"Este o situatie complicata, pentru ca este un caz fara precedent, foarte grav, institutia (Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii - n.r.) fiind in momentul de fata suspendata pentru 45 de zile, iar angajatii aflindu-se in somaj temporar", a spus Csendes.
El a adaugat ca saptamina viitoare va avea loc o sedinta a Colegiului CNSAS.
Presedintele CNSAS crede ca partidele politice vor cadea de comun acord si vor face legea constitutionala.
Cazimir Ionescu, membru al Colegiului CNSAS, a declarat, vineri, ca in urma deciziei Curtii Constitutionale nu se poate spune ca institutia si legea de organizare si functionare a CNSAS sint neconstitutionale, apreciind ca in acest sens s-a dat o interpretare exagerata hotaririi Curtii.
"Institutia nu este neconstitutionala si nici legea de organizare a Consiliului nu este neconstitutionala. Este o interpretare exagerata a hotaririi Curtii Constitutionale. Nu reiese ca intreaga lege este neconstitutionala, ci ca exista elemente neconstitutionale. Decizia Curtii Constitutionale nu spune ca se aproba legea si ca institutia isi inceteaza activitatea ca urmare a abrogarii", a spus Cazimir Ionescu intr-o conferinta de presa.
Cazimir Ionescu a apreciat ca nu pot fi pur si simplu abrogate toate deciziile date pe marginea unei legi.
"Suntem intr-un moment in care, personal, ma simt in siguranta ca cetatean cu Constitutia Romaniei. Eu nu spun ca hotarirea Curtii Constitutionale este suta la suta corecta, dar stim cu totii ca legea, chiar si a noastra, a creat o serie de probleme si in privinta modului in care a fost finalizata, deci se dovedeste ca sint niste probleme. Faptul ca Parlamentul Romaniei a fost chemat la lucru, sa remedieze problemele legii, nu este grav", a adaugat Ionescu.
El a mai spus ca in perioada in care Parlamentul va munci la rezolvarea problemelor din Legea de organizare si functionare a CNSAS, Consiliul poate face cercetare, dar nu mai poate da decizii.
Cazimir Ionescu a tinut sa sublinieze ca CNSAS nu a dat verdicte, ci a luat decizii, pentru ca nu este o instanta, iar cetateanul nu este acuzat.
"Cetateanul se duce cu aceasta decizie sa stabileasca in fata instantei o hotarire definitiva si irevocabila. Noi nu spunem ca omul a facut sau nu politie politica, ci din materialele studiate si probele avute reiese sau nu ca a fost facuta politie politica", a precizat Ionescu.
El este de parere ca acest dialog inceput va duce la consolidarea legii, astfel incit "vom avea o lege democratica, europeana".
Angajatii vor sa intre in greva
Ticu Dumitrescu a declarat, vineri, ca majoritatea angajatilor de la CNSAS vrea sa intre in greva, incepind de simbata, dorind astfel sa protesteze fata de decizia Curtii Constitutionale privind declararea drept neconstitutionala a Legii de organizare a CNSAS.
"Aici sint oameni care s-au daruit muncii acesteia aride, ori ceea ce ne framinta pe noi e aceasta problema sociala. Majoritatea oamenilor au zis ca miine (simbata - n.red.) intra in greva foamei in birouri", a mai spus acesta.
Curtea Constitutionala a decis, joi, ca Legea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) este neconstitutionala, admitind exceptia ridicata in procesul Dan Voiculescu - CNSAS.
"In sedinta din data de 31 ianuarie 2008, Curtea Constitutionala a examinat exceptia de neconstitutionalitate a Legii nr.187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice comuniste si a constatat, cu unanimitate de voturi, ca dispozitiile legii, precum si cele ale art. II si art. V din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.16/2006 sint neconstitutionale", se arata intr-un comunicat al Curtii Constitutionale.
Vineri, decizia, definitiva si obligatorie, a fost publicata in Monitorul Oficial. Aceasta, impreuna cu motivatia, a fost trimisa, totodata, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului.
Potrivit articolului 147 din Constitutie, "dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei". Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sint suspendate de drept, prevede legea fundamentala.
Constitutia stipuleaza ca in cazurile de neconstitutionalitate care privesc legile, inainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat sa reexamineze dispozitiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curtii Constitutionale.
"Deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sint general obligatorii si au putere numai pentru viitor", mai stabileste legea fundamentala.