Mergi la conţinutul principal

Complex turistic la Blasova

* aceasta este intenția omului de afaceri brăilean Aurel Gropeneanu, care a solicitat CJ Brăila să scoată la licitație 8.000 mp de teren din perimetrul Comunei Frecăței, pentru a dezvolta zona * administrația județeană a fost de acord, consilierii județeni aprobând, în ședința ordinară de la finele lunii trecute, un studiu de oportunitate pentru concesionarea acestor cinci loturi de teren, în vedere dezvoltării unui complex turistic * prețul de la care va porni licitația este 13.630 euro (1,7 euro/mp), iar concesiunea se va face pe 30 de ani cu posibilitate de prelungire * potrivit unei adrese transmise către CJ Brăila, SC Gropeneanu Com SRL s-a arătat de acord cu condițiile solicitate de conducerea județului și, pe lângă realizarea unui Plan Urbanistic Zonal, printre investițiile la care se va înhăma dacă va câștiga licitația se numără și construirea unei stații de tratare și filtrare a apei, care va deservi toată zona de agrement Blasova * în ședința ordinară de astăzi, este prins pe ordinea de zi un proiect privind concesionarea acestui teren * va urma o licitație la care rămâne de văzut ce firme vor mai participa, în afară de cea a lui Gropeneanu

 

Omul de afaceri brăilean Aurel Gropeneanu a solicitat Consiliului Județean Brăila să concesioneze un teren destul de mare în Zona de Agrement Blasova pentru a investi și a realiza acolo un complex turistic. În cadrul ședinței ordinare de la finele lunii iulie, consilierii județeni au aprobat un Studiu de oportunitate pentru concesionarea acestui teren format din cinci loturi (lot 105, 106, 107, 118 și 119), ce totalizează 8.018 mp. Aceste suprafețe se află în domeniul privat al județului și în administrarea Consiliului Județean Brăila și sunt amplasate în perimetrul comunei Frecăței, județul Brăila. Potrivit referatului de aprobare a proiectului, niciunul dintre aceste loturi nu este supus unor cereri de revendicare/restituire și nu face obiectul unor alte contracte de închirirere sau concesiune, așa cum reiese și din extrasele de cărți funciare.

”În vederea dezvoltării «Zonei de Agrement Blasova» și a creșterii veniturilor bugetare prin exploatarea resurselor patrimoniale, s-a avut în vedere valorificarea acestor terenuri, prin concesiune, către un operator privat, care va elabora, pe cheltuiala sa, o documentație de tip PUZ, de trecere a terenului în intravilan și realizarea obiectivelor de investiții prevăzute în acesta, documentație care va fi prevăzută în caietul de sarcini al licitației și aprobată de consiliul Local al Comunei Frecăței”, se precizează în referatul de aprobare al proiectului.

Prin „punerea la bătaie” a acestor terenuri se transmite concesionarului care acționează pe riscul și răspunderea sa, dreptul și obligația de exploatare a terenurilor în suprafață totală de 8.018 mp în schimbul unei redevențe, iar bugetul local nu va fi afectat de cheltuieli, obținându-se venituri suplimentare din redevența anuală stabilită, după cum se explică în acest proiect. Procedura de atribuire a contractului de concesiune va fi licitația, care se va derula în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului 57/2019, privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare. Durata concesiunii este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii cu acordul părților, prin act adițional, pentru o perioadă cu cel mult jumătate din durata inițială.

Gândirea din spatele alegerii acestei variante, potrivit raportului proiectului, a plecat de amploarea lucrărilor pe care le va realiza concesionarul precum și de termenul estimat pentru recuperarea investițiilor.

Cu această ocazie s-a aprobat nivelul minim al redevenței anuale, de la care să pornească licitația, la valoarea de 13.630 euro (1,7 euro/mp).

Din raportul proiectului aflăm că dezvoltarea ”Zonei de Agrement Blasova” reprezintă o oportunitate pentru îmbunătățirea turismului în Județul Brăila, iar prin construcția și amenajarea unui Complex turistic în cadrul acesteia, se completează utilizarea infrastructurii turistice. Tot din cadrul documentației aflăm că printr-o adresă transmisă CJ Brăila în aprilie 2022, „un agent economic” și-a exprimat intenția fermă de a concesiona unele loturi din Zona de Agrement Blasova, în vederea realizării unor obiective de interes turistic. Este vorba despre societatea omului de afaceri Aurel Gropeneanu, SC Gropeneanu Com SRL Brăila.

”Valorificarea acestor terenuri prin concesionar conduce la dezvoltarea «Zonei de Agrement Blasova» și la creșterea veniturilor bugetare prin exploatarea resurselor patrimoniale”, se mai arată în proiect.

 

Ce ar dori firma lui Gropeneanu să realizeze în Blasova

Într-unul dintre rapoartele proiectului de hotărâre, realizat de Direcția Administrare Patrimoniu și Evidență Bugetară, se precizează că aceste cinci loturi au următoarele suprafețe: loturile 105, 106 și 107 se află pe raza comunei Frecăței și au fiecare câte 1.200 mp. Lotul 118 are 2.461 mp, iar lotul 119 are 1.957 mp.

”Județul Brăila dispune de un fond turistic însemnat, care până în prezent, nu a fost valorificate decât în mică măsură, iar fumusețile naturale ale județului sunt aproape necunoscute turiștilor români și străini, iar posibilitățile ce decurg din aceste «dotări ale naturii» nu sunt valorificate corespunzător. În acest sens, este necesar a se stabili cu exactitate arealul zonelor de agrement din imediata apropiere a Municipiului Brăila, în scopul amenajării acestora pentru turismul de sfârșit de săptămână și mici excursii săptămânale, iar zona Blasova se poate transforma într-o stațiune turistică, prin construirea unor spații de cazare și a unui complex comercial, amplasate într-un cadru pitoresc, amenajarea unui loc de joacă pentru copii și a unei parcări, mai ales că în zonă există un restaurant cu profil pescăresc, într-o ambianță naturală deosebită”, se mai specifică în acest document semnat de directorul executiv Drăguța Dan și contrasemnat de vicepreședintele CJ Ionuț-Ciprian Dobre.

Din aceeași sursă aflăm că de la momentul preluării, aceste loturi de teren nu au adus beneficii, iar administrația publică județeană nu a avut posibilitatea realizării unor investiții de interes zonal din fonduri proprii. Din acest motiv s-a ajuns la concluzia că soluția cea mai bună este de a valorifica terenurile în cauză, prin concesionarea lor către un operator privat, care să elaboreze, pe propria cheltuială, o documentație de tip PUZ, de trecere a terenului în intravilan și de realizare a obiectivelor de investiții prevăzute în acesta.

Tot în raport sunt enumerate viitoarele investiții pe care ar trebui să le realizeze concesionarul dacă va bifa câștigarea licitației. Mai precis: construirea unor spații de cazare; construirea unei stații de tratare și filtrare a apei, care va deservi toată zona de agrement Blasova și va satisface cerințele de apă de bună calitate; înființarea unui punct de informare turistică pentru promovarea activităților de agrement și informarea vizitatorilor cu privire la posibilitățile de cazare, programe și tarife pentru activități de pescuit, plimbări cu barca, rezervări pentru sejururi de mai multe nopți, pachete de servicii turistice all inclusive; construirea unui complex comercial, magazin specializat de articole de pescuit, sală de conferințe; amenajarea unui loc de joacă pentru copii; amenajarea unei parcări care să deservească zona; amenajarea de drumuri și alei de acces.

În adresa transmisă de Gropeneanu către CJ Brăila, acesta și-a luat angajamentul că va realiza aceste obiective, subliniind totodată că firma sa a făcut și alte investiții în zona de Agrement Blasova, printre care un restaurant pescăresc cu o capacitate de 200 de locuri.

Acest studiu de oportunitate aprobat în CJ Brăila a fost întocmit la 1 iulie 2022 de către firma SC Androniu Consulting SRL, expert evaluator ANEVAR.

Reamintim că, de la începutul anului, președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, a anunțat că are în plan o strategie de dezvoltare a Zonei de Agrement Blasova, menționând că înainte de toate un privat ar trebui să realizeze acolo o stație de tratare a apei, fără de care niciun operator economic nu ar putea funcționa legal, cu aviz de la DSP, iar lucrurile ar bate pasul pe loc.

Precizăm că în ședința ordinară din această lună (marți, 23 august), pe ordinea de zi se află și un proiect privind scoaterea la licitație a acestor cinci loturi de teren în vederea concesionării pentru realizarea unui complex turistic.

Rămâne de văzut dacă vor fi și alte firme interesate să participe la licitația organizată de CJ, în afară de cea a lui Aurel Gropeneanu care, după cum se știe, derulează de mai mulți ani afaceri în zona lacului Blasova, având concesionat luciul de apă, drept crescătorie piscicolă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro