Ultima ispravă a Consiliului Judeţean este atribuirea către firma "Concivia" a unui al treilea contract suplimentar de lucrări în cadrul proiectului investiţional cu bani publici, de la Maternitate. Prin cele 3 contracte suplimentare atribuite firmei s-a ajuns ca valoarea totală a proiectului aproape să se dubleze faţă de suma maximă pe care Consiliul Judeţean era dispus să o achite la lansarea primei licitaţii pe acest proiect.
Cine spune că nu contează cu cine eşti în gaşcă şi că doar un spirit antreprenorial ascuţit asigură succesul în afaceri greşeşte amarnic. Din păcate, în continuare, reuşita depinde tot de relaţiile pe care o firmă le are cu factorii decizionali în ce priveşte împărţirea banului public. Iar dacă între firma respectivă şi şeful unei instituţii este o legătură directă, JACKPOT! s-a reuşit cuplarea la conducta cu bani publici. Dacă mai trebuia o dovadă a acestei formule magice, putem lua încă o dată, fără teama de a greşi, exemplul SC "Concivia", societatea la care preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu, este indirect acţionar majoritar prin "Bursagrirom". Deşi a fost subiectul unui scandal mediatic iniţiat de o anchetă jurnalistică a ProTV, în cadrul Campaniei "România, să fii sănătoasă!" proiectul investiţional cu modernizarea Ambulatoriului de specialitate de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie continuă să ridice semne de întrebare şi, practic, să consolideze suspiciunile ce se învârt în jurul conflictului de interese în care se află oficialul brăilean prin prisma portofoliului de acţiuni deţinute şi a funcţiei publice pe care o ocupă. De altfel, Agenţia de Monitorizare a Achiziţiilor Publice a ridicat insistent steguleţul roşu legat de atribuirea contractului de lucrări către "Concivia" şi a sesizat ANI cu privire la acest caz.
La finele lunii iulie, Consiliul Judeţean Brăila, ca autoritate contractantă în cadrul proiectului "Modernizarea Ambulatoriului de Specialitate Integrat în cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Brăila", a atribuit un nou contract de lucrări suplimentare specifice pentru reabilitarea, amenajarea şi modernizarea spaţiilor medicale din Maternitate. Este al treilea la număr, după ce anterior au mai existat două contracte suplimentare, dar cu valori mult mai mici.
Dar să prezentăm lucrurile cronologic. În martie 2010, Consiliul Judeţean Brăila atribuia SC "Concivia", în urma unei licitaţii publice, un contract de lucrări în cadrul acestui proiect. De la o valoare de pornire a licitaţiei de 554.272 lei (fără TVA) s-a ajuns la adjudecarea de către firma brăileană la un preţ de 535.361,02 lei (fără TVA). Asta după ce s-au bătut în oferte 6 participanţi admişi în cadrul procedurii. Criteriul de atribuire a fost "oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic", în care ponderea cea mai mare a punctajului o dădea preţul ofertei. La jumătate de an diferenţă, prin negociere directă cu SC "Concivia" s-a făcut atribuirea unui contract de lucrări suplimentare la preţul de 40.789,13 lei (faţă de 53.134,18 lei valoarea estimată). Astfel, valoarea efectivă a proiectului a urcat la 576.150,15 lei depăşind cu aproximativ 5.000 euro valoarea estimată iniţial a contractului. Dar lucrurile nu s-au încheiat aici pentru că, în decembrie 2010, a mai avut loc o atribuire, tot prin negociere directă, către aceeaşi firmă. Suma a fost mai mică: doar 10.478,8 lei faţă de 11.140 lei valoare de pornire a negocierilor. Cu această suplimentare, valoarea efectivă a ajuns la 586.628,95 lei cu aproximativ 7.000 euro peste contractul iniţial. Lovitura de graţie a venit abia luna trecută, când CJ Brăila a atribuit al treilea contract firmei "Concivia". De această dată, însă, procedura aleasă nu a mai fost negocierea directă, ci organizarea unei licitaţii deschise având criteriul de atribuire "oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic" (80% din punctaj pentru componenta de preţ şi 20% pentru perioada de garanţie oferită). Dacă vă întrebaţi câte oferte s-a primit în cadrul procedurii, vă spunem că potrivit anunţului din SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) DOAR O SINGURĂ OFERTĂ. Interesant, nu-i aşa?
Acest ultim contract a avut valoarea de pornire de 348.566 lei (fără TVA) dar câştigătorul a oferit 330.329,19 lei şi licitaţia s-a încheiat. Aşadar, dacă tragem linie şi adunăm, rezultă că, până acum, valoarea efectivă a contractelor de lucrări de reabilitare, amenajare şi modernizare spaţii medicale în cadrul proiectului "Modernizarea Ambulatoriului de Specialitate Integrat în cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Brăila" a ajuns la 916.958,14 lei, adică un plus de 362.686,14 lei, echivalentul a peste 85.000 euro, faţă de suma iniţială pe care CJ Brăila era dispusă să o achite pentru acest segment al proiectului.
Stancu este cercetat şi de ANI
În cadrul campaniei televizate de anul trecut, "România, să fii sănătoasă!" a celor de la ProTV, într-una dintre ediţii a fost abordată situaţia cel puţin ciudată de la Spitalul Judeţean din subordinea CJ Brăila. Cu acea ocazie, a fost demascată maniera în care Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele CJ Brăila, reuşeşte să manevreze banii publici, în sensul că a fost devoalat sistemul prin care banii destinaţi sănătăţii brăilene ajung în conturile firmelor controlate de oficial. Cazul concret la care s-a făcut referire în materialul respectiv a fost legat de SC "Concivia", care a câştigat licitaţia la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie, banii fiind obţinuţi din fonduri europene. "Un program regional de 2 milioane de lei, adică aproape 500.000 de euro, din care prima tranşă - un sfert - adică 5 miliarde lei vechi, adjudecată de firma în care Stancu este acţionar. Societatea şi-a asumat că termină modernizarea în trei luni. A fost unul dintre criteriile prin care a câştigat licitaţia. Odată semnat contractul, s-a ales praful de termenele şi obligaţiile firmei. Firma a câştigat pentru că a promis că termină lucrarea în trei luni, deşi avea preţuri mai mari decât cel puţin una dintre firmele participante, cu aproape 10%. Or, câtă vreme termenul n-a fost respectat şi nici contractul reziliat, spitalul cheltuieşte mai mult cu 10%, bani care s-ar fi folosit pentru a îmbunătăţi alte servicii ale spitalului", se menţiona în ancheta celor de ProTV. De asemenea, un alt aspect sesizat în acelaşi material face referire şi la faptul că o subsidiară a firmei gălăţene "Tancrad" - cea care a asfaltat aleile Spitalului Judeţean - un alt adjudecatar de contracte publice direct cu CJ Brăila, îşi are sediul în Brăila chiar în clădirea Concivia. Pornind de la această anchetă, a intrat pe fir şi ANRMAP (Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice) care a sesizat mai departe cazul ANI (Agenţia Naţională de Integritate), instituţie care acum derulează o anchetă ce îl are în centru pe G. B. Stancu.
Suplimentare şi la Centrul de asistenţă paleativă Sf. Maria
Dar nu numai de la CJ a primit bonusuri la contracte SC "Concivia". Şi Primăria Brăila a suplimentat cu aproximativ 53.000 euro contractul de execuţie a lucrărilor în cadrul proiectului de reabilitare şi dotare a corpurilor D, E şi F ale Centrului de asistenţă paleativă Sf. Maria. Ce-i drept, aici "Concivia" nu este singurul adjudecatar întrucât contractul "mamă" din 2009 a fost atribuit asocierii "Confort 2000" SRL (lider) - SC "Concivia" SA. Valoarea de adjudecare a lotului suplimentar de lucrări s-a făcut la suma de 228.000,59 lei, adică echivalentul a circa 53.000 euro, stabilită prin negociere directă cu asocierea de firme, pornindu-se de la o valoare previzionată de 236.535,23 lei. Atribuirea lotului s-a făcut în cursul lunii ianuarie 2011, la circa un an distanţă de la semnarea în decembrie 2009 a contractului iniţial de lucrări cu o valoare de 2.315.940 lei (2.406.030 lei - valoarea de pornire a licitaţiei). Aşadar, până la acest moment, valoarea finală a contractelor atribuite asocierii menţionate anterior în cadrul acestui proiect se ridică la circa 2,54 milioane lei, cu aproape 138.000 lei mai mult decât valoarea previzionată de la lansarea proiectului.
3,3 milioane euro pentru "Concivia" în 2010
Potrivit www.licitatiapublica.ro, pe parcursul anului trecut, în linii mari, societatea "Concivia" apare adjudecatară a aproape 20 de proceduri de achiziţii publice. Dintre acestea, în 14 cazuri autorităţi contractante au fost fie Consiliul Judeţean Brăila, fie unităţi administrativ teritoriale subordonate (UAT) acestuia, adică primării de comune. Plus alte 5 contracte cu Primăria Brăila ori instituţii subordonate acesteia. Prin intermediul acestor contracte publice adjudecate anul trecut, firma de construcţii a câştigat 14,07 milioane lei, echivalentul a aproximativ 3,3 milioane de euro.