Chelu a contestat ordonanta CNVM prin care a fost amendat cu 5.000 de lei, intrucit nu a declarat ca actioneaza in mod concertat cu mai multi actionari la SIF Oltenia. El pretindea ca investigatia s-a desfasurat in mod nelegal, ajungindu-se in mod nejustificat la concluzii neconforme cu realitatea, de natura a-i aduce petentului prejudicii insemnate, potrivit buletinului CNVM.
"Declaratiile date de actionari in sensul ca nu actioneaza in mod concertat in legatura cu SIF Oltenia nu reprezinta mijloace de proba de natura a rasturna prezumtiile in cauza, ci constituie insasi negarea acestor prezumtii instituite de legiuitor", sustine Comisia in decizia de respingere a contestatiei.
Institutia a emis, la jumatatea lunii septembrie, o ordonanta prin care mentiona ca omul de afaceri Catalin Chelu impreuna cu Rimar Cezar si cu firmele Iledificia SA, Comrimet SA, Lineas Trade SA, Libron Consulting SA si Epsomatic SA, detinea la data desfasurarii adunarii generale, 1,22% din capitalul SIF Oltenia si actiona in mod concertat cu acesti actionari.
CNVM isi mentine pozitia privind masurile adoptate, respingind contestatiile lui Chelu
In documentul transmis autoritatii de supraveghere a pietei de capital, omul de afaceri reclama ca procedura de investigatie a avut un caracter netransparent, fara sa existe un act legal de stabilire a competentelor de cercetare, fara ca el sa fie informat despre efectuarea investigatiei si sa i se acorde posibilitatea de a-si exprima pozitia in raport cu situatia de fapt, se arata in sursa citata. El mai sustinea ca la finalizarea investigatiei, comisia l-a sanctionat in mod arbitrar, fara sa-i prezinte constatarile si fara sa tina cont de posibila existenta a unor acte sau fapte care sa excluda caracterul contraventional al faptei. Intrucit Chelu a fost sanctionat pentru incalcarea pragului de detinere de 1% la SIF, CNVM a refuzat numirea acestuia in calitatea de conducator al SIF Moldova.
Comisia a avut in vedere si conduita lui Chelu din cadrul AGA din august de la SIF Oltenia, cit si de articolele aparute in presa si pe posturile de televiziune, "din cuprinsul carora se retine un limbaj inadecvat si care nu corespunde cerintelor de buna reputatie si integritate" prevazute de legea pietei de capital.
CNVM a emis o ordonanta, prin care il obliga pe Catalin Chelu sa respecte, impreuna cu persoanele care actioneaza concertat la SIF Oltenia, prevederile legale privind pragul maxim de detinere de 1%.
Totodata, CNVM a obligat CA al SIF Moldova sa convoace o noua AGA pentru analizarea oportunitatii de mentinere a omului de afaceri in functia de membru si presedinte al CA.
Mai mult de jumatate din voturile actionarilor prezenti in 29 august la AGA au fost anulate, pe motiv ca persoanele si firmele respective actioneaza in mod concertat cu Catalin Chelu. Decizia de anulare a voturilor a fost contestata in instanta de mai multi actionari ai SIF Oltenia.