Mergi la conţinutul principal

Comitet de urgenta pentru prevenirea situatiilor de urgenta

In urma cu doua zile, Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii Publice, a dispus constituirea unui Comitet de coordonare pentru protejarea starii de sanatate a populatiei si prevenirea situatiilor de urgenta in aceasta perioada cu temperaturi extrem de scazute si caderi abundente de zapada.
Comitetul a elaborat si a transmis in teritoriu un plan de masuri pentru protejarea starii de sanatate a populatiei si atenuarea efectelor provocate de temperaturile scazute si a caderilor abundente de zapada.
In acest sens, MSP a decis ca Autoritatile de Sanatate Publica si Serviciile judetene de ambulanta sa colaboreze in aceasta perioada cu prioritate cu reprezentantii prefecturilor si cei ai comitetelor pentru situatii de urgenta.
- Statiile si substatiile de ambulanta au datoria de a solicita sprijinul serviciilor de urgenta pentru deblocarea cailor de acces inainte de a pleca la interventie si nu dupa ce au ramas blocate in trafic;
- Reprezentantii ASP vor solicita serviciilor de urgenta cu prioritate deblocarea cailor de acces de la cabinetele medicilor de familie si spitale;
- Reprezentantii ASP vor lua legatura cu presedintii Colegiului Medicilor din teritoriu si reprezentantii medicilor de familie pentru asigurarea permanentei la cabinete;
- Cu ajutorul medicilor de familie, reprezentantii ASP vor realiza de urgenta inventarierea cazurilor care pot deveni urgente medicale (gravide cu risc sau ultima luna de sarcina, copii cu diverse afectiuni, bolnavi cronici care au nevoie de supraveghere, bolnavi dializati, virstnici cu nevoi speciale etc.).
La nivelul unitatilor sanitare, pacientii cu afectiuni care necesita dializa vor fi transportati de urgenta in spitale unde vor ramine internati pina cind situatia meteorologica le va permite deplasarea in regim ambulator. Bolnavii cronici care au nevoie de monitorizare si supraveghere permanenta vor ramine si ei internati in sectiile de specialitate ale spitalelor. La nivelul fiecarei unitati sanitare se va face o verificare a stocurilor de medicamente necesare pentru astfel de situatii. Acolo unde este necesar, in functie de solicitari, Ministerul Sanatatii Publice va suplimenta din Rezerva pentru situatii de urgenta, se precizeaza in comunicatul transmis, ieri, de MSP.

Recomandari pentru populatie

- Evitarea deplasarii in spatii deschise si a expunerii la frig. In cazul in care este necesara deplasarea in spatii deschise, atunci este recomandata folosirea de mijloace de protectie adecvate (caciuli, manusi etc.).
- Consumul unei alimentatii bogate in proteine si grasimi nesaturate, fructe, legume.
- Evitarea consumului de bauturi alcoolice.
- Acordarea unei atentii speciale copiilor, evitarea situatiilor in care acestia sint lasati sa astepte in interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distante lungi in vehicule fara posibilitati de climatizare si neechipate corespunzator.
- Persoanele virstnice, in special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, vor evita deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensarii acestora in conditii de temperaturi scazute.
- Incalzirea corespunzatoare a locuintelor si spatiilor inchise de locuit si evitarea utilizarii instalatiilor improvizate care pot duce la intoxicatii cu monoxid de carbon.
- Expunerea prelungita a extremitatilor la temperaturi scazute poate duce la producerea degeraturilor. In acest caz este de evitat automedicatia si este recomandata consultarea unui medic.
Comitetul de urgenta al Ministerului Sanatatii Publice va fi activ pe toata perioada cit se mentine situatia meteo nefavorabila si va fi coordonat de catre subsecretarul de stat pentru probleme de urgenta, Raed Arafat, iar reprezentantii MSP vor continua sa colaboreze cu comitetele de urgenta existente la nivel local si central.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro