Decizia a fost luata dupa o scurta sedinta de Guvern. Premierul Kostunita a anuntat simbata ca actuala coalitie nu mai poate continua activitatea din cauza disensiunilor puternice dupa pierderea provinciei Kosovo.
Kostunita nu a reusit sa obtina sprijinul politic necesar suspendarii contactelor cu Uniunea Europeana.
Presedintele prooccidental Boris Tadici urmeaza sa dizolve Parlamentul si va stabili data alegerilor parlamentare anticipate, probabil la 11 mai.
Scenariile posibile dupa demisia premierului sirb
Premierul sirb Voislav Kostunita a anuntat, simbata, demisia Guvernului sau, motivind demersul prin abandonarea eforturilor de aparare a Kosovo de catre partenerii sai de coalitie proeuropeni, relateaza Reuters, care prezinta posibilele scenarii care se vor derula in continuare.
Presedintele dizolva Parlamentul
Presedintele Boris Tadici, liderul Partidului Democratic, ar ordona dizolvarea Parlamentului. Alegerile trebuie organizate in 60 de zile, data cea mai probabila fiind 11 mai, atunci cind sint programate si alegerile locale.
Kosovo si UE sint principalele teme de campanie
Campania va expune diferentele de opinie ale societatii sirbe, cerind sirbilor sa decida daca apararea integritatii teritoriale este mai importanta decit aderarea la UE.
Democratii si G17 Plus vor evidentia avantajele practice ale aderarii la UE, precum investitiile, piata muncii si nivelul de trai mai ridicat, adoptind o pozitie moderata in privinta Kosovo.
Partidul Radical Sirb, cea mai puternica formatiune interna, isi va axa campanie pe problema sensibila a provinciei Kosovo, pe avantajele reduse pe care populatia saraca le va avea de pe urma aderarii si o cale alternativa spre prosperitate prin consolidarea relatiilor cu Rusia si alte state.
Kostunita va miza pe apararea Kosovo si opozitia fata de relatiile cu UE atit timp cit blocul comunitar insista asupra sustinerii independentei teritoriului locuit de o majoritate albaneza.
Majoritate indecisa, negocieri de formare a coalitiei restrinse
Un sondaj de opinie dezvaluie ca radicalii dispun de un electorat extins dupa proclamarea independentei Kosovo si mizeaza acum pe 40 la suta din voturi, in timp ce democratii si G17 Plus sint creditati cu 37,5 la suta din voturi. Sondajul arata insa ca nici una dintre parti nu va obtine peste 45 la suta din voturi.
Desi Kostunita pare sa fi pierdut din electorat in favoarea ambelor parti rivale, fiind creditat in prezent cu doar zece procente din voturi, formatiunea sa va avea astfel un cuvint de spus in negocierile de formare a viitorului Guvern.
Reformele economice si crimele de razboi, in plan secund
Cu un Guvern interimar in functie pina in luna mai si cu negocierile de formare a unei noi coalitii guvernamentale extinse probabil pina in vara, reformele economice vor ramine in Serbia doar proiecte de lege, descurajind si mai mult investitorii straini si diminuind cresterea. Inertia va afecta, de asemenea, alte probleme esentiale, printre care eforturile de capturare a suspectilor de crime de razboi Ratko Mladici si Radovan Karadzici. UE conditioneaza progresele in cadrul eforturilor de aderare de capturarea si predarea celor doi, alaturi de alti doi suspecti aflati in libertate.