Mergi la conţinutul principal

Combustibili ceva mai ieftini la Brăila, după eliminarea supraaccizei

• preţul la pompă a scăzut cu circa 33 de bani • iniţial, scăderea fusese estimată la 45 de bani, conform noilor accize stabilite printr-o lege votată în Parlament • în ultima zi a anului trecut, Guvernul a intervenit însă cu o mică majorare, explicând că a fost nevoie de această măsură pentru ca accizele să nu scadă sub limitele stabilite de Uniunea Europeană

 

Eliminarea supraaccizei la carburanţi a făcut ca, la nivel naţional, preţul la pompă să scadă cu circa 32 - 33 de bani, tendinţă care s-a confirmat inclusiv la staţiile Peco brăilene. În consecinţă, dacă şi-au menţinut bugetul lunar alocat pentru benzină sau motorină, fie că acesta este de 100 sau 200 lei, şoferii alimentează, în medie, cu 5% mai mult combustibil decât o făceau în luna decembrie a anului trecut. Acesta este, de altfel, şi calculul făcut de proprietarii benzinăriilor. “Consumul de combustibil va creşte cam cu 5%. Cam atât în plus ajunge în rezervoarele maşinilor, după eliminarea supraaccizei”, ne-a spus Florin Cârligea, administratorul benzinăriilor “Rompetrol” din Brăila, unde benzina se vindea, ieri, cu 5,40 lei per litru, iar motorina cu 5,53 lei/l.  Acesta consideră că noile preţuri la combustibil vor contribui la temperarea inflaţiei, având în vedere reducerea costurilor transporturilor. Impactul tensiunilor din Orientul Mijlociu asupra evoluţiei preţurilor petrolului este nesemnificativ deocamdată, cel puţin pe piaţa din România. Florin Cârligea ne-a informat că în ultimele zile preţul la pompă a crescut cu doar 4 bani, ca urmare a evoluţiei petrolului.

La sfârşitul anului trecut se preconiza o scădere a preţului la pompă cu circa 45 de bani, începând cu data de 1 ianuarie, calculele bazându-se pe nivelul accizelor stabilit printr-o lege votată în Parlament. Astfel, legea votată în Parlament şi promulgată luni, 30 decembrie 2019, stabilea o acciză de 1.656 de lei la 1.000 de litri de benzină, respectiv, 1.518 lei pentru motorină. Numai că, pe 31 decembrie, Guvernul a intervenit cu o hotărâre prin care ajusta nivelurile accizelor la 1.773 de lei pentru 1.000 de litri de benzină, respectiv, 1.625 de lei pentru 1.000 de litri de motorină. Explicaţia dată de Executiv a fost că, dacă rămâneau cele stabilite prin legea votată în Parlament, accizele ar fi ajuns sub nivelul minim obligatoriu în Uniunea Europeană.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro