Problema recuperarii prejudiciului creat prin nefinalizarea proiectului Parc Industrial Braila in valoare de 6 milioane de euro, cu finantare comunitara, urmeaza a fi transat in Franta la Curtea de Arbitraj International. De altfel, acest tribunal a fost constituit inca din vara, reprezentantul partii romane fiind dr. Victor Tanasescu, specializat in Drept international privat, investitii straine, arbitraj comercial international si diverse proceduri de mediere si solutionare alternative a disputelor, dreptul comertului international si dreptul comercial roman, drept societar, faliment si reorganizare judiciara, privatizari, dreptul concurentei comerciale, dreptul proprietatii intelectuale, dreptul mediului inconjurator intern si international.
Reamintim ca anul trecut, Comisia Europeana a transmis ministerului o nota de debit in valoare de 1,24 milioane euro, prin care se solicita restituirea sumelor avansate pentru realizarea proiectului de la Braila. Motivul solicitarii de restituire a banilor: proiectul nu si-a atins scopul, lucrarile nefiind finalizate la termenele solicitate. Ministerul a onorat aceste pretentii ale Comisiei Europene, iar pentru a recupera prejudiciile suferite va actiona in instanta persoanele vinovate. In acest viitor proces partea romana isi va fundamenta punctul de vedere pornind de la concluziile raportului de expertiza tehnico-financiara realizat de ICECON Bucuresti.
In caseta
Parcul Industrial Braila, un dosar penal din care nu a ramas mai nimic
Amintim ca proiectul de infrastructura regionala "Parc Industrial Braila" finantat din fonduri PHARE a fost intocmit de Administratia Zonei Libere Braila, impreuna cu autoritatile locale si regionale, sub indrumarea Agentiei de Dezvoltare Regionala S-E. Contractul de executie pentru realizarea obiectivului s-a semnat in noiembrie 2002 cu grupul de firme turcesti "Alke", iar lucrarile propriu-zise au inceput in aprilie 2003. La inceputul anului 2005, insa, lucrarile au fost sistate, din cauza deturnarii unei parti importante din banii europeni. Pe de alta parte, a fost invocat drept cauza fenomenul de tasare generala care s-a instalat, ce depasea valorile prognozate si studiul geodezic initial. Oricum, termenul de finantare (noiembrie 2005) a expirat si era necesara semnarea unui act aditional, la contractul initial, de catre beneficiar, respectiv AZL Braila. In ceea ce priveste suspiciunile de devalizare a proiectului, trebuie precizat ca din intreg dosarul instrumentat de catre ofiterii braileni de la Investigarea Fraudelor si care ii viza chiar pe actorii principali ai proiectului "Parc Industrial": antreprenorul, consultantul financiar, evaluatorul si beneficiarul - au ramas doar citeva fapte contraventionale. Asta dupa ce dosarul a ajuns pina la DNA si s-a intors spre cercetare tot la Braila nu inainte insa de a fi sterse orice urme de "pete" penale.