Clasele a V-a speciale nu mai exista oficial, dar in realitate ele functioneaza | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Clasele a V-a speciale nu mai exista oficial, dar in realitate ele functioneaza

Si in acest an scolile generale si liceele vor forma clase a V-a care vor invata dimineata. Decizia Ministerului si a Inspectoratului Scolar de a interzice organizarea examenelor pentru selectarea elevilor din viitoarele clase a V-a, nu a dus la disparitia acestor clase cu regim special. Miza cea mare este programul de dimineata, care, evident, este in avantajul elevului, ce are un alt randament dimineata fata de dupa-amiaza. In situatia in care scolile generale erau supraaglomerate si nu puteau sa aiba clase de gimnaziu care sa invete dimineata, liceele teoretice au venit cu oferta: clase a V-a cu program de dimineata. Pentru ca afluenta de elevi era foarte mare, a aparut examenul pentru selectie. Cum cei mai buni elevi se duceau la licee, scolile generale s-au vazut in situatia de a-i pierde pentru ca nu aveau ce sa le ofere. Asa a aparut ideea ca si la scolile generale sa existe clase a V-a care invata dimineata. Acestea se formau pe acelasi principiu ca la liceu, adica se puteau inscrie elevi de la orice scoala. Mai mult, scolile au crescut miza lasind parintii sa aleaga profesorii. In timp sistemul a degenerat, incit examenul de admitere in clasa a V-a devenise aproape la fel de important ca cel de admitere in liceu. Pentru a pune capat situatiei, inspectorul scolar general Lilliana Tudoran a interzis sustinerea acestor examene pentru selectia elevilor la finalul clasei a IV-a. "Aceste testari promoveaza segregarea intre elevii buni si cei mai putin buni. Noi trebuie sa asiguram egalitate de sanse pentru educatie si nu e corect ca unii sa invete dimineata si unii dupa-amiaza. Un copil de clasa a IV-a nu e pregatit psihologic pentru acest examen. Asa ii invatam din scoala sa se comporte discriminatoriu. Problema asigurarii unui invatamint gimnazial dimineata nu se poate rezolva, nu avem spatii. Nemultumiti sint sigura ca vor fi, dar trebuie stopat acest fenomen al claselor "speciale"", spunea anul trecut inspectorul scolar general Lilliana Tudoran.
In 2005 aceste examene nu s-au mai sustinut, desi elevii erau deja inscrisi. Din fericire, la cele mai multe unitati scolare nici nu a fost nevoie de examen, pentru ca nu au fost mai multi elevi decit locuri disponibile.
Pozitia Inspectoratului Scolar fata de infiintarea acestor clase nu s-a schimbat fata de anul 2005, adica nu sint agreate clasele "speciale". Conditiile in care scolile pot organiza testari pentru elevi au ramas aceleasi. O nota a Ministerului Educatiei din 30 august 2004 precizeaza ca, in urma repetatelor sesizari referitoare la organizarea de testari pentru clasa a V-a, sint interzise aceste forme de selectie, pentru ca elevii nu sint maturizati din punct de vedere psihologic pentru a suporta, fara urmari negative, un esec. Ministerul permite totusi realizarea de testari pentru limbile straine, la formarea claselor cu studiu intensiv. In 2006, desi aceasta formula nu este agreata de Inspectorat, la presiunea cerintelor educationale ale parintilor, conducerile scolilor au fost nevoite sa nu renunte la clasele a V-a care invata dimineata, mai ales ca aveau citeva sali libere. Fiecare unitate a construit propriul algoritm.

Clasele cu cele mai bune rezultate invata dimineata

La Scoala "Mihai Eminescu" vor invata dimineata clasele care au cele mai bune rezultate la invatatura, cele mai multe premii la concursuri. Pentru cei care vin din afara unitatii de invatamint, daca vor dori sa se inscrie in clasa de dimineata, trebuie sa aiba o medie care sa se inscrie in media clasei si premii la concursuri scolare. "In acest sens nu am avut foarte multe cereri. Noi facem aceasta oferta ca sa nu ne mai plece elevii la licee. In privinta cadrelor didactice parintii vor fi mai putin implicati. Ei va trebui sa aiba incredere ca scoala va decide corect. Cei care vor dori vor putea studia informatica, dar au fost colective foarte bune care au optat pentru sport in locul informaticii, pentru ca asa au dorit copiii si parintii au respectat acest lucru", a spus directorul adjunct, prof. Sanda Costache. La Scoala "Ion Creanga" se va realiza o clasa care va studia intensiv limba engleza. Ca urmare, elevii vor sustine o testare la aceasta disciplina. Si aici elevii vor avea posibilitatea sa studieze informatica si limba engleza. La Colegiul "Balcescu" se va realiza o clasa a V-a, iar daca nu vor fi mai mult de 28 de elevi nu se va da examen, ci o testare de aptitudini. "In principiu vrem ca aceasta clasa a V-a, in cei patru ani sa fie pregatita pentru o clasa de-a noastra de la liceu. Am putea sa facem mai multe clase, insa nu vrem sa exageram. In privinta incadrarii cred ca scoala va hotari cum va fi mai bine pentru elevi. Ei vor putea alege limba moderna studiata. Putem sa oferim limba engleza, franceza si germana. De doi ani aceste clase studiaza limba germana", a spus directorul Petre Cosnita. Si la "Iorga se face o clasa a V-a, insa fara caracter intensiv. Se va da o testare doar daca se vor inscrie mai mult de 30 de elevi. Conducerea liceului a explicat ca vor propune parintilor o anumita incadrare, cum cred ca este mai bine, dar vor fi deschisi si sugestiilor parintilor. La "Iorga" se va putea studia optional si informatica si limba engleza. La Colegiul "Murgoci" selectia pentru clasa care se va forma se realizeaza printr-o examinare la limba engleza. Pentru incadrarea cu cadre didactice se va face o oferta parintilor, insa deocamdata nu se stie exact ce profesori vor preda cele mai importante discipline. La Liceul "Perpessicius" deja toate clasele de gimnaziu invata dimineata, asa ca practic nu este nici o problema, majoritatea elevilor ramin. Cei care vor sa vina in aceasta clasa o vor putea face fara testare sau alte conditii, in limita locurilor libere disponibile, a explicat directorul Constantin Gherghinoiu. Aici elevii pot alege intre limbile engleza, franceza si germana. La Liceul "Cerna" se va face si anul acesta o clasa a V-a, iar in cazul in care nu se depaseste numarul de locuri nu se da testare, asa cum s-a intimplat, de altfel, anul trecut.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro