Mergi la conţinutul principal

In comert se munceste mult si bine, la negru

In urma controalelor efectuate in cursul lunii trecute de catre inspectorii de munca au fost aplicate amenzi in valoare totala de peste 98.000 lei in scadere cu aproximativ 40.000 lei fata de luna octombrie. In cursul lunii trecute Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Braila a efectuat 295 de controale, dintre care 191 in domeniul relatiilor de munca si diferenta de 104 in sectorul securitatii si sanatatii in munca (SSM), valoarea totala a amenzilor ridicindu-se la 98.500 lei. De remarcat este ca numai pentru sanctionarea cazurilor de munca fara forme legale, amenzile s-au ridicat la 30.500 lei cu circa 23.000 lei mai putin decit cuantumul amenzilor aplicate in acelasi sector in cursul lunii octombrie. Concret, au fost descoperite 12 societati care foloseau la munca 20 de persoane fara sa le intocmeasca documentatia aferenta angajarii. "Cele mai multe cazuri de munca la negru au fost inregistrate in domeniul comert, pentru 7 societati, panificatie - 4 si constructii o societate. Pentru fiecare dintre cele 20 de persoane depistate ca munceau fara forme legale de angajare a fost aplicata cite o amenda de 1.500 lei", ne-a declarat inspectorul sef al ITM Braila, Dumitru Vaduva. In plus, sursa citata a explicat ca printre deficientele constatate in derularea controalelor pe partea de relatii de munca se numara si lipsa evidentierii corecte in foile colective de prezenta a orelor de munca, nerespectarea prevederilor privind repausul saptaminal sau neinitierea negocierii colective.
In ceea ce priveste domeniul sanatate si securitate in munca au fost controlate 104 unitati din sectoare de activitate cum ar fi constructii, sanatate, comert cu ridicata a cerealelor, industrie alimentara, agricultura, comert si distributie bauturi, constructii si reparatii nave, producere energie electrica sau agricultura. Printre deficientele frecvent constatate se numara neintocmirea planurilor de sanatate si securitate la toate lucrarile efectuate, semnalizarea necorespunzatoare a riscurilor de accidentare la locurile de munca sau neefectuarea controlului medical periodic.
La capitolul accidente de munca ITM Braila a inregistrat 12 astfel de evenimente, dintre care 3 mortale (la SC "Convicia", la "Comision Trade" si SC "Paza si Constructii"). De mentionat este ca numai pe platforma santierului naval, in cursul lunii trecute au fost inregistrate 4 accidente soldate cu incapacitarea temporara in munca a victimelor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu