Mergi la conţinutul principal

A coclit inoxul fântânii cinetice de pe Esplanadă

• fenomenul ar putea fi cauzat de depunerile de săruri provenite din apa pompată de CUP “Dunărea” prin instalaţia artezienei • conducerea companiei dă asigurări că apa respectivă nu a fost tratată cu substanţe dăunătoare • directorul Silviu Mangiurea spune, de altfel, că prin fântâna arteziană trece aceeaşi apă potabilă pe care o primesc brăilenii la robinet • CUP “Dunărea” intenţionează să şlefuiască piesele de inox, dar pentru asta trebuie să primească o comandă din partea Primăriei, în calitate de proprietar al obiectivului • Primăria nu ştie, însă, dacă poate da această comandă, în contextul în care încă nu a expirat perioada de garanţie a lucrărilor de reabilitare a fântânii cinetice, efectuate de firma “Tancrad” în perioada 2011 - 2013

 

Piesele componente ale fântânii cinetice de pe Esplanada Dunării nu mai au aspectul de inox lustruit, aşa cum ar trebui, arătând mai degrabă a cupru coclit. Brăilenii care au trecut zilele acestea prin zonă au putut observa cu dezamăgire că figurinele din centrul fântânii nu mai au strălucirea de odinioară, fiind acoperite de un strat întunecat, format cel mai probabil de depunerile de calcar din apă. De la inaugurarea din 1989, ansamblul cinetic nu a mai avut un astfel de aspect, iar administratorul obiectivului, Compania de Utilităţi Publice “Dunărea” Brăila nu are deocamdată o explicaţie bine definitivată a fenomenului. “Bănuim că s-au depus săruri din apă, dar trebuie luate mostre şi făcută o analiză de laborator pentru a vedea cu exactitate despre ce este vorba şi care ar fi metoda cea mai indicată pentru a îndepărta acest strat de calamină de pe piesele din inox. În funcţie de rezultatele de la laborator se va şti dacă piesele pot fi curăţate cu ajutorul unor soluţii chimice sau dacă este nevoie de o şmirgheluire cu granulaţii fine”, ne-a declarat Silviu Mangiurea, directorul CUP “Dunărea”. Acesta a mai ţinut să precizeze că intervenţiile nu se pot face fără o solicitare oficială din partea proprietarului fântânii arteziene, adică a Primăriei Brăila. “Noi avem acest obiectiv în administrare, însă proprietar este Primăria. O să facem o înştiinţare oficială despre starea actuală a pieselor de inox, iar dacă primim comandă pentru rezolvarea problemei dăm drumul la treabă”, ne-a spus Mangiurea.

Pe lângă depunerile care au înnegrit inoxul altădată atât de strălucitor al fântânii arteziene, la o privire mai atentă ies în evidenţă şi “cârpăcelile” făcute în timpul operaţiunilor de reabilitare a acestui obiectiv, derulate în perioada 2011 - 2013. După cum se ştie, atât ansamblul de fântâni arteziene cât şi întreg platoul Esplanadei, cu scările care coboară spre faleza Dunării, au intrat într-un proces de reparaţii capitale care au costat 14,2 milioane de lei. Lucrările au fost efectuate de firma “Tancrad” Galaţi, care a făcut, printre altele, şi reparaţii prin sudură ale unor elemente din componenţa fântânii cinetice. Sudura făcută atunci are, însă, un aspect cât se poate de urât, fiind departe de ceea ce ar fi trebuit. De altfel, diferenţa dintre sudura originală, realizată în 1989 de meseriaşi din cadrul fostei uzine de excavatoare “Progresul”, şi cea făcută în urmă cu cinci ani, de “meseriaşii” tocmiţi de “Tancrad” este mai mult decât evidentă.

Directorul Silviu Mangiurea, afirmă că, în prezent, se pot corecta greşelile din perioada reabilitării, deoarece specialistul de la “Progresul” care s-a ocupat în anii '80 de realizarea pieselor de inox concepute de regretatul arhitect Constantin Lucaci lucrează în prezent la CUP “Dunărea”. “Cel care a lucrat la piesele originale nu se afla în Brăila, în perioada când fântâna arteziană intrase în reabilitare. Între timp, s-a întors acasă şi s-a angajat la noi, aşa că acum ne poate ajuta, cu experienţa dumnealui, să corectăm anumite deficienţe legate de sudarea pieselor de inox sau de alte amănunte”, ne-a declarat Mangiurea. În ceea ce priveşte motivul pentru care s-au făcut depuneri pe piesele de inox, directorul companiei de utilităţi publice dă asigurări că apa pompată de fântânile arteziene nu a fost tratată cu nimic dăunător. Potrivit lui Mangiurea, acolo se foloseşte aceaşi apă potabilă care curge şi la robinetele brăilenilor. Rămâne, totuşi, ca semn de întrebare de ce nu s-au mai înnegrit componentele de inox până acum, dacă în compoziţia apei livrate în municipiu nu este nimic schimbat...

 

Birocraţia intră pe fir

CUP “Dunărea” aşteaptă, aşadar, o comandă din partea Primăriei pentru a putea lustrui inoxul şi corecta deficienţele de sudură vizibile pe piesele din componenţa fântânei cinetice. Formularea unei astfel de comenzi nu este, însă, atât de simplă pe cât ar părea la prima vedere. Marius Termegan, directorul Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei, ne-a declarat că, deocamdată, încă nu a expirat perioada de garanţie de la lucrările de reabilitare efectuate de “Tancrad”, deci, în  principiu, asupra obiectivului nu poate interveni decât constructorul respectiv. “Din câte ştiu, încă mai este valabilă garanţia. Direcţia de Programe Europene poate preciza cu exactitate care este situaţia şi dacă se pot face intervenţii acolo. Dacă fântâna a ieşit din garanţie, va trebui făcută o modificare în contractul de administrare a obiectivului, pe care îl avem încheiat cu CUP«Dunărea», astfel încât compania de utilităţi să poată face intervenţii asupra pieselor de inox”, ne-a explicat directorul Termegan.

Conducerea Direcţiei de Program Europene ne-a confirmat faptul că ansamblul de fântâni cinetice de pe Esplanadă va ieşi din garanţie abia în luna octombrie a anului viitor. Directorul Iuliana Neagu spune, însă, că schimbarea culorii pieselor de inox din cauza unor depuneri nu este acoperită de garanţia oferită de constructor. “Nu cred că acest aspect poate fi încadrat ca defect, astfel încât să putem solicita firmei «Tancrad» să ia măsuri pentru rezolvarea problemei. Dacă sunt depuneri de la apă, bănuiesc că CUP «Dunărea», în calitate de administrator al acestui obiectiv, poate interveni, chiar dacă ne aflăm încă în perioada de garanţie”, a opinat directorul Neagu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro