Mergi la conţinutul principal

Clasele cu frecventa redusa, suprasolicitate

In acest an scolar, directorii unitatilor de invatamint s-au convins de faptul ca brailenii sint tot mai interesati sa-si termine liceul si sa ia bacalaureatul. La frecventa redusa elevii invata mai putin de jumatate din timpul pe care il aloca invatatului cei de la zi. Au o saptamina de consultatii, o saptamina de evaluari si o saptamina pauza si dupa aceea programul se reia. Din cele 35 de saptamini dintr-un an de scoala ei invata 15. Pentru ciclul inferior al liceului se invata cinci semestre, iar pentru cel superior alte cinci semestre.
Unul dintre putinele grupuri scolare care aveau aprobate in planul de scolarizare clase cu frecventa redusa este si Grupul Scolar "Nenitescu". Directorul Mircea Manu a spus ca anul acesta au avut mult mai multi solicitanti decit se asteptau. Admiterea, pina acum, se facea pe baza de dosar. De obicei erau admisi toti cei inscrisi. Anul acesta unii au avut surpriza sa nu fie admisi daca au avut o medie de absolvire mai mica de 7.00. "Anul acesta avem opt clase de-a XI-a la frecventa redusa. Avem si clase de-a IX-a in acest sistem, si astea foarte solicitate. Afluenta a fost foarte mare. Am facut clase cu numarul maxim de elevi. Admiterea s-a facut dupa media de absolvire si a fost mare, peste 7.00. Au venit chiar si oameni in virsta, care au spus ca isi vor pierde slujbele daca nu-si continua studiile. Avem elevi care lucreaza in Jandarmerie, Armata, Politie, iar unii vin la noi nu numai sa-si termine liceul, ci neaparat sa ia si bacalaureatul", a explicat directorul Mircea Manu.
Datorita acestei avalnanse de cereri s-au mai infiintat asemenea clase la grupurile scolare "Istrati", "Brancoveanu" si la "Matei Basarab" din Maxineni.
Pentru ca in ultimii ani cererea la aceste clase a tot crescut, anul acesta si la "Brancoveanu" s-au infiintat trei clase de-a XI-a. "Au venit multi, pe unii chiar i-am refuzat pentru ca nu mai aveam cum sa facem inscrieri. Avem specializarile designer vestimentar, mecatronica si proiectant CAD. Pe ei nu-i intereseaza foarte mult specializarea, ei vor doar sa termine liceul si sa ia bacalaureatul. Repartizarea pe specializari noi o facem in functie de specializarile pe care le-au absolvit. Nu am mai avut asemenea clase din '95. Aveam seral atunci. In ritmul acesta o sa ajungem scoala pentru seral si frecventa redusa. Avem cereri si pentru clasa a IX-a si probabil ca vom face la anul. Sint multe cereri pentru ca li se cere la locul de munca. Avem de exemplu trei persoane de peste 40 de ani insrise", a spus directorul de la Grupul Scolar "Brancoveanu, prof. Eugenia Dan.

"Chiar daca un angajat este bun in meseria lui, daca are opt clase el va dezamagi la un moment dat si va pierde"

Aceasta afluenta spre frecventa redusa a celor care au opt sau zece clase este foarte normala pentru patronat. Iulian Zamfir, presedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, filiala Braila, a spus ca tendinta tuturor patronilor, managerilor, este de a cere bacalaureatul angajatilor. "Societatile au evoluat si si-au dat seama ca fara oameni pregatiti nu pot face fata concurentei, nu pot cere performanta. Chiar daca un angajat este bun in meseria lui, daca are opt clase el va dezamagi la un moment dat si va pierde. Este bine ca angajatul sa termine scoala, pentru ca patronul sa il poata trimite la specializari. Un om care are bacalaureatul luat, altfel lucrezi cu el, altfel intelege lucrurile. La noi, de exemplu, se confrunta si cu probleme de matematica, la calcularea retetelor, consumurilor de materiale, iar daca au doar opt sau zece clase nu se descurca, gresesc, si asta inseamna pierderi pentru firma si nu pot accepta. Angajatii nostri au nevoie si de limbi straine, trebuie sa cunoasca denumirea ingredientelor, a produselor, in mai multe limbi straine, iar daca el are opt sau zece clase sigur nu se descurca. Ei spun ca nu mai vor sa faca scoala, vor sa faca meserie, dar scoala le dezvolta anumite competente fara de care ei nu fac fata cerintelor".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu