Clasa muncitoare a adolescentilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Clasa muncitoare a adolescentilor

In ultima perioada am asistat la un fenomen neobisnuit. In timp ce tot mai multi adolescenti isi pun in pericol orele de curs angajindu-se, parintii lor sint nevoiti ca la 40 de ani si mai bine sa studieze pentru o calificare oficiala si sa absolve o facultate, incercind astfel sa-si pastreze slujbele. De altfel, normalitatea e ultimul lucru prin care s-ar putea caracteriza societatea noastra si cel mai bine simt acest lucru elevii.
Nu este o noutate faptul ca numerosi tineri au dificultati financiare, dar e de-a dreptul intrigant cit de mult timp a fost ignorata aceasta problema! Totul in conditiile in care se discuta revocarea dreptului lor la alocatia scolara dupa 18 ani, manualele nu se mai acorda gratuit decit pentru primii doi ani de liceu, iar bursele de ajutor social cer indeplinirea unor conditii aproape inumane. Pina unde se va intinde coarda?
Adolescentii sint impinsi la munca silnica, pentru a-si plati studiile ("fondul scolii", manuale, rechizite, pregatiri), pe care mai apoi ajung sa le absolve cu dificultate sau chiar sa renunte de tot la ele. La fel de grav este si cazul celor care lucreaza pentru a-si intretine intreaga familie - cazuri reale, de care nimeni nu vrea parca sa auda. Pentru tinerii aflati in aceasta situatie, visele si planurile lor au prins un alt contur. Gindurile lor zboara tot la plimbari pe Bulevard si seri petrecute prin cafenele, insa nu ca simpli trecatori, ci impartind pliante pentru diverse firme sau servind la mese, pentru un bacsis modest, pina dimineata. Si partea cea mai proasta este ca multi dintre ei s-au obisnuit cu acest stil de viata. Deprinsi a se maturiza mult prea devreme, sarind peste etape importante din viata lor, isi aduna tot curajul si se avinta in imprejurari care poate ii depasesc, dar asupra carora nu-i avertizeaza nimeni.
Cum ii mai putem condamna astfel ca nu respecta regulile societatii, valorile morale, spiritul cetatenesc? Daca experienta dificila nu ii doboara, ii va lasa cel putin marcati pe viata, creindu-le o discrepanta si mai mare intre lipsurile lor si ceea ce poate ar fi meritat sa castige. Se ajunge astfel ca in schimbul banilor, un adolescent sa renunte la cei mai frumosi ani din viata sa, la vise si aspiratii, totul sub o previziune sumbra ca lucrurile merg din ce in ce mai rau. In lipsa unei schimbari radicale, bunastarea acestei intregi generatii de adolescenti se reduce la sintagma: "Anii sau banii?" Va rugam, nu ne lasati sa alegem!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro