Mergi la conţinutul principal

Colac de salvare pentru IMM-uri la plonjonul pe piata UE

Aderarea la Uniunea Europeana este anuntata pentru unele IMM-uri pe fundalul marsului funebru. Scenariul ca multe firme sa dispara de pe piata romaneasca in urmatoarele sase luni este mai mult decit plauzibil datorita competitiei puternice de pe piata europeana si a lipsei suportului necesar adaptarii companiilor romanesti la piata externa. Lansat de Ministerul Integrarii la finele anului trecut pentru a imbunatati sansele IMM-urilor de a concura cu succes pe piata europeana dupa aderare, programul ce cuprinde serviciile de sprijin pentru dezvoltarea afacerilor vine in ajutorul firmelor romanesti prin diverse alternative de finantare.
Societatile comerciale pot astfel alege dintr-o paleta destul de variata de programe cu ajutorul carora sa se puna la punct si sa aiba mai multe sanse de succes in fata competitiei europene. Dintre aceste optiuni de finantare la care nu exista termene limita am ales citeva pe care vi le prezentam in continuare.

Imprumuturi de la 1.000 la 250.000 de euro

Creditele KfW prin Banca Comerciala Carpatica sint acordate din linia de finantare externa obtinuta de la Kreditanstalt fur Wiederaufbau. Un astfel de imprumut nu poate depasi 60.000 de euro sau echivalent in lei, iar durata sa maxima este de 24 de luni, inclusiv o perioada de gratie de maxim 3 luni. Un credit KfW poate fi solicitat de societati comerciale, persoane fizice autorizate, asociatii familiale, liber profesionisti si de orice alte persoane ce desfasoara activitati economice. Insa oricare din acesti solicitanti trebuie sa indeplineasca in mod obligatoriu urmatoarele conditii: sa aiba maximum 50 de angajati, minimum trei luni de activitate neintrerupta si sa opereze in sectorul productiei, serviciilor sau in comert.
Creditele in valuta pentru IMM-uri fac parte tot din oferta Bancii Comerciale Carpatica si sint acordate fie pentru finantarea activitatii curente, fie pentru achizitionarea unor mijloace de productie care sa duca la cresterea activitatii desfasurate pe termen scurt. Suma maxima a creditului este de 250.000 de euro, iar durata finantarii este de doi ani, cu trei luni de gratie.

Credit nu doar cu buletinul

Creditul Capital cu finantare de la BERD si derulat prin Raiffeisen Bank Romania este acordat pentru dezvoltarea economica si este rambursabil. Solicitantii acestui credit sint intreprinderile mici si mijlocii ce au o cifra de afaceri de pina la 2.000.000 de euro. Durata maxima de acordare a creditului este de 12 luni, suma nu poate depasi 125.000 de euro, iar ca si conditii de eligibilitate se impune ca debitorul sa deruleze prin Raiffeisen Bank cel putin 20% din cifra de afaceri anuala si sa acopere garantiile cu minimum 100% din expunerea creditului principal plus dobinda.
Creditele pe termen mediu si lung derulate de BCR pentru echipamente sint, de asemenea, destinate segmentului de dezvoltare economica si sint rambursabile. Destinatia creditului este de a completa sursele proprii pentru acoperirea cheltuielilor privind lucrarile de constructii si montaj, de modernizare, retehnologizare si achizitie de noi utilaje. Creditul se acorda clientilor persoane juridice, indiferent de forma de proprietate, pe o perioada de maximum 5 ani pentru creditele pe termen mediu si de maximum 15 ani pentru cele pe termen lung. Pentru a primi acest credit, solicitantul trebuie sa asigure 15% din valoarea investitiei, restul de 85% fiind asigurat de credit.

Destinatia creditului si conditii

Tot de la BCR, IMM-urile au si Creditul global de exploatare. Imprumutul este acordat pe o perioada de pina la 180 de zile, cu posibilitatea de prelungire pe noi perioade de 180 de zile, fara a depasi 12 luni de la acordarea creditului. Creditul global de exploatare este acordat pentru a acoperi cheltuielile de exploatare necesare realizarii si finalizarii productiei de marfuri, executarii de lucrari si prestari de servicii, care au consum si desfacere asigurata prin contracte si comenzi ferme. Printre aceste cheltuieli se numara cele legate de aprovizionarea cu stocuri de materii prime si materiale, marfuri, subansamble, piese de schimb, energie, combustibili, precum si cheltuielile aferente perioadei curente.
CHF - creditul standard pentru dezvoltarea afacerilor are drept finantator organizatie CHF International. Se acorda firmelor inregistrate si autorizate ca SRL, SA, AF, PFA etc., cu capital social majoritar romanesc si cu minimum un an de activitate in sectorul productiei sau de sase luni in toate celelalte sectoare de activitate.
Acest credit rambursabil are limita intre 1.000 si 20.000 de dolari si impune ca drept de garantie cladiri, terenuri, echipamente, vehicule, giranti, in valoare de 120% fata de valoarea creditului, plus dobinda aferenta. Dobinda creditului este de 16% raportata la sold, in timp ca rata efectiva ajunge la valoarea de 8,88% pe an.
Se poate opta si pentru varianta pe termen scurt a creditului acordat de CHF. Astfel, creditul pe termn scurt pentru dezvoltarea afacerilor se acorda pentru maximum trei luni, iar suma porneste de 500 de dolari, fara a depasi insa valoarea de 5.000 de dolari.
Creditele pentru export derulate de BRD sint printre cele mai atractive, intrucit sint disponibile atit in lei, cit si valuta si se acorda indiferent de valoare, cu destinatii precise, pe baza de contracte. Astfel, valoarea creditului se incadreaza in limita a 70% din valoarea costurilor de productie pentru produsele de export sau valoarea produselor livrate la export si cheltuielile ocazionate de transport si desfacere. Creditul se acorda pe o perioada de maximum 12 luni, in functie de durata ciclului de productie sau perioada de livrare a marfurilor si data scadentei prevazuta in contractul de export si cere drept garantii scrisoarea de garantie bancara sau efectele de comert avalizate de banci, garantii imobiliare, gajul asupra materiilor prime si materialelor, acreditivul de export irevocabil si neconditionat, precum si asigurarea riscului de neplata a creditului si a dobinzii la o societate agreata de finantator.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro