Mergi la conţinutul principal

Colectarea separată a deșeurilor, misiune imposibilă... RER ia la verificat recipientele de colectare separată din cartierele de blocuri

* operatorul unic de salubritate transmite că acțiunea va începe de luni, 12 februarie, iar primul cartier vizat va fi Hipodrom * RER atrage atenția că recipientele în care deșeurile reciclabile nu sunt depozitate separat de deșeuri menajere nu vor mai fi colectate

 

 

 

Mulți locatari ai blocurilor din Brăila nu depozitează nici la ora actuală separat deșeurile reciclabile în recipientele de colectare, în ciuda campaniilor repetate de informare făcute de operatorul unic de salubrizare RER, din martie anul trecut, de când a fost pus în funcțiune noul sistem. În acest context, Asocierea RER Brăila va organiza, începând de luni, 12 februarie, acțiuni de verificare a modului de depozitare a deșeurilor reciclabile în recipientele amplasate în modulele de pe domeniul public, din zona de blocuri a municipiului Brăila. Luni, acțiunea se va desfășura în cartierul Hipodrom, iar în zilele următoare va continua în alte zone din municipiu.  Vor fi controlate recipientele destinate colectării separate a fiecărei fracții în parte de deșeuri reciclabile, respectiv plastic-metal și hârtie-carton, amplasate în modulele de pe domeniul public aparținând Asociațiilor de Proprietari.

”În situația în care identificăm conținut necorespunzător, conform prevederilor contractului de delegare nr. 360/07.06.2022, pentru punerea în aplicare a prevederilor documentației de atribuire din art. 11.11 din Anexa 11 a caietului de sarcini: ”Operatorul nu va avea obligația de a goli recipienții pentru deșeuri în următoarele cazuri: (…) Dacă recipientul conține alte categorii de deșeuri decât cele pentru care este prevăzut. Evenimentul va fi înregistrat în Sistemul informațional și generatorul de deșeuri va fi notificat referitor la faptul că deșeurile nu vor fi colectate. (…)”.

Vom aplica pe recipienți cu conținut necorespunzător etichete de notificare ”Conținut Necorespunzător”, iar deșeurile NU vor fi colectate.

Echipajele de colectare vor fi însoțite de personal suplimentar din cadrul Asocierii RER, care vor verifica conținutul recipientelor, vor efectua fotografii ale conținutului și vor lipi eticheta de notificare pe modul/recipient, în vederea aducerii la cunoștință locatarilor din blocurile arondate, asupra măsurii luate.

Acțiunea a fost comunicată autorităților, respectiv: Primăria Municipiului Brăila, Garda de Mediu Comisariatul Județean Brăila și Direcției de Sănătate Publică Brăila. De asemenea, am lansat invitația către ADI ECO Dunărea Brăila și către Primăria Municipiului Brăila de a desemna unul sau mai mulți reprezentanți ai instituției pentru a lua parte la demersul nostru”,  a transmis RER Brăila, prin intermediul unui comunicat de presă.

În același comunicat se mai precizează că, până în prezent, Asocierea RER SUD a realizat informarea populației cu privire la modul de colectare separată a deșeurilor prin:

- distribuirea recipientelor având etichete de informare pentru fiecare categorie de deșeuri acceptate;

- distribuirea Ghidurilor de colectare separată a deșeurilor;

- distribuirea calendarelor privind frecvența de colectare a deșeurilor;

- postări pe pagina oficială de Facebook RER Brăila;

- actualizarea site-ului www.rerbraila.ro, secțiunea utile și știri.

Și referitor la acțiunea de verificare care va începe pe 12 februarie, s-au făcut înștiințări către locatarii blocurilor vizate, prin anunț/informare lipită la fiecare scară de bloc; e-mail către Asociațiile de Proprietari din cartierul Hipodrom; postare pe pagina oficială de Facebook RER Brăila; atualizare site www.rerbraila.ro, secțiunea Știri.

Colectarea separată a deșeurilor este obligatorie prin lege. Reamintim cetățenilor din municipiul Brăila prevederile Legii 17/2023 pentru aprobarea OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor: Neîndeplinirea obligației de colectare separată pe categorii de deșeuri se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 15.000 lei, pentru persoanele fizice, şi de la 40.000 lei la 60.000 lei, pentru persoanele juridice, potrivit art. 62 alin 1, lit a)”, a mai precizat Asocierea RER. .

Asocierea RER Brăila furnizează, începând din 1 martie 2023, servicii de colectare separată și transport separat al deșeurilor în tot județul Brăila. Asocierea RER a fost înființată prin asocierea a două firme din Grupul RER, respectiv RER SUD și RER Brăila. Ambele firme activează în domeniul salubrizării de mai bine de 25 de ani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro