Comandament de luptă anti-evaziune | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Comandament de luptă anti-evaziune

comerţul cu cereale, cu produse accizabile, dotarea cu aparate de marcat, munca la negru sunt doar câteva dintre domeniile pe care s-a pus accent în controalele efectuate de aceste instituţii în primele 6 luni

În cursul zilei de ieri, Prefectura Brăila a convocat, în cadrul unei şedinţe de Dialog Social, toate instituţiile deconcentrate care au atribuţii în combaterea fenomenului de evaziune fiscală. Astfel, şi-au prezentat activitatea, punctual pe segmentul de interes privind evaziunea, aferentă primului semestru din acest an, pe rând, Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Brăila, Garda Financiară Secţia Judeţeană Brăila, Vama, precum şi Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila. Din raportul celor de la Finanţe a reieşit că, pe segmentele de activitate economică având un grad ridicat de risc privind evaziunea, au fost derulate 1.051 acţiuni de control, dintre care 354 inspecţii fiscale generale şi 201 inspecţii parţiale, sumele suplimentare atrase ca urmare a controalelor ridicându-se la circa 62 milioane lei. În plus, inspectorii DGFP au aplicat 98 de amenzi, cu o valoare totală de 171.260 lei. Cel mai sensibil sector pe care Finanţele l-au avut în vizor în perioada analizată a fost cel legat de producerea şi comercializarea cerealelor. "Din numărul total de acţiuni desfăşurate în perioada primului semestru s-au finalizat 9 inspecţii fiscale generale şi parţiale la contribuabilii care desfăşoară activitate în domeniul cerealelor, fiind stabilite debite suplimentare în sumă de 15,09 milioane lei", a explicat în plenul şedinţei Cătălin Picuş, directorul executiv adjunct al DGFP Brăila. Pe acelaşi sector au insistat şi inspectorii Gărzii Financiare în cadrul acţiunilor de control derulate într-o campanie la nivel naţional, intitulată "Silozul". Şeful GF Brăila, Marcel Constantin, a punctat că acţiunea se derulează în echipe mixte, din care fac parte şi reprezentanţi ai Poliţiei şi Direcţiei Agricole. Controalele s-au făcut pe drumurile din judeţ şi au vizat mijloacele de transport încărcate cu produse agricole. Concret, au fost verificate 46 de maşini, iar în trei situaţii s-a dispus confiscarea, pe fondul lipsei documentelor de însoţire a mărfii. De asemenea, au fost confiscate 33 de tone de cereale, iar cuantumul total al amenzilor s-a ridicat la 165.500 lei. Constantin a mai subliniat că, în cadrul campaniei "Silozul", au fost întocmite 6 dosare penale pentru prejudicii estimate la circa 62 miliarde de lei. În plus, acesta a prezentat şi rezultatul acţiunilor întreprinse pentru combaterea evaziunii fiscale în sectorul comerţului cu produse accizabile (alcool, tutun, produse petroliere), punctând, de asemenea, că acţiunile de control i-au vizat inclusiv pe comercianţii care au obligaţia de a utiliza aparate fiscale de marcat.

La rândul său, inspectorul şef al ITM Brăila, Victor Voiculeţ, a prezentat în detaliu o situaţie comparativă între primul semestrul din acest an şi perioada similară a anului trecut, din care a reieşit clar că accentul a fost pus pe combaterea cazurilor de muncă la negru, care reprezintă, în esenţă, tot o formă de evaziune fiscală. Astfel, în perioada analizată, inspectorii de muncă brăileni au efectuat 1.077 controale (faţă de 987 controale în primul 2009), în urma cărora au fost descoperiţi 62 de angajatori care foloseau la muncă, fără forme legale de angajare, 151 de persoane (46 persoane în semestrul I 2009), context în care au fost aplicate amenzi pentru muncă la negru în cuantum de 425.500 lei faţă de 69.000 lei amenzile pentru aceeaşi abatere gravă în 2009.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro