fost adusă la standardele actuale, cu fundație turnată până la patru metri adâncime, planșeuri de beton la parter și etaj, totul conform proiectului întocmit de arhitect. Clădirea poate rezista acum la un cutremur de până la 9,5 grade”, ne-a declarat actualul proprietar al imobilului, Sorin Costin, patronul operatorului portuar ”Hercules” SA Brăila. Acesta a achiziționat clădirea de la Ambasada Italiei, fiind determinat să o readucă la viață, indiferent de costuri. Iar costurile lucrărilor executate până acum au fost considerabile. ”Încă nu am tras linie să știm exact cât s-a cheltuit. Sunt bani mulți, dar iese treabă de calitate”, ne-a spus Sorin Costin.

Întrebat ce destinație va avea clădirea după finalizare, acesta a precizat că nu va fi nici locuință și nici spațiu de alimentație publică, gen restaurant, club sau ceva similar. ”Încă nu am luat o decizie referitoare la activitatea care se va desfășura aici. Chiar intenținez să organizez un concurs de idei pentru a găsi o destinație care să fie pe măsura acestei clădiri. Abia după ce stabilim acest aspect vom face și finisajele interioare, ca să fie în concordanță cu scopul propus”, ne-a mai declarat Sorin Costin.

Este posibil, așadar, ca în vara acestui an fostul Consulat Italian să își regăsească nu doar strălucirea de altădată dar și un nou scop ”existențial”. După finalizarea principalului corp de clădire, cel vizibil de la stradă, proprietarul se va axa și pe reabilitarea unei anexe aflate în curtea imobilului.

 

Bijuterie arhitectonică distrusă de oamenii străzii

După cum v-am mai informat, imobilul aflat la intersecția bulevardului Cuza cu strada Campiniu a intrat în consolidare-reabilitare în primăvara anului trecut, după ce ani de zile a zăcut abandonat și ajunsese un adevărat pericol public din cauza bucăților de tencuială sau de acoperiș care cădeau de la înălțime. Despre această clădire se știe că a aparținut unui medic italian, Brutto de la Fronte, care, în 1936, a închiriat-o Consulatului Italian. Același medic ar fi donat imobilul, prin testament, în 1962, statului italian. Până la căderea regimului comunist și încă o perioadă, după Revoluție, casa a făcut parte din fondul locativ al municipiului Brăila, fiind închiriată către diverse persoane ce au provocat tot felul de distrugeri în interior. Ulterior, a fost revendicată și preluată de Ambasada Italiei care, timp de mai mulți ani, a lăsat-o nefolosită, astfel că în ea și-au găsit adăpost diverși oameni ai străzii, iar distrugerile au continuat. ”Au furat și sobele, au furat și ferestrele, au furat tot ce era de furat, cetățenii dumneavoastră din Brăila!”, ne declara în urmă cu câțiva ani, înainte ca imobilul să fie vândut, George Alexandru, avocatul Ambasadei Italiei. Acesta ne informa, tot atunci, că s-a găsit un cumpărător pentru imobil și că procedura de vânzare se află într-un stadiu avansat. Între timp, tranzacția a fost perfectată, iar clădirea aparține acum familiei lui Sorin Costin, patronul operatorului portuar ”Hercules” SA.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro