Concert de zile mari în somptuoasa clădire a Centrului Cultural ”Nicăpetre” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Concert de zile mari în somptuoasa clădire a Centrului Cultural ”Nicăpetre”

Concert de zile mari în somptuoasa clădire a Centrului Cultural ”Nicăpetre”

* iubitorii de muzică clasică sunt așteptați, joi, 9 septembrie, ora 19.00, să asiste la un adevărat regal în cadrul arhitectonic deosebit al imobilului de pe strada Belvedere * concertul se înscrie în seria de evenimente prilejuite de aniversarea a 140 de ani de la înființarea Muzeului Brăilei

 

Aniversarea a 140 de ani de la înființarea Muzeului Brăilei nu se limitează doar la manifestările organizate deja în luna august. Un eveniment muzical major va fi găzduit joi, 9 septembrie, de la ora 19.00, de Centrul Cultural ”Nicăpetre”, brăilenii iubitori de muzică bună fiind așteptați să asiste la concertul găzduit de somptuoasa clădire. Accesul este gratuit, pe bază de invitație sau prin rezervarea locului aici: https://booktes.com/bilet/concert-sonoro-conac-nicapetre-braila.

Organizatorii precizează că, după un periplu amplu care a inclus întreaga țară, turneul SoNoRo Conac IX ajunge și în Brăila, pentru a oferi un concert, pe 9 septembrie, la Muzeul Brailei “Carol I” – Centrul Cultural “Nicăpetre”, chiar cu ocazia aniversării a 140 de ani de la înființarea Muzeului Brăilei.

Programul concertului este alcătuit din lucrări de Jean Sibelius, Clara Schumann, Maurice Ravel, Fritz Kreisler, Nikolai Rimski-Korsakov, Ludwig van Beethoven, în interpretarea muzicienilor Anna-Liisa Bezrodny (vioară), Răzvan Popovici (violă), Eduard Zecheru (violoncel) și Cristiana Mihart (pian).

SoNoRo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Société Générale, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc și de a aduce în atenția publicului și al autorităților remarcabile valori românești date uitării.

”Ultimele spații incluse în cea de-a IX-a ediție a turneului SoNoRo Conac invită din nou la o incursiune în timp, în diferite epoci și momente ale istoriei țării noastre. Avem de-a face cu un caleidoscop complex, alcătuit fie din momente de prosperitate economică care au condus la crearea unor instituții de cultură, cum este Muzeul Brăilei, fie de zbatere imensă a unor artiști pentru a construi o cultură solidă și în țara noastră. Proiectul își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural. În cele opt ediții, turneul SoNoRo Conac a pus pe harta emoțională a țării noastre peste 100 de clădiri de patrimoniu, unele dintre ele complet necunoscute publicului din țara noastră, dar a și atras atenția publicului internațional asupra unora dintre cele mai frumoase simboluri arhitectonice ale țării noastre”, informează organizatorii.

Tocmai de aceea, monumentala clădire a Centrului Cultural ”Nicăpetre” a fost inclusă în acest proiect. După cum se știe, Centrul Cultural ”Nicăpetre”, parte a Muzeului Brăilei „Carol I”, se află pe strada Belvedere, la nr. 1.  ”Clădirea găzduiește donația sculptorului Nicăpetre, pe numele lui real Petre Bălănică, născut la Brăila, în 1936. Lucrările sale se pot vedea atât în clădirea centrului, cât și în curtea imobilului. Imobilul, conceput în 1912 de arhitectul Lazăr I. Predinger, a fost locuința și sediul agenției de vapoare a unui mare armator grec, Menelaos Embiricos, agenție care, în afara activităților de export de cereale sau import de cărbuni, mai deținea și o linie transatlantică de transport de pasageri cu vapoare de lux. În anul 1927, când afacerile companiei au scăzut dramatic, clădirea a fost pusă în vânzare și a fost cumpărată de Societatea „Mihail Enescu" a meseriașilor brăileni. Între august 1944 și 1958 clădirea a fost ocupată de armata sovietică, după care a adăpostit, succesiv, un spital și o policlinică. În anul 1986, construcția a fost reabilitată și dată în administrare Muzeului Brăilei, care a organizat aici Casa Colecțiilor de Artă, se arată într-un comunicat de presă al Muzeului ”Carol I”.

„Încheiem săptămâna aceasta încă un turneu improbabil, care, la fel ca anul trecut, a reușit să ajungă în toată țara și să ofere publicului bucuria muzicii, a întâlnirii cu semenii și întoarcerea la normalitate. Anii aceștia, mai mult ca altădată, am simțit importanța misiunii noastre de artiști, din bogata emoție primită dinspre cei care au participat la concerte și care ne-au împărtășit din recunoștința lor prin aplauze și cuvinte calde. Urmează să sărbătorim anul viitor 10 ani de SoNoRo Conac, prilej de a celebra cu ajutorul muzicii cele mai frumoase spații din țara noastră și, sperăm, posibilitatea de a concerta din nou în fața unui public numeros”, declară Răzvan Popovici, directorul turneului SoNoRo Conac.

După concertul de la Brăila, vor urma evenimente similare la Teatrul Dramatic “Fani Tardini” din Galați, pe 10 septembrie, și la Palatul Mogoșoaia, București, pe 11 septembrie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro