Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Concediile medicale vor fi platite de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate

Incepind cu 1 ianuarie, plata concediilor medicale si a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate trec din sarcina Casei Judetene de Pensii (CJP) Braila, in cea a Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Braila. Chetuielile pentru acordarea acestor drepturi vor fi suportate din bugetul asigurarilor de sanatate, dintr-un fond creat printr-o noua contributie a angajatorilor. Astfel, s-a infiintat cota de contributie pentru concedii si indemnizatii, de 0,75%, aplicata fondului de salarii sau, dupa caz, la drepturile reprezentind indemnizatie de somaj ori asupra veniturilor supuse impozitului pe venit si se achita la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Contributia de 0,75% nu inseamna o crestere a CAS-ului, ci va fi dedusa din acesta. Astfel, din contributia totala a angajatorilor de 30%, 0,75% va ajunge la CJAS Braila, in fondul nou creat, iar restul de 29,25%, la CJP Braila. Aceeasi contributie, de 0,75% va trebui virata si de asigurati pe baza de contract ai CJP Braila, care platesc tot 30%, din venitul declarat. Pina in acest moment nu se stie cum va ajunge contributia lor in fondul nou creat, dar CJAS Braila sustine ca pina la rezolvarea situatiei vor fi platite, fara probleme, si concediile medicale ale acestora. "Normele metodologice vor rezolva si problema contributiei asiguratilor CJP Braila. Noi am preluat toate concediile de maternitate, iar ei au fost obligati sa ataseze la acestea adeverinte cu stagiu de cotizare, din care reiesea ca sint asigurati ai CJP Braila. Le vom plati, chiar daca nu stim cu exactitate cum vor vira ei banii. Oricum, concediile medicale se platesc pe data de 10 a fiecarei luni, ceea ce inseamna ca avem la dispozitie o luna, timp in care situatia va fi rezolvata", a precizat Gabriela Drima, purtator de cuvint al CJAS Braila.
Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate de care beneficiaza asiguratii, ca urmare a platii acestei contributii, sint pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau accidente in afara muncii; pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale; pentru maternitate; pentru ingrijirea copilului bolnav si de risc maternal.
Trecerea concediilor medicale din atributiile CJP Braila ar fi trebuit sa insemne pentru angajatii institutiei o munca in minus. Pina acum nu s-a simtit deloc acest lucru, deoarece procesul trebuie facut in asa fel incit sa existe o continuitate si asiguratii sa nu fie afectati in nici un fel. "Externalizarea acestei activitati trebuie facuta astfel incit persoanele sa nu sufere. Noi a trebuit sa predam stocul de documente tipizate, care vor fi utilizate in forma existenta, cu antetul CJP, pina la epuizare si vom detasa la CJAS Braila chiar si o persoana, care sa acorde asistenta de specialitate", a precizat Sorin Enache, director executiv al CJP Braila.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii