• angajaţii SUPAGL care se ocupă de această operaţiune au mai identificat o problemă: în aceste coşuri, care în mod normal ar trebui golite cel puţin odată pe zi, s-a depus ditamai stratul de mizerie, transformat într-un mâl greţos
În plin centru al Brăilei, pe strada Mihai Eminescu, fosta Regală, pe vremuri principala arteră de promenadă a oraşului, pubelele stradale trebuie sudate în prezent, ca să nu mai fie furate sau vandalizate. De la începutul acestei săptămâni, câţiva angajaţi ai Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) sudează fiecare coş de gunoi în parte, completându-le pe cele care lipsesc de ceva vreme la apel, după ce au dispărut în neantul curţilor sau caselor unor brăileni mai „strângători”. Iulian Ficuţ, şef Serviciu Reparaţii - Întreţinere din cadrul SUPAGL, ne-a spus că, de-a lungul timpului, au tot dispărut astfel de pubele. „În prezent, avem cinci de repus pe poziţie. O să le prindem în sudură, fiindcă dacă le lăsăm în continuare prinse doar la şurub nu au viaţă lungă pe poziţie. Ori sunt furate, ori sunt desfăcute şi aruncate pe jos, aşa cum s-a tot întâmplat de-a lungul timpului. Sudura va fi mai greu de rupt, deci putem spera ca aceste coşuri de gunoi să aibă viaţă mai lungă”, ne-a spus Iulian Ficuţ.
Pe parcursul operaţiunii de sudare a coşurilor de gunoi, reprezentanţii SUPAGL au mai remarcat o problemă: pe fundul acestora s-au acumulat straturi groase de mizerie, care seamănă a mâl. Asta în contextul în care operatorul de salubritate care asigură măturatul stradal pe Str. Mihai Eminescu ar trebui să golească zilnic aceste coşuri şi să le menţină cât se poate de curate. Firma „Braicata” este cea care are în aria de activitate această zonă a municipiului. Directorul acesteia, George Voiculeţ, afirmă că coşurile de gunoi de pe Str. Mihai Eminescu sunt golite zilnic, ba chiar de două ori pe zi. „Probabil de la ploaie!”, a justificat directorul Voiculeţ acumularea acelui strat gros de mâl în coşurile de gunoi.
Respectivele pubele, din fontă, au fost montate pe Str. Mihai Eminescu în perioada 2007 - 2008, atunci când această arteră a Brăilei a trecut printr-o reabilitare finanţată cu fonduri europene. Din păcate, deşi în aceste coşuri stradale ar trebui aruncate doar ambalaje, resturi de ţigară sau alte deşeuri de mici dimensiuni, ele sunt burduşite pur şi simplu cu gunoaie menajere, de locatarii unor locuinţe sociale din zonă, sau chiar de administratorii spaţiilor comerciale, care în mod normal ar fi trebuit să încheie un contract cu un operator de salubritate pentru preluarea deşeurilor rezultate în urma activităţilor cotidiene.