Mergi la conţinutul principal

Coiful de bronz de la Gavani

Printre cele mai apreciate vestigii adapostite de Muzeul Brailei, institutie care a implinit anul acesta 126 de ani de existenta, se afla vestitul coif de bronz descoperit in urma cu citeva decenii la Gavani. Coiful de la Gavani dateaza din secolul IV i.H., mai precis din perioada 350 - 301 i. H. si este un unicat pentru aceasta parte a tarii. Desi e mai veche de doua milenii, piesa a fost pastrata in perfecta stare, oferind celor care-l admira - impatimitilor de istorie si vizitatorilor - un crimpei din trecutul acestor meleaguri. Putini au admirat coiful de la Gavani, dar si mai putini cunosc cum a intrat el in colectiile muzeului. In 1972, coiful de la Gavani a fost descoperit intimplator, impreuna cu alte piese importante, de catre citiva muncitori care sapau, in zona, un canal de irigatii. Acestia au dat peste un mormint de inhumatie in care au gasit mai multe piese pe care le-au impartit intre ei cum au stiut mai bine. Insa la scurt timp, au inceput sa se certe pentru ele. In cele din urma, militia a aflat, iar muncitorilor le-au fost luate minunatele descoperiri. Astfel, Muzeul Brailei a intrat in posesia coifului de la Gavani.
Mormintul descoperit, in aparenta o movila, continea citeva oase din scheletul uman al unui militar traco-get si o parte din obiectele ce formau inventarul funerar. Piesele gasite pina acum constau din: aplice de argint, un coif de bronz prevazut cu obrazare, zabale si psalii de fier, margele de sticla colorata, clopotei de bronz etc.
Ansamblul de piese descoperite la Gavani face parte din Tezaurul Cultural National.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro