* reprezentanţii mai multor direcţii ale municipalităţii au misiunea de a monitoriza situaţia apariţiei ambroziei pe terenurile publice sau private de pe raza oraşului * proprietarii privaţi care nu combat această plantă de pe terenurile lor sunt pasibili de amenzi de până la 5.000 lei pentru persoane fizice şi 20.000 lei pentru persoane juridice * după cum se ştie, alergiile provocate de ambrozie pot face viaţa un coşmar pentru persoanele sensibile la polenul acestei plante
Începe sezonul ambroziei, iar persoanele care au alergii cauzate de polenul acestei plante se pot aştepta la ce e mai rău pentru următoarele luni. După cum se ştie, autorităţie locale sunt obligate prin lege să ia toate măsurile pentru combaterea ambroziei de pe terenurile aparţinând domeniului public. De asemenea, toţi proprietarii de terenuri, fie că vorbim despre persoane fizice sau juridice, au obligaţia de a stârpi ambrozia de pe suprafeţele pe care le deţin. În caz contrar, autorităţile pot aplica amenzi de până la 5.000 de lei pentru persoane fizice şi 20.000 lei pentru persoane juridice.
La Brăila, a fost constituită o comisie în cadrul Primăriei care are ca atribuţii monitorizarea terenurilor cu ambrozie de pe raza municipiului. În componenţa sa intră trei reprezentanţi ai Direcţiei Tehnice a Primăriei, doi reprezentanţi ai Serviciului Seroplant, doi agenţi ai Poliţiei Locale şi un reprezentant al Direcţiei Arhitectului Şef, Serviciul Cadastru şi Evidenţa, Gestionarea şi Monitorizarea Patrimoniului Public.
Potrivit datelor primite de la Primărie, comisia a făcut o primă verificare pe parcursul lunii mai, până în data de 20 a lunii respective, însă nu a indentificat niciun teren cu probleme. Urmează ca verificările să fie reluate începând cu data de 20 iunie. Între timp, dacă se primesc sesizări de la cetăţeni referitoare la existenţa ambroziei pe terenuri publice sau private, se verifică punctual aceste aspecte, iar dacă se constată că reclamaţiile sunt întemeiate vor fi luate măsuri în consecinţă. ”Dacă primim sesizări referitoare la terenuri aparţinând domeniului public, se va interveni pentru combaterea ambroziei, prin serviciul de specialitate Seroplant din cadrul Primăriei. Dacă este vorba despre proprietari privaţi, aceştia vor fi somaţi să ia măsuri pentru combaterea ambroziei de pe terenurile lor. Dacă nu se conformează, vor fi amendaţi, conform legii”, ne-a declarat Marius Termegan, directorul Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei.
Între timp, conducerea Seroplant susţine că a trimis echipe de muncitori pe terenurile publice unde anul trecut a fost semnalată ambrozia, cu misiunea de a face acţiuni preventive de ierbicidare.