Comisiile de muncă au majorat punctul de pensie cu aproape 100 lei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Comisiile de muncă au majorat punctul de pensie cu aproape 100 lei


Parlamentarii din comisiile reunite pentru muncă şi protecţie socială au votat miercuri pentru creşterea punctului de pensie la 826,2 lei, de la 732,8 lei în varianta bugetului asigurărilor sociale de stat aprobat de Guvern, adâncind deficitul bugetului de pensii la 2,5 miliarde euro.
Amendamentul ce prevede ca "valoarea punctului de pensie este de 826,2 lei şi se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2010", al deputatului PSD Ioan Cindrea a fost adoptat cu 26 de voturi pentru, 14 abţineri şi niciun vot împotrivă.
Parlamentarii au motivat că punctul de pensie a ajuns să reprezinte 39,9% din salariul mediu brut. Astfel, valoarea punctului de pensie ar urma să crească în 2010 la 45% din salariul mediu brut.
Preşedintele Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor, Victor Paul Dobre, a motivat votul parlamentarilor liberali, alături de cei ai PSD, prin faptul că "valoarea punctului de pensie se situează la 39,9% din salariul mediu brut în actuala formă a bugetului, iar astfel veniturile pensionarilor vor coborî sub nivelul din 2005".
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a explicat că o creştere a punctului de pensie la 45% în acest an ar genera un efort suplimentar de "încă 1 miliard de euro pe care bugetul de stat, după ce bugetul asigurărilor sociale de stat este deja subvenţionat de la bugetul de stat cu 1,5 miliarde de euro, iar astfel deficitul bugetar din 2010 va trece de 8% din PIB".
La rândul său, secretarul de stat a declarat că o creştere a pensiilor în acest an ar pune în pericol deficitul bugetar de 5,9% din PIB convenit cu FMI şi Comisia Europeană.
"Îngheţarea pensiilor este prinsă în acordul încheiat cu FMI şi CE şi nu avem altă posibilitate în aceste condiţii, iar creşterea pensiilor nu poate fi făcută în corelare cu reducerea deficitului şi necreşterea fiscalităţii. Nu este vorba de o scădere a pensiilor în termeni nominali, ci o îngheţare a lor", a precizat Gherghina.
În replică fostuşl ministru al Muncii, Marian Sârbu, a spus că "o indexare a punctului de pensie cu rata inflaţiei ar fi rezonabilă şi ar putea fi acceptată de instituţiile internaţionale", menţionând că nu crede că în acordul cu FMI este vorba de o îngheţare a pensiilor în valori nominale.
Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat a fost adoptat cu unanimitate de reprezentanţii Comisiilor reunite pentru muncă şi protecţie socială dn Parlament.
În forma proiectului trimisă în Parlament prevede că pentru plata pensiilor în 2010 se vor aloca 39,69 miliarde lei (7,36% din PIB), iar pentru susţinerea totală a cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale va aloca din bugetul de stat o subvenţie de 7,056 miliarde lei.
Executivul a avut în vedere, la stabilirea necesarului de fonduri pentru plata pensiilor, un număr de 4,69 milioane de pensionari de asigurări sociale, în 2010, şi o pensie medie lunară de asigurări sociale de 701,20 lei.
Reprezentanţii guvernului sau precizat că, pentru acoperirea deficitului bugetului de pensii, în 2009 s-au transferat de la bugetul de stat 6,9 miliarde lei, în condiţiile în care veniturile din contribuţii de asigurări sociale de stat aferente sistemului public de pensii s-au diminuat cu 6,62 miliarde lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro