Mergi la conţinutul principal

Comunitatea Rușilor Lipoveni, prezentă cu standuri la Festivalul Peștelui

• vineri, sâmbătă și duminică, pe Faleza Dunării, are loc Festivalul Peștelui, cu show-uri culinare, spectacole de zile mari și preparate din pește pentru toată lumea • nu vor lipsi standurile cu produse tradiționale și cele ale rușilor lipoveni, meșterilor populari și artizanilor locali 

 

Neîntrecuți pescari și meșteșugari destoinici, rușii lipoveni vor fi prezenți, weekendul acesta, la Festivalul Peștelui de pe Faleza Dunării.

Astfel, Comunitatea Rușilor Lipoveni Brăila va fi prezentă, în zilele de 22, 23 și 24 septembrie, pe Faleza Dunării, cu standuri împodobite cu obiecte tradiționale - articole de vestimentație tradiționale, accesorii etc. - confecționate de Florentina Andriev, din Brăila, și Valentina Șevval Grigore, din Jurilovca, județul Tulcea. Tot pe Faleza Dunării, brăilenii îi pot întâlni pe meșterii populari și pe artizanii din municipiu și din județ care-și vor expune aici rodul imaginației și al muncii lor de peste an. O amintim doar pe Gianina Matei, creator popular brăilean, care va expune ii de damă, cămăși populare bărbătești cusute cu multă măiestrie, costume pentru copii și costume populare specifice Brăilei.

Neîntrecute în gospodărie, lipovencele știu să prepare cel mai bun borș de pește de pe aceste meleaguri, dar știu să și coasă, să brodeze și să tricoteze straie tradiționale minunate. De ani buni, ele organizează așa-numitul „ritual al ceaiului”  și se întâlnesc la sediul Comunității Rușilor Lipoveni ca să coasă veșminte, să depene amintiri, să învețe rețete străvechi, din care nu lipsește peștele de Dunăre, să cânte și să danseze. De altfel, Comunitatea Rușilor Lipoveni de la Brăila a devenit celebră în toată țara prin cele două ansambluri folclorice, „Tihii Dunai” și „Dunaiskie Rozî”, nelipsite de la evenimentele culturale ale Brăilei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro