Mergi la conţinutul principal

Comerţ cu bunuri confiscate

Bunurile intrate în proprietatea statului şi valorificate de către Finanţele locale aduc bugetului central, în medie, aproximativ 7.500 de euro lunar. Este vorba despre bunurile confiscate în urma controalelor efectuate de mai multe instituţii precum Garda Financiară, Poliţie, Vamă şi care după rămânerea definitivă a dispoziţiei de confiscare ajung în proprietatea statului. Îmbrăcăminte, încălţăminte, alimente, electronice, electrocasnice toate ajung într-un final în depozitul Direcţiei de Finanţe, de unde sunt scoase spre valorificare în regim de consignaţie prin intermediul a 3 societăţi care au câştigat la licitaţie dreptul de a pune în vânzare bunurile confiscate de instituţiile cu abilităţi de control. Aşa cum a explicat conducerea DGFP Brăila, valorificarea se realizează prin intermediul SC "Toporaş Com" SRL Brăila pentru încălţăminte, îmbrăcăminte cosmetice, produse alimentare, prin SC "Urban Serv" SRL pentru bunuri de uz casnic şi gospodăresc şi prin SC "Banrom" SA pentru piesele de schimb auto şi produsele similare. O listă a acestor bunuri precum şi a preţului de vânzare se găseşte pe pagina de web a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), listă ce este actualizată lunar. Reporterii "Obiectiv" au dat o tură prin aceste magazine însă doar în cazul "Banrom" raftul destinat expunerii mărfurilor confiscate era gol întrucât, aşa cum au explicat salariaţii, de la începutul anului societatea nu a mai primit bunuri în regim de consignaţie de la Finanţe.

00dgfp1"Preţurile la care urmează să se valorifice bunurile predate de organul constatator sunt stabilite în cadrul comisiei de evaluare constituite la nivelul DGFP Brăila, în funcţie de preţurile produselor identice sau similare de pe piaţă. Bunurile respective nu intră în categoria second-hand întrucât înainte de a ne fi predate au fost supuse verificării de către comisiile de preluare şi distrugere constituite la nivelul deţinătorilor", a explicat Mihaela Marcu, director coordonator al DGFP Brăila. De asemenea, ea a punctat că deşi legislaţia în domeniu permite aplicarea unor reduceri de preţ pentru bunurile confiscate, instituţia a preferat să facă doar reduceri modice, iar dacă bunurile intră în categoria celor greu vandabile sunt atribuite direct instituţiilor de cult ori de învăţământ. "Cu toate că legiuitorul a prevăzut posibilitatea distrugerii bunurilor ce nu au putut fi valorificate în termen de 180 de zile, DGFP Brăila a apelat la o altă metodă de valorificare legală, respectiv atribuirea cu titlu gratuit. De exemplu, de la începutul anului trecut şi până în prezent, au fost valorificate în acest regim bunuri în valoare de circa 60.000 lei. Astfel, la cererea legală a unor instituţii precum Parohia Sf. Dumitru din Brăiliţa, Mănăstirea Lainici din Gorj sau Parohia Radu Negru din Brăila au fost atribuite cu titlu gratuit îmbrăcăminte, încălţăminte şi alimente pentru a fi distribuite persoanelor sărace şi copiilor defavorizaţi", a mai spus Marcu.

00dgfp3Potrivit raportului prezentat de Compartimentul Valorificare Bunuri al DGFP Brăila, la începutul anului trecut existau stocuri în valoare de 224.535 lei, cărora li s-au adăugat bunuri intrate în proprietatea statului din ianuarie 2008 până la finele lunii trecute, cu o valoare de circa 1 milion de lei. Soldul la finele perioadei menţionate era de 335.317 lei, în contextul în care 663.865 lei au intrat în vistieria statului în urma vânzării bunurilor confiscate. Rezultă, aşadar, că DGFP a reuşit să încaseze în medie aproximativ 31.600 lei/lună, adică echivalentul a circa 7.500 euro.

Casa de pe Independenţei vândută cu 220.000 lei

Din aceeaşi categorie a bunurilor intrate în posesia statului şi apoi valorificate prin direcţiile judeţene de finanţe fac parte şi imobilele sau terenurile în cazul cărora, după decesul proprietarilor, nu există moştenitori. De altfel ultima ofertă a Finanţelor locale a vizat o casă plus terenul aferent situată pe bulevardul Independenţei. Bunul imobil este compus din teren în suprafaţă de 249 mp pe care se află o casă din cărămidă (41 mp) cu acoperiş din tablă şi o magazine de 22 mp din cărămidă şi chirpici cu acoperiş de ţiglă. Clădirile se află într-o stare deplorabilă crăpături adânci brăzdând faţada până în interiorul casei, iar curtea este plină de buruieni. Casa a aparţinut unei bătrâne de 80 de ani care a fost găsită moartă în curte chiar de către vecini. Nu au fost găsiţi moştenitori aşa că imobilul a ajuns în proprietatea privată a statului şi a fost iniţial evaluată la 258.000 lei. Pentru că nu s-a prezentat nimeni la licitaţiile organizate pentru vânzarea casei şi a terenului aferent Finanţele şi-au revizuit oferta astfel încât bunul imobil a fost adjudecat la licitaţia de săptămâna trecută la preţul de pornire adică 220.000 lei. Câştigătorul licitaţiei este o persoană fizică.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro