Mergi la conţinutul principal

Comandantul Brigăzii 10 Geniu, colonel Sorin Călin, a înmânat Emblema de Onoare unor geniști care au salvat viața unui om

• caporal clasa a II-a Bogdan Fântână și fruntașul Dragoș Roșa au devenit adevărați eroi, salvând viața unui bărbat implicat într-un accident rutier, care rămăsese încarcerat • Emblema de Onoare a Forțelor Terestre a fost conferită celor doi militari de generalul-locotenent Ciprian Marin, Șeful Statului Major al Forțelor Terestre • „Povestea celor doi militari ne amintește că eroii nu poartă întotdeauna mantii sau armuri strălucitoare”, au precizat surse militare

 

Militari care fac cinste Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, recompensați cu una dintre cele mai importante distincții militare ale Armatei României: Emblema de Onoare a Forțelor Terestre.

Astfel, în semn de apreciere „pentru îndeplinirea ireproșabilă a misiunilor, pentru curajul și spiritul civic demonstrat în salvarea și protejarea vieții cetățenilor, precum și pentru recunoașterea meritelor personale”, pe 2 iulie, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general-locotenent Ciprian Marin, a conferit caporalului clasa a II-a Bogdan-Ionuț Fântână și fruntașului Dragoș Roșa, din cadrul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, Emblema de Onoare a Forțelor Terestre. Distincția a fost înmânată celor doi militari de către comandantul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” Brăila, colonelul Sorin Călin, în cadrul unei ceremonii militare.

Potrivit unor surse militare, într-o demonstrație impresionantă de curaj, caporalul Bogdan-Ionuț Fântână și fruntașul Dragoș Roșa au devenit adevărați eroi, salvând viața unui bărbat implicat într-un accident rutier, în data de 13 iunie, în timp ce se aflau pe raza localității Topa Mică, din județul Cluj. Cei doi, care se aflau în misiune, nu au ezitat să intervină atunci când au văzut o mașină răsturnată pe marginea drumului, salvându-l pe bărbatul care rămăsese încarcerat și acordându-i acestuia primele îngrijiri, până la sosirea ambulanței.

„Incidentul s-a petrecut în jurul orei 7.30, când militarii aflați în misiune se deplasau spre Garnizoana Satu Mare. La intrare în localitatea Topa Mică, județul Cluj, au observat o mașină răsturnată, având toate semnele unui accident rutier recent. Fără să stea pe gânduri, caporalul Fântână a oprit vehiculul militar pe care îl conducea și, alături de colegul său, Roșa, s-au grăbit să verifice situația. Apropiindu-se de mașină, caporalul Fântână a observat că în interior se afla un bărbat prins între resturile vehiculului, vizibil rănit și în stare de șoc. Conștient de pericolul iminent de explozie sau incendiu, militarul a acționat cu rapiditate, a reușit să deblocheze ușa mașinii și să-l extragă pe bărbat în siguranță”, precizează surse din cadrul Brigăzii 10 Geniu.

După ce l-au scos pe rănit din mașină, militarii i-au acordat acestuia primul ajutor. Folosindu-și cunoștințele dobândite în cadrul instruirii militare, ei au evaluat rapid starea victimei și au aplicat măsurile necesare pentru a stabiliza bărbatul până la sosirea echipajului de ambulanță. Acțiunile lor rapide și perfect coordonate au fost extrem de importante pentru salvarea vieții bărbatului. Atunci când echipajul de urgență a ajuns la fața locului, bărbatul era deja stabilizat, datorită intervenției prompte a militarilor geniști. Medicii au confirmat că acțiunile lor rapide au fost de un real ajutor pentru victima accidentului. Mai apoi, bărbatul rănit în accident și-a exprimat profunda recunoștință față de cei doi militari.

„Bogdan-Ionuț Fântână și Dragoș Roșa au demonstrat că devotamentul și curajul unui militar nu se limitează doar la câmpul de luptă. Prin acțiunile lor, au arătat că adevăratul spirit al unui soldat constă în protejarea vieților și servirea comunității, indiferent de circumstanțe. Prin acțiunile lor, militarii, inspirându-i pe cei din jurul lor, au crescut încă o dată încrederea cetățenilor în instituția din care fac parte, Armata României. Povestea celor doi militari ne amintește că eroii nu poartă întotdeauna mantii sau armuri strălucitoare. Ei sunt cei care, într-un moment de criză, aleg să acționeze cu mult curaj și compasiune, salvând vieți”, a mai precizat sursa citată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro