CLM Braila, invitat sa devina actionar la viitoarea SC Dacia Unirea Braila SA | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

CLM Braila, invitat sa devina actionar la viitoarea SC Dacia Unirea Braila SA

Clubul Dacia Unirea Braila trebuie sa fie o societate comerciala pe actiuni, dar aceasta nu exclude colaborarea cu Otelul Galati, in calitate de "satelit", dar fara forme legale. Este concluzia discutiilor purtate, pe tema echipei locale de fotbal, in sedinta de ieri a Consiliului Local Municipal. Discutia a fost deschisa de consilierul PSD Doru Damian, vicepresedinte al clubului amintit, care a informat plenul despre faptul ca in cadrul Consiliului Director al Daciei Unirea, s-a luat o decizie, privind cea mai potrivita solutie, pentru revigorarea echipei. Dincolo de comunicarea solutiei propriu-zise, care va fi supusa atentiei Adunarii Generale a Asociatilor Clubului, pentru a se lua decizia finala, Damian a facut si invitatia oficiala Consiliului Local, de a participa, in calitate de "membru fondator", la infiintarea societatii comerciale respective, contributia fiind de 100 RON: "In ultima sedinta a Consiliului Director, noi am stabilit sa propunem Adunarii Generale a Asociatilor sa transformam clubul Dacia Unirea in societate comerciala pe actiuni, ca sa putem sa avem si noi, in sfirsit, rezultate. Ce ne-am gindit noi? Ne-am gindit sa infiintam o procedura de infiintare a unei societati comerciale pe actiuni cu minimum 25 de actionari, in care fiecare sa aiba parti egale, si sa aiba calitatea de membri fondatori ai acesteia. Este singura solutie ca sa revigoram fotbalul brailean. Avind in vedere sprijinul pe care CLM l-a acordat fotbalului brailean, ni se pare o chestiune de moralitate sa propunem CLM sa devina si el membru fondator al acesteia. Este o chestiune pur legitima pentru municipiu. Daca va veni, ulterior, un investitor care sa investeasca in fotbal la Braila, e foarte bine. Noi am trimis o adresa similara si Consiliului Judetean, invitindu-l sa devina membru fondator, si mi se pare o chestiune de bun augur, sa facem acest lucru. Cred ca astfel se vor gasi bani si pentru dotarea materiala, fara sa implicam CLM in nici un fel de malversatiuni. Am discutat si cu o serie de consilieri si am zis sa facem acest prim pas, si sa elaboram apoi un proiect de hotarire la care sa fie initiatori, daca vreti, toti consilierii municipali, conducerea Primariei, ca sa facem o chestie absolut transparenta. Daca vreunul dintre dvs. considerati ca fotbalul la Braila nu merita atentia dvs, atunci va retrageti si nu participati ca initiator, la acest proiect de hotarire".

"Sa nu implicam banul public, al CLM, ca si actionar la aceasta societate"

Viceprimarul Daniela Vasioiu a explicat ca, de fapt, in cazul societatilor comerciale, nu exista membri fondatori, ci doar actionari. In plus, viceprimarul democrat a fost de parere ca ar fi mai potrivit ca CLM, ca institutie, sa se tina departe de astfel de investitii, cei care ar trebui sa cumpere actiuni fiind consilierii, in nume personal: "Dupa cunostinta mea, exista un nucleu deja constituit de membri fondatori. Daca vrem sa facem insa societate pe actiuni, cei care vor cumpara actiuni vor avea calitatea de actionari, si nu de membri fondatori. Spun asta pentru ca din aceasta abordare s-a pornit si in mandatul trecut al CLM, cind s-a stabilit alocarea a citeva miliarde, pentru sustinerea fotbalului brailean. De atunci s-a venit cu ideea constituirii unei societati pe actiuni, in care urmau sa se implice foarte multi intreprinzatori privati braileni, “oameni cu suflet”, asa cum i-a numit domnul Varga, oameni care doreau sa vina cu bani, dar doreau sa aiba o forma mai serioasa, ca sa se implice. Am solicitat la acel moment lista acestora, ca sa aflam si noi, CLM, cine sint acestia, isi aminteste domnul Varga, dar nu ne-a fost adusa lista, pe motiv ca respectivii nu doresc sa se stie cu ce sume vor veni pentru spijinirea fotbalului brailean. S-a constatat ca, de fapt, acei foarte buni oameni, de suflet, au venit cu sume de 500 de mii de lei, un milion, bani cu care putea oricine din noi sa sprijine periodic sau ocazional fotbalul local. In acest moment, daca vine CLM, ca institutie, actionar la aceasta societate, se ajunge la aceeasi situatie. Nu este lipsit de importanta ca fiecare dintre consilierii locali, in nume propriu, din propriul buzunar, sa devina actionar la societatea comerciala despre care vorbim, fiecare, cu cota cu care doreste. Adica sa nu implicam banul public, al CLM, ca si actionar la aceasta societate. Asta cred ca este corect, pentru protectia banului public, si incurajarea si a altor persoane, intreprinzatori particulari, sa vina alaturi de reprezentantii administratiei publice, acei investitori care pina acum, nu au venit, din pacate, decit cu sume simbolice".

"Satelit inseamna o intrajutorare, fara forme legale"

In ceea ce-l priveste, consilierul Vasile Varga (PNL), cel care s-a implicat in fenomenul fotbalistic local de ani de zile, si-a declarat sprijinul total pentru varianta infiintarii unei societati comerciale: "Mi se pare laudabila initiativa luata de membrii Consiliului Director cu privire la formarea unei societati comerciale pe actiuni, unde membrii fondatori sa fie consilieri sau firme sau alte persoane fizice. Nu mai sint decit doua serii de divizia B, si sint 18 echipe intr-o parte, 18 in alta. Nu exista decit un singur investitor care vrea sa faca ceva pentru Dacia Unirea, dar nu putem sa-i dam echipa acestuia, pentru ca nu poate s-o duca. Echipa este a acestui oras, nu este a cuiva anume, si daca nu se implica CLM si CJ, inseamna ca va trebui sa renuntam la ea, pentru ca nu putem s-o mentinem. Avem doua chestiuni de facut; ori noi, CLM, o sprijinim impreuna cu CJ, si vom fi cei doi actionari puternici, ori renuntam. Si va trebui sa ne decidem repede, pentru ca incepe campionatul luna viitoare". Varga a dorit sa lamureasca si problema "satelitului" in care ar fi fost transformata Dacia Unirea, prin colaborarea cu Otelul Galati. El considera ca, de fapt, nu s-a inteles exact ce inseamna acela "satelit": "S-a pus problema unei dezbateri publice, pe tema Dacia Unirea Braila: as vrea sa precizez ca domnul Marius Stan (presedintele clubului Otelul Galati- n.r.) a venit cu un ajutor fata de Dacia Unirea si nu este o chestiune de subordonare, de satelit. Ca sa existe un satelit, care ar fi Dacia Unirea pentru Otelul, care ar topi Braila, ar trebui sa se faca formele la Federatia Romana de Fotbal, ar fi trebuit ca si Consiliul de Administratie sa se termine si Dacia Unirea ar fi disparut ca entitate. Satelit inseamna o intrajutorare, fara forme legale, ne da patru-cinci fotbalisti, sa joace la noi, sa inteleaga toata lumea, asta inseamna satelit. Eu va rog sa luati in considerare cele spuse de domnul Damian, pentru ca este exponentul celorlalti, ca membri fondatori avem si deputati, si senatori, avem si persoane fizice, in nume propriu, toata lumea".
Consilierii au stabilit ca, intr-o sedinta viitoare, sa li se prezinte un proiect de hotarire, cu o propunere concreta de colaborare a acestora la sprijinirea clubului, pentru a o analiza si, eventual, a o aproba.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro