Mergi la conţinutul principal

Concluzii aminate in cazul esecului Parc Industrial Braila

Ministerul Dezvoltarii si Lucrarilor Publice a anuntat ca a acceptat solicitarea de a fi prelungit contractul semnat anul trecut cu Institutul de Cercetare pentru Echipamente si Tehnologii in Constructii - ICECON SA Bucuresti, vizind efectuarea unei expertize in cazul esecului proiectului pe bani europeni Parcul Industrial Braila. Protocolul a fost semnat in iunie acest an si a avut initial o perioada de derulare de aproape 6 luni, adica pina la finele lunii decembrie. Concret, MDLP a anuntat ca prelungirea acordata pentru acest contract este de 3 luni, ceea ce inseamna ca primele concluzii vor fi pe masa ministerului la sfirsitul primului trimestru al anului viitor. "In momentul de fata, consultantul lucreaza la studierea documentelor suport in vederea intocmirii expertizei solicitate prin caietul de sarcini", ne-a comunicat ministerul. De asemenea, a punctat ca expertii ICECON Bucuresti vor verifica in amanunt fiecare act legat de proiectul Parc Industrial, pas cu pas evolutia constructiilor realizate si documentele insotitoare in baza carora au fost efectuate platile catre antreprenor. Nu in ultimul rind vor stabili daca solutia aleasa pentru constructia cladirilor pe terenul tasabil din zona a fost corecta.
Problema recuperarii prejudiciului creat prin nefinalizarea proiectului Parc Industrial Braila in valoare de 6 milioane de euro, cu finantare comunitara, urmeaza a fi transat in Franta la Curtea de Arbitraj International. De altfel, acest tribunal a fost constituit inca din vara, reprezentantul partii romane fiind dr. Victor Tanasescu, specializat in Drept international privat, investitii straine, arbitraj comercial international si diverse proceduri de mediere si solutionare alternative a disputelor, dreptul comertului international si dreptul comercial roman, drept societar, faliment si reorganizare judiciara, privatizari, dreptul concurentei comerciale, dreptul proprietatii intelectuale, dreptul mediului inconjurator intern si international.
Reamintim ca anul trecut, Comisia Europeana a transmis ministerului o nota de debit in valoare de 1,24 milioane euro, prin care se solicita restituirea sumelor avansate pentru realizarea proiectului de la Braila. Motivul solicitarii de restituire a banilor: proiectul nu si-a atins scopul, lucrarile nefiind finalizate la termenele solicitate. Ministerul a onorat aceste pretentii ale Comisiei Europene, iar pentru a recupera prejudiciile suferite va actiona in instanta persoanele vinovate. In acest viitor proces partea romana isi va fundamenta punctul de vedere pornind de la concluziile raportului de expertiza tehnico-financiara realizat de ICECON Bucuresti.


In caseta

Parcul Industrial Braila, un dosar penal din care nu a ramas mai nimic

Amintim ca proiectul de infrastructura regionala "Parc Industrial Braila" finantat din fonduri PHARE a fost intocmit de Administratia Zonei Libere Braila, impreuna cu autoritatile locale si regionale, sub indrumarea Agentiei de Dezvoltare Regionala S-E. Contractul de executie pentru realizarea obiectivului s-a semnat in noiembrie 2002 cu grupul de firme turcesti "Alke", iar lucrarile propriu-zise au inceput in aprilie 2003. La inceputul anului 2005, insa, lucrarile au fost sistate, din cauza deturnarii unei parti importante din banii europeni. Pe de alta parte, a fost invocat drept cauza fenomenul de tasare generala care s-a instalat, ce depasea valorile prognozate si studiul geodezic initial. Oricum, termenul de finantare (noiembrie 2005) a expirat si era necesara semnarea unui act aditional, la contractul initial, de catre beneficiar, respectiv AZL Braila. In ceea ce priveste suspiciunile de devalizare a proiectului, trebuie precizat ca din intreg dosarul instrumentat de catre ofiterii braileni de la Investigarea Fraudelor si care ii viza chiar pe actorii principali ai proiectului "Parc Industrial": antreprenorul, consultantul financiar, evaluatorul si beneficiarul - au ramas doar citeva fapte contraventionale. Asta dupa ce dosarul a ajuns pina la DNA si s-a intors spre cercetare tot la Braila nu inainte insa de a fi sterse orice urme de "pete" penale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro